Medimagazin logo

Dünya Diş Hekimleri Birliği'nden dünyaya İstanbul deklarasyonu

Dünyanın 120 farklı ülkesinden 10 bin dişhekimi 101. Dünya Dişhekimleri Kongresi için İstanbul’da buluştu.
Dünya Diş Hekimleri Birliği'nden dünyaya İstanbul deklarasyonu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


2013 İstanbul Kongresi’nin evsahipliğini üstlenen Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel; FDI (Dünya Dişhekimleri Birliği) Başkanı Orlando Monteiro da Silva ile birlikte düzenlediği basın toplantısında İstanbul Deklarasyonu’nu birlikte imzaladı. Deklarasyona göre; bundan böyle tüm dünya dişhekimleri hastanın genel sağlığında da rol alacak1 milyon diş hekimini temsil eden, köklü bir meslek federasyonu olan Dünya Diş Hekimleri Birliği FDI, 101. Dünya Diş Hekimliği Kongresi için İstanbul’da toplandı. 120 ülkeden 10 bin dişhekimini buluşturan kongrenin evsahipliğini Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) yapıyor. Aynı zamanda FDI 2013 İstanbul Kongresi’ne de başkanlık eden TDB Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, kongre basın toplantısını FDI Başkanı Orlando Monteiro da Silva ile birlikte gerçekleştirdi.

 

İki başkan; FDI Genel Kurulu’nun onayladığı İstanbul Deklarasyonu’nu birlikte açıkladılar. Prof. Dr. Yücel; ‘’Yüzyıllık geleneğe sahip olan, dünyanın en prestijli dev organizasyonunu ülkemize kazandırmış olmaktan dolayı gururlu ve heyecanlıyız’’ dedi. Yücel; konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Şu anda dünyanın en uzman en yetkin dişhekimleri İstanbul’da; bu sayı 120 ülkeden katılımla birlikte 10 bini buldu. İnanıyorum ki FDI 2013 İstanbul, sadece katılım rakamlarıyla değil içerik, mesleğe fayda ve sonuçları açısından da bugüne dek yapılan dişhekimliği kongreleri içinde en büyüğü olacak. Kongremize başvurusu yapılan 1200 bilimsel bildirinin, dünya dişhekimliği literatüründe önemli bir referans kaynağı olacağını umuyorum.’’

TDB ve FDI başkanları; Dünya Diş Hekimleri Birliği Genel Kurulu tarafından onaylanan İstanbul Deklarasyonu’na imza atarak özet metni açıkladılar. Metin şöyle:


" FDI ve üye birlikleri, diş hekiminin sağlıktaki rolünün genişletilmesi, genel sağlık ve refahın geliştirilmesindeki sorumluluklarının yeniden tanımlanması ihtiyacının altını çizmektedir.
Bu nedenle FDI, ağız sağlığının genel sağlığın ayrılmaz bir bileşeni olarak tanınması ve bu konudaki güçlendirilmiş işbirliği yaklaşımının global ve ulusal politikalar geliştirilerek desteklenmesi için çağrıda bulunmaktadır".


‘’İstanbul Deklarasyonu’’nun İstanbul’dan dünyaya ilan edildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Taner Yücel; sözlerini şöyle sürdürdü: “İstanbul Deklarasyonu ülkemiz açısından çok önemlidir; tüm dünya dişhekimlerinin her zaman anacağı, referans alacağı önemli bir belge olacak. Dişhekimleri sadece ağız ve diş hastalıklarında değil; genel sağlıkla ilgili konularda, bazı hastalıkların erken teşhisinde de sorumlu olacak. Unutulmamalı ki kötü ağız sağlığı; diyabetten kalp hastalıklarına, kansere kadar birçok sistemik hastalığa neden olabiliyor. Bu deklarasyonla birlikte dünya çapında bütün dişhekimlerinin tıp bilimleri ile multidisipliner bir yaklaşım içerisinde sorumlulukları yeniden tanımlanacaktır.”


FDI Başkanı Orlando Monteiro da Silva ise ‘’FDI, tüm dünyada 1 milyondan fazla dişhekimini temsil etmekte, özellikle DSÖ ve BM işbirliğiyle ağız sağlığı konusunda önemli çalışmalar yürütmektedir. FDI’ın misyonu; dünyayı en uygun ağız sağlığına yönlendirmektir’’ dedi.

dünya
diş
hekimleri
birliği'nden
dünyaya
i̇stanbul
deklarasyonu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir