Medimagazin logo

'Aile diş hekimi' geliyor

Sağlık Bakanlığı, aile hekimliğinden sonra aile diş hekimliği için de düğmeye bastı. Amaç, diş hastalıklarını başlamadan önlemek
Kaynak: SABAH
'Aile diş hekimi' geliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Gece başlayan diş ağrısına "Nöbetçi diş hekimi" arama devri sona eriyor. Aile hekimliği uygulamasını Türkiye genelinde yaygınlaştıran Sağlık Bakanlığı, şimdi de Aile Diş Hekimi sistemini başlatma hazırlığında. Dünyada sadece gelişmiş bazı ülkelerinde uygulanan Aile Diş Hekimleri sayesinde herkesin ağız ve diş sağlığı periyodik olarak kontrol edilecek, çocukların diş bozuklukları önlenecek, yatalak hastalar evde diş tedavisi hizmeti alacak. Kişisel değil toplumsal bir diş hekimi fobisi yaşandığına dikkat çeken Bakanlık, önümüzdeki 4 yıl boyunca koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetlerini Stratejik Eylem Planı çerçevesine aldı. En geç 2016'ya kadar Aile Diş Hekimliği sisteminin ülke geneline yaygınlaştırılması hedefleniyor. Sistemin devreye girmesiyle birlikte tıpkı aile hekimliğinde olduğu gibi ailelerin kendilerine ait diş hekimleri olacak ve ailenin tamamının ağız-diş sağlıkları kontrol altına alınacak.

6 AYDA BİR MUAYENE DAVETİ
Aile hekimlerinde olduğu gibi birinci basamak ağız diş sağlığı merkezleri olarak hizmet verecek Aile Diş Hekimleri, Bakanlık ile anlaşma karşılığında çalışacak. Adrese dayalı nüfus sayımına göre her vatandaş, yaşadığı bölgedeki aile hekimine otomatik kayıt olacak. Aile Diş Hekimi 6 ayda bir listesinde kayıtlı vatandaşı çağırarak muayene edecek. Sistem, sağlık sorunlarının başlamadan veya başlar başlamaz engellenmesini sağlayacak. Bu yolla, özellikle küçük çocukların daimi dişlerinde oluşabilecek estetik bozuklukları ve sağlık sorunları da büyük ölçüde engellemiş olacak.

'aile
diş
hekimi'
geliyorc
Yorum (19)
mustafa tahincioğlu
hayaldi gerçek oldu.
0
Cevapla
H.D
AKP hükümetleri ve sağlık bakanı sn akdağ,ın sağlık politikası sonucu on bine yakın serbest çalışan dişhekimlerini atıl duruma getirirken AİLE Dişhekimi uygulamasında, serbest çalışan dh,lerinde yararlanılacak mı?yararlanılmayacaksa Belediyelerinde taşeron işçi olarak çalştırmayı düşünüyorlar mı?
0
Cevapla
fatma yirmibeş
eğer gerçekleştirilebilirse yararlı olacağını düşündüğüm bir uygulama.. ADSM lerle diş sağlığını korumanın mümkün olamayacağı herkesin malumu! sanıyorum bu konuda serbest dişhekimlerindende mutlaka yararlanılacaktır..hep eleştirdik bugüne kadar,dişhekimliği mesleği ve toplum sağlığı adına bu kez yararlı bir iş yapılsın, destekleriz, takdir ederiz.
0
Cevapla
k.m
AİLE DİŞ HEKİMLİĞİ........... Değişim arzusu içinde bulunduğumuz yüzyılda bütün toplumları,tüm kurum ve kuruluşları içten içe kavuran kor ateş gibi.Bu öylesine bir tutku ki istesenizde önünde duramazsınız.Herkes pozisyonunu belirlemek zorunda.Ya değişimden yana olacaksınız.yada statükodan yana.TDB ve onun ruh ikizi CHP tercihini statükodan yana kullanmış görünüyor.Okumadan anlamadan,Yapılan her düzenlemeyi anayasa ve danıştaya taşıyarak bu süreci daha ne kadar engelleyebilirler ki..
0
Cevapla
k.k
Anlaşılan bu uygulama aile hekimliği ile benzer olacak.Öyleyse tıpkı aile hekimliğinde olduğu gibi aile dişhekimliğinde de devlet dişhekimlerinin maaşını bir miktar artırıp bütün giderleri dişhekimine bırakacak,yani adsm lerin de artık fonksiyonu elimine edilerek devlete bağlı dişhekimleri özelleştirilecek.Bu uygulama güzel gibi gözüküyor ama devlet dişhekimlerine hangi seviyeye kadar maaş artışı sağlayabilecek;malum diş tedavi malzemeleri çok daha maliyetli olabilmektedir ,(diğer tıp hekimi meslektaşlarımızın muayene giderlerine nazaran)Yoksa aile dişhekimlerine de mi tıphekimlerinde olduğu gibi sadece 'muayene-profilaktik uygulamalar' gibi minör işlemler uygulatılarak,bi nevi dişte uzmanlığa karşı ciddi direnç gösteren meslektaşlarımızın yüreğine soğuksu serpilecek?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir