Medimagazin logo

'Çene ve Yüz Deformitelerinde Güncel Tedaviler' sempozyumu

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Diş Hekimliği Fakültesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Çene ve Yüz Deformitelerinde Güncel Tedaviler" sempozyumuna, Türkiye, ABD ve İngiltere'den 220 akademisyen katıldı.
 'Çene ve Yüz Deformitelerinde Güncel Tedaviler' sempozyumu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ağız ve Çene-Yüz Cerrahisi Birliği Derneği (AÇBİD) tarafından düzenlenen ve Erciyes Kayak Merkezi'ndeki bir otelde gerçekleştirilen sempozyumda konuşan ERÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Alper Alkan, Türkiye'de diş hekimliği alanında ilk branş hastanesinin fakülteleri bünyesinde kurulduğunu, bununla yetinmeyip Ağız ve Çene Cerrahisi Hastanesi'ni de kurduklarını, halka en iyi şekilde hizmet verdiklerini söyledi.

Teknolojik cihaz yönünden tam donanımlı hastanelerinde genel ve lokal anestezi eşliğinde çene kırığı, çene yapısı değişimi gibi her türlü ağız ve çene ameliyatını gerçekleştirdiklerini anlatan Alkan, şu bilgileri verdi:

"Burada gerçekleştirdiğimiz ameliyat sayısı yılda 15 bin civarında. 15 yataklı hastanemizde 20 akademik ve 32 idari personel görev yapmakta. Hastanemize sadece Kayseri'den değil, çevre illerden de hastalar gelmekte. Dolayısıyla hasta potansiyelimiz oldukça fazla. Bu yüzden hastanemizi daha da genişletme hedefindeyiz. Türkiye'de ilk diş hekimliği fakültesi hastane kampüsünü kurma hayalimiz var. İnşallah bu hayalimizi de gerçekleştiririz."

AÇBİD Başkanı Prof. Dr. Selçuk Basa da, derneklerinin kuruluşundan beri bilimsel faaliyetlere önem verdiğini ifade ederek, "Derneğimiz, bilimsel faaliyetlerini kurs, kongre ve sempozyumlarla sürekli aktif tutarak, hem uzman meslektaşlarımızın bilgilerini tazelemelerine ve deneyimlerini paylaşmalarına fırsat vermekte hem de genç çene cerrahi adaylarının bilgi ve görgülerini artırmalarına olanak sağlamaktadır. Erciyes'te gerçekleştirilen bu toplantıya katılan meslektaşlarımız, ortognatik cerrahide temel prensipler ve yenilikleri öğrenme imkanı bulacak. Ayrıca yurt dışından gelen, çene cerrahisinde uzman konuklarımız, deneyimlerini uygulamalı olarak meslektaşları ile paylaşacak" diye konuştu.

ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur ise, üniversitelerinin bin 500 yataklı Tıp Fakülteleri Hastaneleri'nden sonra diş hekimliği ve çene cerrahisinde tam donanımlı Diş Hekimliği Hastanesine de sahip olduğunu belirtti.

Keleştemur, üniversitelerinin bir araştırma üniversitesi olma yolunda hızlı adımlarla ilerlediğine dikkati çekti.

Katılımcılara, ağız ve çene cerrahisi konusunda uygulamalı eğitimin de verildiği sempozyumda, ABD Mayo Klinik'ten Prof. Dr. Eugene E. Keller, ERÜ Diş Hekimliği Fakültesi Ağız ve Çene Cerrahisi Hastanesi ameliyathanesinde, ERÜ Diş Hekimliği Fakültesi Konferans Salonu'ndaki katılımcılara, "Dört Köşeli Lefort Osteotomi" konusunda canlı cerrahi gösterim sundu.
 

'çene
ve
yüz
deformitelerinde
güncel
tedaviler'
sempozyumu
Yorum (6)
saruhan ATILGAN
diş hekimlerinin inatla kendilerini yüz cerrahı olarak tanıtmaları, ağız çene-yüz cerrahisi derneğini kurmalarını anlayamıyorum. yüz cerrahisine fasiyal sinir kesileri, parotis tümörleri,yüz tümörleri( dolayısıyla boyun diseksiyonları), frontal sinüs kırıkları,fasiyal reanimasyon, rinoplasti,blefaroplasti, otoplasti,mandibulanın serbestkemik flepleri ile onarımı ve daha bir çok ameliyat çeşidi girmektedir. hangi diş hekimi boyun diseksiyonu,yüzden tümör eksziyonu-oluşan defektin kapatılması, fasiyal sinir onarımı ya da mandibulaya kemik flebi getirmek için eğitim almıştır? diş hekimi arkadaşlar yanıtlasın lütfen fasiyal sinir kesisi, ya da yüzündeki tümör nedeniyle boyun diseksiyonu gereken bir akrabanızı hangi diş hekimine gönderirsiniz?
0
Cevapla
Özgür
Sn. Saruhan Atılgan, söylediğiniz tıbbi girişimleri pratisyen hekim arkadaşlarımız yapabiliyor mu ki, diş hekimleri yapabilsin? Bunun için siz nasıl uzmanlık yapabiliyorsanız, diş hekimleri de de bu konuda uzmanlık yapabiliyor. Ayrıca derneğin ismi ne olursa olsun (ki siz bile gidip üye olabilirsiniz), bu konuda Ağız, Diş, Çene Cerrahisi adında uzun yıllardan beri doktora, son 1 yıldır da uzmanlık eğitimi verilmektedir. Keşke siz de sempozyuma katılsaydınız da neler yapılıyor bir görebilseydiniz. Saygılarımla.
0
Cevapla
aydin sinal
bir aciklamada benden olsun;Almanyada agiz,yüz ,cene cerrahi olmak icin,önce 6 sene tip fakültesini bitirmek tip diplomasi almak. sonrada discilik fakültesine devam edip 3 sene klinik dersleri almak imtihanlari basarmak ve dis tabipligi diplomasi almak lazimdir.bundan sonrada 5 sene ihtisasi gelir.bu arada iki doktora tezi yazip Dr.med.und Dr.med.dent. ünvanlarina sahip olmalidir.yani iki diploma ve iki doktora tezi ve 5 sene ihtisas.yani o kadar kolay degil bu is.
0
Cevapla
saruhan ATILGAN
aydın bey gerekli açıklamayı yapmış zaten yurt dışında kaç yıl eğitim görüldüğüne dair. neler yaptığınızı görmek için sempozyuma katılmaya gerek yok zaten sağolsun bazı meslektaşlarınız sayesinde yarık dudak-damak, mandibula osteosarkomlarının komplikasyonlarını görüyoruz zaten. önemli olan bu değil zaten,önemli olan almanların tıp fakültesine ek eğitimle bu işi yapmaları ama sizin bu ameliyatlar için türkiyede nerede-nasıl eğitim gördüğünüzdür? pratisyenler arkadaşlarımız bu eğitimi almadıkları için zaten o ameliyatları yapmıyorlar, hastayı gerekli uzmana gönderiyorlar. sonuç olarak her türlü ameliyatı yapabilirsiniz. Ama genel anestezi almış olan hastada; postop arrest gelişti, aşırı kan kaybetti ya da Karaciğer -böbrek yetmezliği gelişti bu hastaya gerekli müdaheleyi yapmak için genel tıp bilgisi gerekmektedir. Yoksa ameliyatı böyle yaptım böyle güzel oldu diye birşey yok. mesele sadece teknik olsaydı ameliyathanede herhangi bir personele bile ameliyat yaptıra yaptıra uzman edebilirsiniz ama herhangi bir komplikasyonda ne yapacağını bilemedikten sonra ne anlamı var. Hiç bir hekim başedemeyeceği komplikasyonu olan bir ameliyatı yapmamalıdır. saygılarımla.
0
Cevapla
özgür er
Saruhan Bey, ben de zaten diş hekimi diye genellemenize hitaben yazdım. Sanki her diş hekimi yüz cerrahisi yapıyormuş gibi bir yorum yapmışsınız. Diş hekimleri yüz cerrahisi falan yapmaz, Ağız, Diş, Çene Cerrahları da ilgili bölgenin cerrahisini yapar yapılan işlemin yüz bölgesine etkisi yok mudur, vardır. Ama direkt yüz cerrahisi daha farklı bir uygulamadır. Komlikasyon demişken sizi tenzih ederek söyleyeyim ama çene cerrahisi yapan plastik cerrahlarımızın da işlem sonrası kapanmayan çeneler ve dişleri de bir komplikasyondur. Yaptık olduk dışarıdan düzgün ama içerisi ne halde bilen yok. Sizler hiç merak etmeyin herkes sınırını biliyor. Genel anesteziye gelince, genel anestezi altında cerrahi dışı pek çok işlem de yapılmaktadır (dolgu, kanal tedavisi vb.) genel anestezi komlikasyonları var diye bunlar da mı yapılmasın? Sizin başınıza gelen komlikasyonlarda çözüm ne ise bizde de çözüm aynı: Dikkatli hasta seçimi, sınırların bilinmesi, gerekli yerlerde konsültasyonların yapılması. Plastik cerrahlarımız egolarından birazcık uzaklaşabilirlerse, herkesin faydasına olacaktır. Ayrıca not edeyim ben cerrah falan deyilim. Sadece dışardan uygulamaları yakondan takip ediyorum. Saygılarımla.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir