Medimagazin logo

Kalp hastalıklarının farkedilmeyen 7 belirtisi

Günümüzde kalp krizi geçirdiğini farkedemeyen pek çok insan var. Peki kalp rahatsızlıklarının yaygın ama farkedilemeyen belirtileri neler?
Kalp hastalıklarının farkedilmeyen 7 belirtisi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

"Kalp krizleri menapoz sonrası ilk 10 yılda çok yaygın” diyen NYU Langone Tıp Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Nieca Goldberg, 35 yaş yaş üzeri kalp krizlerinin dörtte birinin ölümle sonuçlandığını aktarıyor.  

 

Goldberg, dikkate alınmayan veya farkedilmeyen kalp rahatsızlıklarının 7 yaygın belirtisini Prevention’da kendi ağzından şöyle açıklıyor:

 

1)Bacakta ve ayak bileklerinde şişlikler

Bacakta oluşan şişkinliklerin pek çok sebebi olabilir ama kalp kapakçığı sorunları da şişkinliklere neden olur. Ödem oluşumları konjestif kalp yetmezliğinin yaygın belirtilerindendir. Eğer şişlik zamanla daha kötü oluyorsa ve vücudun üst kısımlarına yayılıyorsa vakit kaybetmeden bir doktora gözükmek gerekir.

2) Baş ağrıları

Baş ağrısı hissedildiğinde hemen bir ağrı kesici ilaç alınır ve fazla da üzerine düşülmeden geçmesi beklenir. Fakat, başağrılarının aynı zamanda inme veya kan pıhtılaşmalarının yaygın bir belirtisi olduğu unutulmamalıdır. Başağrıları tek başına kalp rahatsızlıklarını hedef göstermede yeterli olmasa da, başağrısıyla birlikte hissedilen boyun bölgesinde tutukluk, kırgınlık ve baş dönmesi veya aniden gelen başağrıları ciddi bir tıbbi gözlem gerektiren anevrizmayı işaret ediyor olabilir.

3) Yorgunluk

Bu farkedilmesi en güç belirtilerden biridir, çünkü yorgun hissetmenin stres, uykusuzluk gibi milyonlarca sebebi olabilir. Fakat burada bahsedilen anormal seviyede bir yorgunluktur. Eğer nispeten fit bir insan, merdivenleri çıkmakta zorluk çekiyorsa ve birdenbire aşırı yorgun hissediyorsa burada bir problem var demektir. Diğer bir belirti de, gripte deneyimlenen kırgınlıkla eş düzeyde zayıf hissetmektir. Bu belirtiler şu anlama gelir: kalp oksijen sıkıntısı çekmekte ve yeterince beslenememektedir.

4) Mide krampları

Çoğu insan kalp ağrısının doğrudan göğüste veya sol kolda hissedileceğini zanneder ama ağrı merkezi bir noktadan vücudun her yerine yayılır. Kalp söz konusu olduğunda mide spazmları nadir görülen bir semptom değildir. Keskin mide krampları mide florasının ekşimesini işaret ediyor olabilir ama eğer daha önce deneyimlenmeyen bir ağrıysa muhtemelen kalbin mideye gönderdiği bir sinyaldir. Mide krampının kaynağından emin olmak için derhal bir doktora başvurmak gerekir.

5) Baygınlık

Baygınlık kan basıncının düşmesi sonucu ortaya çıkar ve aniden yataktan kalkma gibi birçok sebebi olabilir. Kalp kapağı hastalıkları kan akışını bozarak ya çok yavaş ya çok hızlı kalp atımına veya aort yırtılmalarına sebep olur, bunlar da bayılmalarla sonuçlanabilir.

6) Baş dönmesi

Çoğu belirti gibi, nadiren gerçekleşen baş dönmelerinde de hemen endişelenmeye gerek yoktur. Aniden kalkma, dehidrasyon gibi nedenlerle günlük hayatta görülebilecek olan baş dönmesi, sıklıkla görüldüğü takdirde sorun oluşturur. Arter blokajları ve kalp kapakçığının kan basıncını bozması, baş dönmesi meydana getirir. Bu sebeple sık sık deneyimlenen baş dönmeleri söz konusu olduğunda hemen bir doktora başvurmak gerekir.

7) Üst sırtta baskı

Çoğu zaman hastalar sanki göğüslerinde bir fil oturuyormuş gibi hissettiklerini söyler ama bu baskı her zaman göğüste olmayabilir. Üst sırt bölgesinde hissedilen baskı da kalp krizini işaret eden belirtilerdendir.

http://www.prevention.com/health/7-weird-signs-you-might-have-a-heart-problem/slide/3

 

kardiyoloji
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir