Medimagazin logo

İSTAHED: Aile hekimlerinin bu gelirlerle sistemi çevirmesi imkansız!

İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED), asgari ücrete yüzde 50 artış yapılmasının, aile hekimliklerinin var olan gelirlerle sistemi çevirmesini imkansız hale getirdiğini ifade ederek, artışın aile hekimlerinin gider ödeneklerine de yapılması gerektiği dile getirildi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
İSTAHED: Aile hekimlerinin bu gelirlerle sistemi çevirmesi imkansız!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) “asgari ücret ve aile hekimliği sistemi” ile ilgili yaşanan sorunlarla hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’de çok büyük bir çoğunluğun bilmediği bir husus bulunduğunu ifade eden İSTAHED, bu konunun da aile hekimliği sisteminin ne olduğu ve nasıl işlediği olduğunu belirtti. 16 Aralık tarihinde açıklanan asgari ücretin hem çalışan hem de bakanlık adına işçi çalıştıran kişiler olarak aile hekimlerini özellikle ilgilendirdiğini ifade eden İSTAHED, açıklamasında şu sözlere yer verdi:

"Aile hekimliği sisteminde, her aile sağlığı merkezinde çalışan hekimlere idare tarafından her ay belli bir ücret verilmektedir. Bu ücretle o merkezin tüm giderleri karşılanmaktadır. Daha ayrıntılı belirtecek olursak, o merkeze alınan tuvalet kağıdından sargı bezine, çöp kovasından ampulüne, boya badanasından kapı tamirine kadar tüm giderler hekimler tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca bu merkezlerde çalışan temizlik personelleri, tıbbi sekreterler ve mevcut çalışan aile sağlığı çalışanlara ek olarak çalışan ebe-hemşire-ATT-sağlık memurlarının tüm maaşları yine aile hekimlerine verilen bu ödenekten karşılanmaktadır.

Aile hekimlerine yapılan bu gider ödeneklerine yapılan zam oranı memur maaşlarına yapılan zam oranı ile eşit oranda yapılmaktadır. Aile Hekimliği sistemine geçildiği günden beri her yıl asgari ücrette ve tüm gider kalemlerinde olan artışlar, memurlara yapılan zam oranının kat be kat üzerinde olmakta ve aile hekimlerinin gelirleri ciddi oranda kayba uğramaktadır.

2021 yılında oluşan aşırı fiyat artışları ve yüzde 50 asgari ücret artışı biz aile hekimlerinin artık bu gelirlerle sistemi çevirmesini imkansız hale getirmiştir. Aile sağlığı merkezlerinin daha kaliteli hizmet vermek amacıyla sınıflandırmasını yükseltmek için istihdam ettiği ek çalışanları işten çıkarmak zorunda kalabileceği görülmektedir.

Bu durumda Tüm Türkiye’deki aile sağlığı merkezlerinde maaşı aile hekimlerince ödenen 20 bine yakın çalışanın işsiz kalması söz konusu olduğu ifade edilerek, idare tarafından aile hekimlerine yapılan gider ödeneklerinin en az yüzde 50 oranda arttırılması gerekmektedir. Aksi takdirde aile hekimliği sisteminin hizmet kalitesi geriye gidecek ve sistemden çıkan hekim sayısı ciddi oranda artacaktır" dendi.

Yine özellikle yeni açılan düşük nüfuslu aile hekimliği birimlerinde çalışan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları çok düşük gelirlerle hizmet vermeye çalışmaktadır. Asgari ücretin altında geliri olan çok sayıda aile sağlığı çalışanı olması durumun vehametini açıkca ortaya koymaktadır. Asgari ücrete yapılan yüzde 50 zamla asgari ücretin altında gelir elde edecek aile sağlığı çalışanı artık şu ankine göre onlarca belki yüzlerce kat artacaktır. Mevcut sistemde zaten çok sayıda aile sağlığı çalışanı ihtiyacı varken yeni ücret politikasıyla asgari ücret altında geliri olan tüm çalışanların sistemden çıkacağı aşikardır. Bu durum Türkiye’deki birinci basamak sağlık hizmetini ciddi sekteye uğratacak ve sistemin tıkanmasına sebebiyet verecektir."

Bu durumun yeniden alanlara çıkmalarına sebebiyet verebileceğini ifade eden İSTAHED, "Bıçak kemiğe dayandı, alım gücü azaldı, ülkenin bilimle uğraşan, koruyucu sağlık hizmetlerini sırtlanan, doğumdan ölüme tüm halka sağlık hizmeti veren, her işi üzerine yüklediğiniz sistem çökmek üzere" dedi.

Açıklamada, bakanlıktan taleplerinin, bu durumun özellikle değerlendirilip gider ödeneklerine en az yüzde 50 artış yapılması ve genel olarak aile hekimliği çalışanlarının gelirlerinin yine bu orana yakın yükseltilmesi olduğu ifade edildi. Ayrıca birinci basamakta Aile hekimliği sistemi ile devam edilmesi isteniyorsa bu ücret artışlarının yapılmasının mevcut konjonktürde elzem hale geldiğine de yer verildi.

İSTAHED "Uyarılarımız dikkate alınmadığı takdirde aile hekimliği sisteminin çöküşünün hep birlikte izlemek zorunda kalacağız" sözleriyle uyardı.

aile hekimliği sistemi
asgari ücret
artış
istahed
ödenek
Yorum (4)
Mr.Zorto
Zamaninda profesorden cok para aliriz ama ayda 1 gun sadece 8 saat acil nobeti tutmayiz diye ayaklanmiyordu çogunuz. Begenmeyen istifa eder bulunmaz hint kumasi degilsiniz.
17
Cevapla
Ase
Aile hekimligi sistemi cökmekte evet bu ayrı mesele..artan isyuku desen ayrı. Acaba kaç aile hekimi çalıştığı birime o her ay CARİ verilen ücreti harcıyor.cogunlugu cebine cukkaliyor.hemsirenin kullandığı iki eldivenin pamuğun hesabını yapıyor.ebe- hemşire ihtiyaç aldirmak için kırk takla atıyor. Devlet aile hekimlerine her ay cari giderler icin verdiği parayı kurusu kurusuna neden hesabetmiyor sorgulamıyor bunun cebe atılmasına müsade ediyor? Artan parayı neden devlete geri yatirtmiyor Aile hekimine. onu cebine atsın diyemi veriyor devlet yoksa birimin ihtiyaçları icinmi?.aile hekimliği sisteminde hemşirenin ebenin kullanacağı malzemeleri ilçe sağlık müdürlükleri karsilasin doktorun alıp almama keyfine birakilmasin.doktorun cebine attığı parada o oranda azaltılsin.yada verilmesin.devletkarsilasa giderleri daha ucuza kapanır.artan parayida devlet baska işlerde kullanır. Bu şekilde düşünen ve yapan Aile hekimlerine soruyorum; birimde çalışan ekip arkadaşınızın hastalara kullanacağı malzeme içinde verilen o parayla ihtiyaçları karşılamayip nasıl helal helal ailenize colugunuza cocugunuza harcayabiliyorsunuz? Bu ilerde cikmazmi sizden? Tabi bu konuya inancınız var ise...( birimin ihtiyaclarini karşılayanları konu dışı tutuyorum )
26
Cevapla
elemana cevap
buraya yazdıklarını doktorun yüzüne söyleyemiyosan sen de helali haramı ayırt edemiyosun demektir. arkasından gıybet yapıyosun demektir ya da göz yumuyosun yok yok bence söylemeye cesaretin de yoktur her sabah gülücüklerle günaydın doktor beeeyy diyosundur. hadi itiraf et ase(eleman)
1
Cevapla
Alican
% 50 az bile, daha fazla olmalı. Ama yıllarını bu mesleğe vermiş, yıpranmış, yorgun bedenleriyle çalışmaya devam etmek zorunda kalan emekli hekimler, sayın Cumhurbaşkanı ve Sağlık Bakanı açıklamalarıyla gündeme gelen, üstelik Mecliste oylanip kabul edilio 2 gün sonra İptal (?) edilen Önergenin aynen uygulanmasını bekliyor ve gelişmeleri ibretle izliyoruz..
44
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir