Medimagazin logo

Toplumumuzun yüzde 70'inde en az bir diş çürüğü var

Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, Ağız ve Diş Sağlığı Haftası kapsamında Merkeze bağlı Arzular İlköğretim Okulu'nda ağız ve diş sağlığı taraması yaptı.
Toplumumuzun yüzde 70'inde en az bir diş çürüğü var
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

GÜMÜŞHANE-Tarama öncesi konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Öztürk, "Toplumumuzun yüzde 70'inin en az bir diş çürüğü bulunmaktadır.” dedi.


Öztürk, Türkiye’de kişi başına düşen yıllık diş macunu kullanım miktarının 2002 yılında 65 gram olduğunu, bugün ise bu rakamın 105 gramın üzerine çıktığını belirtti. 2002 yılında kişi başına düşen diş fırçası 0,3 iken bugün 1 civarına yaklaşıldığının altını çizen Öztürk, “Bakanlığımız ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle ulaştığımız bu rakamları daha iyi bir duruma taşımak için çalışmaktayız. Çünkü gelişmiş ülkelerde bu oran diş macununda 300-350 gram civarında olup diş fırçasında 1'in üzerindedir. Diş hekimine gitme sıklığı Türkiye'de 0,9 iken gelişmiş ülkelerde yüzde 5 civarındadır.” bilgilerini verdi.


Dr. Öztürk ayrıca kötü ağız hijyeninin yol açtığı diş çürükleri ve diş hastalıklarından korunmak için öncelikle toplumun eğitilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Sağlıklı ve bilinçli nesiller yetiştirmek için Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nda bütün sağlık kuruluşlarımız ile birlikte eğitim ve tarama çalışmaları yapılmakta olup, diş çürükleri, diş eti hastalıklarının önemi, doğru diş fırçalama yöntemi, diş ipi kullanımı, diş hekimine düzenli olarak gitme alışkanlığını kazandırma, yeterli ve dengeli beslenme konularında öğrencilere, öğretmenlere ve halka yönelik eğitimler yapılmaktadır.” diye konuştu.
Sağlık Müdürlüğü Yataklı Tedavi Şube Müdürü Diş Hekimi Yunus Yalçın ise öğrencilere Ağız ve Diş Sağlığı konusunda kısa bir sunum yaptı. Öğrencilere diş fırçalamanın önemini anlatan Yalçın, dişlerin nasıl fırçalanması gerektiği konusunda da uygulamalı eğitim verdi.


Yapılan konuşmaların ardından Vali Enver Salihoğlu ve kurum yöneticileri öğrencilere diş macunu ve diş fırçası dağıttı. Dağıtımın ardından öğrenciler Diş Hekimi Hicran Uslu Köse ile Hemşire Nurcan Duman tarafından diş taramasından geçirildi.


Koza Altın İşletmeleri tarafından Sağlık Müdürlüğü’ne sağlanan bin adet tane diş macunu ve diş fırçasının hafta kapsamında okullara dağıtılacağı öğrenildi. Koza Altın İşletmeleri’nin katkısı ile yapılan programa Vali Enver Salihoğu, İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Öztürk, İl Milli Eğitim Müdürü Ferda Yıldırım, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Op. Dr. H. Volkan Kara, Koza Altın İşletmeleri Müdürü Hasan Giray, Koza Altın İşletmeleri Halkla İlişkiler Sorumlusu Bahri Coşkun, okul yöneticileri, öğretmenleri ile diğer davetliler katıldı.
 

toplumumuzun
yüzde
70'inde
en
az
bir
diş
çürüğü
var
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir