Medimagazin logo

Yardımcı doçentlikle ilgili çalışma grubu oluşturuldu

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yardımcı doçentlik ile ilgili açıklamasından sonra bir çalışma grubu oluşturulmasına karar verdiklerini ve çalışmalara hızlı bir şekilde başladıklarını belirtti.
Yardımcı doçentlikle ilgili çalışma grubu oluşturuldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Saraç, İslam dünyasında yükseköğretim sistemleri ve üniversiteler arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla YÖK tarafından Bilkent Otel'de "İslam Dünyasının Yükseköğretim Alanını Oluşturmak" temasıyla düzenlenen İslam Ülkeleri Rektörleri Forumu'nun sonuç bildirgesini açıkladıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yardımcı doçentlik ile ilgili açıklamalarının anımsatılması üzerine Saraç, şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın bu husustaki açıklamasından sonra aynı gün, yani dün bir çalışma grubu oluşturulmasına karar verdik ve çalışmalarımıza hızlı bir şekilde başladık. Çok yakın bir süre içinde konuyu zamana yaymadan somut bir önerinin oluşacağını burada söylemek isterim. Buradaki öncelik yardımcı doçentlik mevcut sistemdekilere hiçbir şekilde olumsuz etkisinin olmaması, bu yönde atılacak adımın yükseköğretim sistemine yeni bir soluk getirmesi. Sayın Cumhurbaşkanımızın da zaten bu husustaki sözleri bu yeni bir heyecan yeni bir soluk getirilmesi yönünde çok olumlu bir yönlendirmedir."

Saraç, mevcut yardımcı doçentlerin hiçbir mağduriyet yaşamamaları ve kazanımlarını kaybetmemeleri için azami dikkat edileceğini de kaydetti.
 

yardimci docentlik
calisma grubu
Yorum (5)
a.f.
eğitim araştırma hastanesindeki 20 yılını dolduran tüm hekimler yrd.doç. yapılmalı.
14
Cevapla
himmet dede
tek yolu var. tus gibi merkezi sınav olacak. istenilen yer ve bölümü için en yüksek oy alan 3 ay, bölümde sözlüye alınacak.kriterler somut olacak.yayın,deneyim,yabancı dil. sözlüde adayın bölüme uyumu görünüşü,beklentisi,vs irdelenecek. sözleşmeler 2-3 yıllık olacak. 10 yılda doçent olamayının ilşkisi kesilecek. öbür türülü sayın yök başkanı ne derse desin rektörün istediği oluyor.rektör kadro açtı mı bitti. adrese teslim şartlar konuyor.aday oluyor yard doç.sayın yök başkanının danışmanı var.karı-koca 16 yıl rektörlük yaptı şimdi yök'te danışman.zamanında güzelim marmara bölgesi türkiyenin sanayi başkentindeki üniversite nasıl yardımcı doçent aldı.sayın başkan bu danışmana soruversin.kendi öz yakının 1 günde yard doç yaptı mı yapmadı mı?şimdi durum farklı mı. bu işlerin düzelmesi için yök illa sayın cumhurbaşkanının uyarısını mı bekler
15
Cevapla
Yrd.doç
Bir defaya mahsus tüm yrd doç lar doçent yapilsin boylece yrd doc kalmaz
3
Cevapla
besim
yardımcı doçentlik Prof Doğramacı tarafından iyi niyetle ve yetenekli-hevesli adayları akademik hayata kazanma amacıyla oluşturuldu.batı akademik sistemde karşılığı var: assistant prof. doğramcı öncesi uzman olan kişi üniversitede kalmak isterse başasistan kadrosuyla doçent olana kadar küçük uzman maaşıyla yaşayıp tez hazırlar,kliniğin hamallığını yapar,hocalarının nazını çekerdi. doç olunca kadrosu yoksa adı eylemsiz doç ya da üniversite doçenti idi. bu durumda akademik hayata kalan çok azdı.herkes uzman olunca muayenehaneyi tercih ederdi. kimse başasiatan eziyeti çekmek istemezdi.gerçekten heveslisi dışında. zaten EAH filan doçent yapılmazdı.doğramacı işte bu başasistanlık yerine yarımcı doçentlik kadrosunu getirdi. öyle olunca biraz döner sermaye allındı.anadol,murat alacak paramız oldu.performans filan yok. istanbul tıp cerr tıp belki ankara hacettepe vs yard doç kadrosu açmadı. öyle oluncatrabzon,kocaeli,eskişehir,antalya bursa,edirne gibi yerlere geçtik akademik hayatı sürdürdük. çünkü dönerden pay alıyorduk.buralara da canlılık geldi. niyet iyi idi. sonra iyi niyet kötüye kullanıldı.yard doç öğretim üyesi sayılınca oy hakkı oldu,kadrolaşma başladı. yard doç sistemi kalmalı.akademik hayaın başlangıcı ama kadrolaşmaya tarflaşmaya kayırmaya karşı tedbir alınmalı.bir arkadaş önermiş tus gibi sınav ve en yüsek puanı alan 3 kiyi sözlüye çağırma.gayet uygun. yeteneksizse zaten ilk 3 e girecek puan alamayacaktır.
10
Cevapla
hakkı baba
ele alınması gereken bir konu da meslek yüksek okulları. doğramacı ile birlikte akademik hayata girdi.: 2 yıllık meslek okulları akademik yükselme yeri olmamalı. meslek yüksek okulu kadrosundan yard doç doçent olmamalı. buralar akademik kurum değildir. batıdaki karşılığı vocationary school'dur. bu da yard doç gibi taraflaşma,kadrolaşma yeri oldu. müdürlükleri arpalık oldu. adam yard doç,tıp doktoru. turizm meslek okulu müdürü.adam tıp doktoru yard doç gülmeyin nalbantçılık meslek okulu müdürü.emrinde bir okulu var. odası hangar gibi. herkes el pence divane müdür bey geliyor.havaya bak. bu arkadaşlar yar doç ama okul md kontenjanından senatoya giriyor. aynı şekilde ebelik okulundan, lab meslek okulundan, hemşire ,fizyoterapi okulundan doçent yapılmaz. öğretim görevlisi olur. ama hemşire prof dr olmaz olmamalı. hemşirelik okulunda öğretim görevlisi olabilir ama doç prof başka şey. bunlar doğramcı öncesi yoktu. buralar akademik kurumlar değildir.
8
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir