Medimagazin logo

Hastası için taklit ettiği bir ürün şirket kurdurdu

Hipokrat Tıbbı Malzemeler İmalat ve Pazarlama AŞ, Türkiye Patent Ligi'nde en başarılı 10 firma arasına girdi. Taklit ürünle kurulan Hipokrat, şimdi taklit ediliyor
Hastası için taklit ettiği bir ürün şirket kurdurdu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Hipokrat Tıbbı Malzemeler İmalat ve Pazarlama AŞ, Türkiye Patent Ligi'nde en başarılı 10 firma arasına girdi. Taklit ürünle kurulan Hipokrat, şimdi taklit ediliyor.

Şirketin temeli, Türkiye'nin ilk ortopedi ve travmatoloji uzmanlarından Op. Dr. İsmail Cevdet Alptekin'in, ameliyatlarda ihtiyaç duyduğu kemik tespit plakalarını tornacıya sipariş etmesiyle atıldı. İthal ikamesi politikalarının uygulandığı yıllarda Alptekin, hastasının bacağına takacak plak bulamayınca şeklini çizerek tornacıya yaptırdı. Olumlu netice alınca siparişleri arttırdı. Tornacı yapmaya yetişemeyince iki yeni torna tezgahı alarak 1972 yılında Hipokrat isimli bir şirket kurdu. Bugün 40'ın üzerinde ülkeye ihracat yapan firma, insan iskeleti için hayati önem taşıyan 8 bin kalem ürün imal ediyor.

Kurucusu Op. Dr. Alptekin geçen günlerde vefat eden Hipokrat'ın dört ortağının hepsi ortopedist. Şirketin kurucusu Alptekin'in çoğunluğu ithal edilen ve temininde büyük güçlük çekilen ortopedik cerrahi malzemelerin (implantların) şeklini çizerek tornacıya yaptırdığının duyulması talepleri arttırdı. Başka hastalar için gelen talepler, Alptekin'i daha fazla üretim yapmaya zorladı. Bunun üzerine aynı branştan Op. Dr. Altan Kabalak, Op. Dr. Sertar Satır ve Op. Dr. Ahmet Payzanoğlu'nu da yanına alan Alptekin, üç torna tezgahı alarak Hipokrat'ın temellerini attı. Küçük bir atölyede çalışmalarına başlayan Hipokrat, standartlaşmış klasik kalça protezleri, kemik tespit plakları, muhtelif çivi ve teller, ortopedi cerrahisinde kullanılan el aletlerinin yanısıra özel tasarım protezler üretiyor. Şirket, Türk ve yabancı ortopedi hekimlerinin işbirliği ile tümör protezlerinin tasarımı ve üretimini de yapıyor.

Ortopedi hekimliğinin ihtiyaç duyduğu tüm ürün çeşitliliğini üretebilen Hipokrat, Türkiye Patent Ligi'nde en başarılı 10 firma arasında bulunuyor. 30'un üzerinde patent sahibi olan firma 2005 yılında Türkiye Patent Enstitüsü'ne yaptığı 23 yeni müracaat sebebiyle bu ödüle layık görüldü. Firma gelecek yıl sekiz yeni patent başvurusunda bulunacak. Başka firmaların ürünlerini çizerek tornacıya yaptırmayla sektöre giren Hipokrat, Ar—Ge bölümünü kurduktan sonra kendi ürünleri taklit edilmeye başlandı. Hipokrat AŞ Genel Müdürü Mehmet Çaylı, yabancı firmaları taklit ederek girdikleri sektörde öncü bir firma haline geldiklerini söyledi. Çaylı, yurtdışında katıldıkları kongre ve fuarlarda firmaların yeni ürünlerini adeta kendilerinden kaçırdığını anlatarak, "Onların stantlarına gittiğimizde bakmayalım diye önlem alırlardı. Şimdi o firmalarla çok iyi dostuz." ifadesini kullanıyor. Ar—Ge bölümünü kurduktan sonra taklitçilik döneminin geride kaldığını ifade eden Mehmet Çaylı, Türkiye'nin birçok üniversitesinden hekimler ve akademisyenlerle tasarım hazırladıklarını kaydetti. Çaylı, "Neden kendi tasarımımız olan ürünleri üretmeyelim diye onur mücadelesi verdik. Bunda da başarılı olduk. Şimdi bizim ürünlerimiz taklit ediliyor." dedi.

Zaman
hastası
için
taklit
ettiği
bir
ürün
şirket
kurdurdu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir