Medimagazin logo

'Vicdanın olmadan bu kadar zahmete dayanamazsın hastaya şifa veremezsin'

Şu an siz bu yazıyı okurken ister hafta sonu, ister mesai saati, ister gece, ister gündüz olsun hekimler ya hastalarına şifa vermek için ya da eğitimleri için çalışıyorlar. Vicdanın olmadan bu kadar zahmete dayanamazsın, vicdanın olmadan hastaya şifa veremezsin. Vicdanın olmadan bu kadar az hekim ve bu kadar fazla hasta varken bu kadar başarıya imza atamazsın... Prof. Dr. Derya Uludüz yazdı
Kaynak: Habertürk
'Vicdanın olmadan bu kadar zahmete dayanamazsın hastaya şifa veremezsin'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Dr. Aylin; 2 yaşındaki kızını ve eşini İstanbul’da bırakarak Erzurum’a mecburi hizmete gitti, bu uzman olduktan sonra onun ikinci mecburi hizmeti ve tek başına ailesinden uzak 2 yıl daha geçirecek.

Dr. Hasan; Bir ay önce ameliyat ettiği hasta dava açmış, ameliyatta tıbbi olarak her şeyini doğru yapmasına rağmen davanın konusunu bile henüz öğrenememiş.

Dr. Betül; Ağrı’da aile hekimliği yapıyor, evde sağlık hizmeti sunmak için karlı yollara rağmen her gün evlere gidiyor, zor şartlar altında yaptığı meslekte tek isteği, Neriman teyzeden alacağı bir hayır duası...

Dr. İbrahim; Üniversite hastanesinde çalışıyor, haftaya biri ulusal diğeri uluslararası kongrede yapacağı iki konuşmanın slaytlarını hazırlıyor, bu yüzden önümüzdeki hafta üniversite sınavına girecek kızını göremeyecek.

Dr. Seçil; Dün 'Hastayı görmeden ilaç yazamam' dediği için kendisine hastanın oğlu tarafından edilen ağız dolusu küfürlerin hala etkisinde, masadan aldığı antidepresan ilacını boğazından zorlayarak geçiriyor.

Habertürk'te yer alan Prof. Dr. Derya Uludüz'ün yazısı şu şekilde devam ediyor:

Şu an siz bu yazıyı okurken ister hafta sonu, ister mesai saati, ister gece, ister gündüz olsun hekimler ya hastalarına şifa vermek için ya da eğitimleri için çalışıyorlar.

Türkiye’nin her bir ilinde, her ilçesinde köylere ulaşıyorlar. Çoğu her an hastaneden çağırılacağını bilerek uyuyor. Sosyal hayatları, ailelerine ayırdıkları vakitler, diğer meslek gruplarıyla karşılaştırıldığında son derece az. Ailesi ile birlikte gittiği sinemadan ya da gecenin bir yarısı uykusundan acil hasta geldiği için hastaneye çağrılabilir.

Diğer taraftan en çok baskı gören meslek gruplarından biri de hekimlik... Hukukçular tarafından açılan haksız davalar, her geçen gün artan şiddet, sağlık sisteminin altında ezilen hekimler…

Ama en acısı geçen hafta bir meslektaşımız tarafından geldi. Her şeye alışmıştık ancak bir meslektaşımızın bizi ‘Vicdansız, para tutkunu’ olarak nitelemesi öyle içimizi acıttı ki.

Dr. Yavuz Dizdar’ın yeni çıkan kitabını tanıtımı için hekimlerle ilgili söylediği sözler, inanın bizi çok üzdü. Metropollerde 20-30 hekimin şatafatlı hayatına bakarak söylenen bu sözlere, yurdumun dört bir tarafına dağılmış 157 bin hekim de eminim çok üzülmüştür.

Her meslekte ne kadar vicdansız varsa hekimlik camiasında da -en fazla- o kadar var. Hatta belki de vicdan kıyaslaması yaptığımızda en vicdanlı hekimlik mesleğidir. Çünkü vicdanın olmadan bu kadar zahmete dayanamazsın, vicdanın olmadan hastaya şifa veremezsin. Vicdanın olmadan bu kadar az hekim ve bu kadar fazla hasta varken bu kadar başarıya imza atamazsın. Bu başarının altında vicdanlı 157 bin hekimin, hemşirelerimizin, teknisyenlerimizin, sekreterlerimizin, hasta bakıcımızın yani tüm sağlık personelinin imzası var.

Hekimlik, parası için yapılacak bir meslek asla değil! Siz sadece basında görünen ve çok para kazanan üç beş hekimi düşünerek hekimlerin çok para kazandığını düşünebilirsiniz. Ama her yıl aramıza katılan 10 bin hekim içinde ‘çok para’ kazanacak kişi sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Sadece hakimlerin ve hekimlerin emekli maaşlarını kıyasladığınızda bile bu mesleğin para kazanmak için yapılmayacağını anlayabilirsiniz.

Ben her hekimi aynı zamanda bilim insanı olarak görüyorum. Çünkü tıp fakültesinden mezun olduktan sonra bir hekimin eğitimi ve araştırması hiç bitmez. Bu yüzden hekim arkadaşlar hastaya yaklaşırken, bilimini, sanatını ve vicdanını her zaman hisseder. 

Son zamanlarda içinde hekim arkadaşların da olduğu, tıp karşıtı, bilim karşıtı bir akım doğdu. Başka ülkelerde olduğu gibi bizim ülkemizde de bu grup maalesef medyada daha fazla öne çıkıyor. Bilim insanı basın karşısına çıkmaya imtina ederken, bu grup bilimsel hiçbir gerçekliği olmayan sözlerle bir taraftan halkı sağlık konusunda yanlış yönlendirirken, diğer taraftan hekimlere de büyük zarar veriyorlar. 

3-5 hekimden oluşan bu grup, aslında hekimlik değerlerini azaltarak, hem bilim hem hekim karşıtı bir projeye hizmet ediyor. Halk sağlığı için çalıştıklarını söyleyen bu grup aslında halk sağlığına en büyük zararı veriyor.

Hekimler, vicdanlarını hiçbir zaman bırakmadan, her zaman bilimsel değerlere öncelik vererek mücadele ediyorlar.  Hekimlerle ilgili bir cümle söylenecekse tüm bunların dikkate alınması gerekir.

Elbette hekimlerin de hatası vardır ve bundan sonra da olacaktır. Tıp bilimi şu an en hızlı ilerleyen bilim dalı. Her gün yenilikler çıkıyor. Tıp fakültesi boyunca okuduğumuz kalın kitaplar yetmiyor, bu yenilikleri de sürekli izlememiz gerekiyor. Hızla yenilenen bilgiler arasında tıbbi hatalar elbette tarihin her döneminde olduğu gibi bundan sonra da devam edecek. Fakat bu durum her meslek grubunda çok daha fazla. Tıpta hayati hata yapmamak en önemli amaç.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen bizim en çok üzüldüğümüz nedir, biliyor musunuz? Hasta hekim ilişkisindeki güvenin zedelenmesi. Bu konu şu an bizim en büyük önceliğimiz... Sağlıkta şiddet, her gün hekimler aleyhine açılan davalar, hastalarımızla ilişkimizdeki güveni zedeledi.

Unutulmamalı ki biz hekimler hastalarımızın sağlığı için varız. Yani aslında sağlıklı olmak çatısı altında sağlık çalışanları ve vatandaşlar birleşmeli ve birlikte mücadele etmeli.

Bu konuda sağlık iletişiminin, sağlık okuryazarlığının etkisini biliyoruz. Biz tüm bu olumsuzluklara rağmen hastalarımızla ilişkilerimizi en iyi hale getirmek için çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz.

Belki de sadece sağlığı geliştirmek hasta hekim ilişkisini artırmak adına hastanelerde bize ayrılan 10 dakikada bir hasta görme zorunluluğu, 20 dakikaya çıkarılsa bile önemli bir adım atılmış olacak ve amacımız için bir başlangıç yapmış olacağız.

heki̇mli̇kte vi̇cdan
prof. dr. derya uludüz
Yorum (6)
uzman
Bu ülkede doktor çok para kazanıyor algısını bu milletin artık değiştirmesi lazım. Çok para kazanan birkaç doktora bakarak genelleme yapmak körlük olsa gerek. Gelelim diğer meslek gruplarına. Milli takım teknik direktörleri bu kadar başarısızlığa rağmen günlük kazandıkları parayı doktorların büyük bir kısmı 2-3 ayda alamıyor. Futbolcuları da gözden kaçırmamak lazım. Ne Hizmetleri ne emekleri var ki bu kadar para kazanabiliyorlar ? Gelelim vali kaymakamlara. Verdiğimiz vergilerle altlarında 2-2.5 milyonluk makam arabaları ile geziyorlar. Keza diğer bürokratlar ve müdürler. Aylık gelirleri de ortalama doktor gelirlerinden daha fazla. Neyin riskini alıyorlar ki ? Risk sıfır kazanç getiri gani gani. Gelelim hakim savcıya. Ortalama doktordan daha fazla gelirleri var ama hata yaptıklarında tazminatları bizim vergilerle ödeniyor. Şimdide polis İmam ve öğretmenlerin gelirleri doktor gelirine yakın hale getirildi. İmam öğretmen işini eksik yapınca kime ne tazminat ödüyor. Daha yazacak o kadar çok örnek var ki, ey milletim gözünü aç artık gerçekleri gör ve kime serzenişte bulunmam gerektiğini anla artık. Serzenişte bulunmak istiyorsan birilerine, doktora sıra gelmez bu memlekette.
45
Cevapla
ömer hayyam
o süre 10 değil 6 dk ...
8
Cevapla
Hasan Akdemir
Kuyuda herkesin gözü önündeki taşı çıkarmak bir değil 40 akıllı vatandaşa artık nasip olmayacak. Boşuna reddiye yazmaya değmez.
20
Cevapla
Mustafa odabaşı
Yüreğinize sağlık. Duygularımıza tercüman oldunuz. İnanın yorucu bir günün sonunda bu yazıyı okuyunca bütün yorgunluğumu unuttum. Yaptığımız işin zorluğu herkes tarafından bilinirse bir o kadar daha yorulmaya razıyım. Saygılar
15
Cevapla
R.yilmaz
Elinize sağlık . Belliki vicdan eli değmiş bu yazıya..vicdansız karın egosu değil.
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir