Medimagazin logo

Akciğerler ve beyin arasında doğrudan bir iletişim yolu keşfedildi

Calgary Üniversitesi araştırmacıları, bir enfeksiyon olduğunda akciğerlerin doğrudan beyinle iletişim kurduğunu keşfetti. Bulgular, beynin hastalık belirtilerini tetiklemede kritik bir rol oynadığını, bunun da solunum yolu enfeksiyonlarını ve kronik rahatsızlıkları tedavi etme şeklimizi değiştirebileceğini gösteriyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Akciğerler ve beyin arasında doğrudan bir iletişim yolu keşfedildi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Calgary Üniversitesi'nden araştırmacılar, çığır açan bir keşifle, akciğerler ve beyin arasında doğrudan bir iletişim bağlantısı olduğunu ortaya çıkararak vücudun enfeksiyonlara nasıl tepki verdiğine yeni bir ışık tuttu. Saygın Cell dergisinde yayımlanan çalışma, beynin yorgunluk, halsizlik ve iştahsızlık gibi hastalıkla ilişkili semptomların düzenlenmesinde çok önemli bir rol oynadığını öne sürüyor.

Cumming Tıp Fakültesi'nde klinisyen araştırmacı ve çalışmanın kıdemli yazarı Dr. Bryan Yipp, "Akciğerler, beyne bir enfeksiyon olduğunu bildirmek için ağrı yolundaki aynı sensörleri ve nöronları kullanıyor" diyor. Bu keşif, hastalık semptomlarının öncelikle bağışıklık sistemi aktivasyonunun bir sonucu olduğu yönündeki önceki varsayımlara meydan okuyor.

Akciğerlerdeki enfeksiyonların kan dolaşımı yoluyla seyahat eden enflamatuar moleküller aracılığıyla hastalığı tetiklediğini savunan önceki inançların aksine, bu çalışma hastalığın akciğerlerdeki sinir sisteminin doğrudan aktivasyonundan kaynaklandığını gösteriyor.

Tedavi stratejilerinde büyük değişime gidilebilir

Solunum yolu enfeksiyonları ve kronik rahatsızlıkların tedavisinde bir paradigma değişikliğine işaret eden bu bulgunun sonuçları oldukça derin. Akciğer-beyin diyaloğunun anlaşılması, geleneksel antibiyotik tedavilerinin yanı sıra nöro-devreyi hedef alarak tedavi stratejilerinde devrim yaratabilir.

Ayrıca araştırma, COVID-19 salgını sırasında gözlemlenen, hastaların tehlikeli derecede düşük oksijen seviyeleri sergilediği "mutlu hipoksi" gibi şaşırtıcı fenomenlere ilişkin önemli veriler sunuyor.

Dr. Yipp, solunum yolu enfeksiyonlarının nörolojik yönlerinin anlaşılmasının bu tür anomalilere açıklık getirebileceğini öne sürüyor.

Bütüncül bir yaklaşıma vurgu yapıyor

Çalışma ayrıca, bakteriyel biyofilmlerin ani ve şiddetli alevlenmeleri tetikleyene kadar asemptomatik kalabildiği kistik fibrozis gibi kronik akciğer enfeksiyonu olan bireyler için potansiyel çıkarımların altını çiziyor. Disiplinler arası araştırma ekibi, farklı organ sistemlerinin birbiriyle bağlantılı olduğunun ve hastalık yönetiminde bütüncül bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunun altını çiziyor.

calgary universitesi
akciger
beyin
cell
noron
Yorum (1)
Ali Veysel Özden
vagus siniri ya da otonom sinir sistemi dışında bir yol mu acaba?
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir