Medimagazin logo

Sağlık Bakanı: Performansa göre ödeme amacından uzaklaştı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir otelde düzenlenen 14 Mart Tıp Bayramı etkinliğinde 81 ilden gelen sağlık çalışanlarıyla bir araya geldi
Kaynak: AA
Sağlık Bakanı: Performansa göre ödeme amacından uzaklaştı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Performansa göre ek ödeme amacından uzaklaşmış, kalite kriter olmaktan çıkarılmış ve başta doktorlar olmak üzere sağlık personeline dengeli ek ödeme modeline dönüşmüştür. Bu nedenle güncel hedeflere göre tekrar düzenlenecektir. Zor, nöbeti olan riskli alanları cazip hale getirecek düzenlemeler yapacak şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz." dedi.

Koca, bir otelde düzenlenen 14 Mart Tıp Bayramı etkinliğinde 81 ilden gelen sağlık çalışanlarıyla bir araya geldi.

Meslektaşlarının 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutlayan Koca, "14 Mart'ı sadece bir gün bayram olarak kutlamak yerine, tüm sağlık çalışanlarımızı kucaklıyor ve bu haftayı 'Sağlık Haftası' olarak kutluyoruz." diye konuştu.

Bu yıl Tıp Bayramı kutlamalarının 100'üncü yılı olması dolayısıyla özel bir önem taşıdığına dikkati çeken Koca, sağlık çalışanı ve hekim olmanın ayrıcalıklarını anlattı.

Koca, Türkiye'nin birlik ve dirliğinin korunmasında kararlı olduklarını, halkın layık olduğu sağlık ve refah düzeyine ulaşabilme yolunda hep birlikte çaba harcadıklarını söyledi.

"Şehir Hastaneleri müstesna bir sağlık üssü olacaktır"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Ankara Şehir Hastanesi'nin resmi açılışını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Koca, şöyle konuştu:

"Şehir Hastaneleri, sadece kamu-özel iş birliği ile yapılan hastaneler değil, yeni dönemde fonksiyonel yapısı ile farklılık gösteren, özellikle bulunduğu bölgede son noktada sağlık hizmetinin verildiği, hastanın artık başka bir sağlık kurumuna sevk edilmediği, üniversitelerin de içinde olduğu, eğitim ve araştırma faaliyetlerinin yürütüldüğü müstesna bir sağlık üssü olacaktır. Şehir Hastanelerini, dünyaca bilinen bir marka yapma kararlılığındayız."

Bakan Koca, Sağlık Bakanlığı olarak kritik ilaç, aşı, tıbbi cihaz ve sarf malzemesinde yerli üretime başlama hedefini de uzun zamandır desteklediklerini, şehir hastanesinin olduğu bölgeyi bir "Sağlık Teknolojileri Vadisi"ne dönüştürmek istediklerini dile getirdi.

Üniversiteler ile devlet hastanelerinin birlikte kullanımında, yeni açılımlar getirmek istediklerini de aktaran Koca, "Bu amaçla yasal düzenlemeler yaptık. Alt mevzuat tamamlanınca yürürlüğe girecek bu uygulamaya göre, hastanede görev yapan tıp doktoru öğretim üyelerinin önceliğine göre hizmet, eğitim ve araştırma sorumluluklarını güvence altına alacak bireysel sözleşmeler yapılacaktır." diye konuştu.

Sağlık çalışanlarına erken emeklilik fırsatı
Hekimlerin geçim sıkıntısı nedeniyle emekli olmaktan korkar durumda olduklarını belirten Koca, şöyle devam etti:

"Yeni yasama dönemimizin ilk icraatı hekim emekli maaşlarında iyileştirme ile sağlık personelinin fiili hizmet zammı oldu. Geçtiğimiz 3 Ağustos’ta yürürlüğe giren kanun değişikliği ile çok önemli bir adım atıldı. Bu yıl başından itibaren hekim emekli maaşlarında ek ödeme yapılarak artış sağlanmış oldu. Sağlık personelinin fiili hizmet zammı veya genel bilinen adıyla 'yıpranma payı' uzun süredir sağlık çalışanlarımızın merakla bekledikleri bir husustu. Bundan böyle, sağlık personelimiz her 6 yılda bir yıl fazla çalışmış sayılacaktır. 30 yıl hizmet veren bir sağlık personeli 35 yıl çalışmış gibi emeklilik haklarından faydalanabilecektir. Ayrıca fiili hizmet zammının yarısı kadar yaş haddinde de azalma olacak, yani erken emeklilik fırsatı doğacaktır."

"Şiddet asla kabul edilemez"
Koca, güvenli bir hizmet ortamı ve güçlü hasta-hekim iletişiminin öncelikleri olduğunu vurgulayarak, "Mevcut yasal düzenlemeyle, sağlık çalışanına şiddet uygulayanlar hakkında şikayete gerek kalmaksızın kolluk kuvvetlerince işlem başlatılacak ve salıverilmeden savcılığa sevk edilecektir. Ayrıca çalışanlarımızın ifadeleri iş yerlerinde alınacaktır. Üniversitelerde çalışan sağlık personelinin de bu tür durumlarda kurumlarından hukuki destek alabilmeleri imkanı sağlanmıştır." ifadelerini kullandı.

Şiddet olaylarında, belli durumlarda cezaların uygulanmadığını, ötelendiğini ve paraya çevrildiğini gördüklerini anlatan Koca, Ceza Kanunu'nda sadece sağlık çalışanlarına yönelik değil, bütün şiddet olaylarında, hırsızlık, gasp ve benzeri olaylarda herkesi ilgilendiren kamu vicdanını rahatlatıcı genel bir düzenlemenin yapılması yönünde çalışmalar yürütüldüğüne de dikkati çekti.

"Şiddet asla kabul edilemez, hele görevi insana hizmet etmek olan sağlıkçılar için hiçbir şekilde duymak istemediğimiz bir kavramdır." diyen Koca, sağlık çalışanlarının da şiddet mağdurları arasında fazlasıyla yer aldığını söyledi.

Bu konunun sadece Türkiye için değil birçok ülkenin önemli bir sorunu olduğuna dikkati çeken Koca, şöyle devam etti:

"Kutsal bildiğimiz bu hizmeti yaparken fedakarca davranan, çalışan, gece gündüz demeden bu anlamda üzerine düşeni fazlasıyla yapmaya çalışan sağlık çalışanına yönelik şiddeti asla kabul etmemiz mümkün değildir. Bunun için sadece Sağlık Bakanlığı olarak değil, toplum olarak şiddete karşı bir tutum geliştirmek zorunda olduğumuza inanıyorum. Konuya sadece bir asayiş sorunu olarak yaklaşmak ve çözümünü sadece bir noktada aramak netice vermemektedir. Bunun için çok yönlü bir yaklaşımla tedbirlerimizi artırmak zorundayız. 'Sağlıkta Şiddeti Önleme Eylem Planı' hazırladık ve aşama aşama uygulamaya başlıyoruz."

Performansa göre ek ödeme üzerinde yeniden çalışılıyor
Bireysel performans ölçümü ve buna göre ek ödeme yapılması üzerinde de yeniden çalıştıklarını anlatan Koca, "Bunun uygulamaya konduğu dönemdeki gerekçeler değişmiştir, kuyrukların kaldırılması amacına çoktan ulaşılmıştır. Performansa göre ek ödeme amacından uzaklaşmış, kalite kriter olmaktan çıkarılmış ve başta doktorlar olmak üzere sağlık personeline dengeli ek ödeme modeline dönüşmüştür. Bu nedenle güncel hedeflere göre tekrar düzenlenecektir. Zor, nöbeti olan riskli alanları cazip hale getirecek düzenlemeler yapacak şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz."

Koca, nihai vizyonlarının, tüm toplum olarak sağlıklı hayat tarzının benimsendiği, herkesin sağlık hakkının korunduğu, ihtiyaç halinde herkesin vaktinde ve kaliteli sağlık hizmetine kolayca erişebildiği bir Türkiye'ye sahip olmak olduğunun altını çizerek, "Biliyorum, yapacak çok işimiz, gidilecek çok yolumuz var. İhtiyacımız olan azimli, kararlı, donanımlı, hakkaniyeti gözeten, yetkin kadrolardır. İnsana değer veren, insan sevgisini mesleğinin şiarı edinmiş güçlü ve nitelikli sağlık ordusudur. Geleceğimiz buna bağlıdır." değerlendirmesini yaptı.

Programda aile hekimleri adına Yılmaz Yeniocak, acil servis hekimleri adına Ömer Dinç, uzman hekimler adına Emel Uyar konuşma yaptı.

Sanatçı Eda Karaytuğ'un konser verdiği etkinlikte, "Biz sağlık ordusuyuz" adlı video gösterimi yapıldı ve 81 ilden gelen hekimlere, Tıp Bayramı'nın 100. yılı dolayısıyla baştırılan anı pulu ve hediyeler takdim edildi.

performans sistemi
tıp bayramı
sağlık bakanı
Yorum (11)
Diş tabibi
İlçede diş hekimi olarak görev yapıyorum. İl merkezindenki lise mezunu hemşireden 1000 tl az maaş alıyorum sayın bakanım
61
Cevapla
Hasan
Hastane eczacıları olarak sarf malzeme depolarında çalıştırılıyoruz. Hep doktorlar ön planda. İlaç güvenliğinin eczacılar tarafından sağlanmadığı doktorların başına buyruk hareket ettiği bir sistemi yürütmeye çalışıyoruz. Neden eczaneler kadar doktorlar denetlenmiyor. Hastanelerde az sayıda eczacıyla işleri yürütmeye çalışıyoruz. Eczaneleri hemşirelere teslim etmiş ilacı mal olmaktan öteye götürememişiz. Eczacıların hak ve yetkilerinin aciliyetle iyileştirilmesi gerekiyor. Sadece doktorla hemşireyle bu çark SAĞLIKLI dönmez. Gelişmiş bir ülke istiyorsak eczacıya ve ilaca önem verelim.
56
Cevapla
Muhiddin Göç
Hasta 15 dk da muayene ister, hastane idaresi 3_4 dk dan daha fazla sürede hasta bakarsan performans vermez, ne yapacağımızı şaşırdık.
50
Cevapla
Dr.mikro
Performans döner vs.için en doğru karar KALDIRILMASIDIR.Emşn olunki birinin artarsa diğerinin düşecek.Ocak ayında sabit 500 TL artacak dendi arttı ama performans 1000-1500 TL düştü adı artış oldu.Sabitten kesilen 500 emekliliğe yansıyordu şimdi oda yok her türlü zarar yani.Doğrusu hekime kadro ve derecesine göre hakim savcı maaşı verilmesidir. Yıpranma payına gelince 4 yıla 1 yıl söz verildi uzun bekleyiş sonrası 6 yıla 1 yıl çıktı ve geçmişe dönük işletilmedi.
111
Cevapla
saglık mem
İNSAN KENDİ EĞİTİMİNİ ALIR YAPABİLİR ÜÇ GEÇ ÖĞRENİR SORUN OLMAZ İNSAN KENDİ GÜVENLİĞİNİ ALIR KORUR SORUN OLMAZ KENDİ TARIMINI VB İŞLERİNİ YAPAR ANCAK İŞ SAĞLIĞA GELİNCE KİMSE KENDİ BAŞINA ÇARE OLAMAZ HERKES GREVE GİDEBİLİR 3 GÜN ,5 GÜN,30 GÜN BİR SEY OLMAZ HER ŞEY TELAFİ EDİLEBİLİNİR ANCAK KONU SAĞLIK OLUNCA DEĞİL 1 GÜN 1 SAAT SAĞLIK ÇALIŞANLARI GREVE GİTSE HASTALARA BAKMASA O ZAMAN NELER OLUR TAHMİN EDEBİLİRSİNİZ İŞTE BU KONUDA BİZ HASTA İLE HASTA YAKINI İLE BİREBİR İLGİLENEN TEDAVİLERİNİ YAPAN DOKTORLARIN, HEMŞİRELERİN ,SAĞLIK MEMURLARININ ÖNEMİ BİR KEZ DAHA GÜN YÜZÜNE ÇIKAR ÖNEMİ ANLAŞILIR BU DEĞERİN BU ÖNEMİN HİSSETİRİLMELİ BU MESLEĞİN GÜCÜNÜ HERKESÇE BİLİNMELİDİR. polisler zamanında iş bırakıp maaşları ve özlük hakları için meydanlarda yürümüşlerdi sizlerden fazla bir şey istemiyoruz şu maaşlarımız düzeltin yeter kamuda en düşük maaşı hemşiresi saglık memuru alıyor ayıptır günahtır bir polis 5800tl 6500 tl arasında bir astsubay 7500tl ile 8000tl arasında bir öğretmen 5000tl ile 6000tl arasında bir vaiz 5500 6000tl bir zabıta eri bir itfaie eri 4900 tl 5300 tlyeni işe başlamış bir bekçi 4300 tl alırken biz sağlıkçılar 10 yıllık çalışan her sey dahil 4100 tl alıyoruz. gidin maliyeden isteyin görün bodroları bakın adamlar terör tazminatı ,görev tazmitanı ek ders gezici parası diye ek gelir ek ödemeleri var. bizlerinde yıllardır ödenmeyen döner sermayeleri var alamadığımız.emsal dediğimiz memurlar bizlerin maaşını ikiye katladılar . TÜTÜNE OBEZİTEYE VERİLEN ÖNEM KADAR BİRAZ DA SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ÖNEM VERİLSE SAHİP ÇIKILSA OLMAZ Mı Bizler sağlık çalışanları hemşire ve sağlık memurları olarak 17 yıldır varlıkta da yoklukta da hükümetimizin ak partinin yanında yer aldık. İstikrar için, beka için ödememiz ve üstümüze düşen yapılması gereken tüm görevleri ve fedakarlıkları yaptık bedelleri ödedik. Gerektiğinde tankların dahi önüne koştuk ve canımızı ortaya koyduk. Ama artık takatimiz kalmadı. Yaptıklarımın karşılığında bir kez olsun bizleri düşünen olmaz mı?????? saglık çalışanları buna rağmen özlük haklarında maaşlarında hep geriye gitti Sağlıkta olan bu başarıyı bu memnuniyeti bu dönüşümü herkes görüyor ve takdir ediyor ve bu hükümete oy olarak dönüyor hiç bir kurum hiç bir bakanlık yoktur böyle bir dönüşümü yapan başarıyı yakalayan ama gel gör ki bu başarıyı sağlayan sağlık çalışanları hemşireler, sağlık memurları hasta ile birebir ilgilenen kişiler kamuda en düşük maaşı alıyor 16 senedir her kesime iyileştirmeler yapılırken sağlık çalışanları hep görmezlikten gelindi hiçe sayıldı değersizleştirildi ve bu darp edilmelerle gün yüzüne çıktı. Ne kadar yeni binalar yeni hastaneler yapılsa da önemli olan onu göstermek gün yüzüne çıkartmaktır ve bunu başaran orada çalışanlardır başarısıdır hizmet edenlerdedir. Bu başarıdan dolayı sağlık çalışanları ödüllendirilmeli hakkı olan verilmelidir BİZLER KAMUDA EN DÜŞÜK MAAŞI ALIYORUZ.EN ÇOK MEMNUNİYET SAĞLIKTAKİ BAŞARIDA EN ÇOK OY BU BAŞARIDAN KAYNAKLIDIR BUNDA EN BÜYÜK PAY İSE HEMŞİREnin SAĞLIK MEMURUNundur. HASTA İLE HALK İLE İÇ İÇE BİREBİR İLGİLENEN KİŞİLERDİR. İSTEDİĞİNİZ KADAR YENİ BİNALAR HASTANELER YAPIN ORDA Kİ İŞİ İŞLEYİŞİ YAPAN ÇALIŞANLARDIR. BİZLER NE HAFTA SONU NE GECE NE GÜNDÜZ NE BAYRAM NE RESMİ TATİL,NE DEPREM NE DOĞAL AFET NE VB VB HER ZAMAN GÖREVDEYİZ DİĞERLERİ GİBİ MASA BAŞINDA MİS GİBİ ODALARDA ÇALIŞMIYORUZ HASTA ALTINI TEMİZLE BANYOSU ENFEKSİYONU BULAŞICI HASTALIĞI TEDAVİSİ HASTA YAKINIYLA UĞRAŞ(((( 1) CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK 2) 3600 EK GÖSTERGEMİZ YOK 3) YIPRANMA PAYI FIKRA GİBİ 10 SENEYE 1 SENE GEL DE GÜLME ,SERVİSLERİMİZ YOK EMEKLİLİĞE YANSITILMAYAN SABİT ÖDEMELERİMİZ. VB VB))) İŞLERLE UĞRAŞIYORUZ KISACASI CAN İLE UĞRAŞIYORUZ AMA ALDIĞIMIZ MAAŞ ORTADA İMKAN VERSİNLER MASA BAŞINA GEÇELİM HİÇ RİSK ALMADAN GÜZELCE ÇALIŞALIM O ZAMAN VE ARTIK ÖNCELİKLE SAĞLIKÇILARIN MAAŞLARINI ÖZLÜK HAKLARINI DÜZELTİN KAMUDA EN DÜŞÜK MAAŞI ALIR OLDUK . 15 SENELİK HEMŞİRE SAGLIK MEMURU OLARAK HER ŞEY DAHİL 4200 TL ALIYORUM ALDIĞIMIZ MAAŞ 3100 SABİT EK ÖDEME İLE 1100 TL İLE 4200 TL ANCAK EMEKLİ OLDUĞUMUZDA SADECE ALDIĞIMIZ MAAŞ ÜZERİNDEN YANİ 3100 TL ÜZERİNDE EMEKLİ OLACAĞIZ DİĞER KURUMLARDA İSE POLİS 5500 TL DEN BİR ASTSUBAY 7500TL DEN EMEKLİ OLACAK BU ADALET MİDİR.MALİYEDEN BODRO LARI ALIP KARŞILAŞTIRILABİLİNİR. DÖNER SERMAYELER SIFIR(0) TL HİÇ BİR KURUM BAKANLIK YOKTUR Kİ BİZLER GİBİ HAZİNEYE PARA KAZANDIRSIN BİR HASTANE ÖRNEĞİN DÖNER SERMAYE GELİRİ 5 TRİLYON İSE BUNUN YARISI 3 TRİLYONU BAKANLIĞA GİDER BİZLER KAZANIYORUZ DİĞER KURUMLAR HEP CEPTEN DEVLETTEN ALIr.ARTIK BU DURUM BU ADALETSİZLİK BİR AN ÖNCE GİDERİLMELİDİR .sağlık çalışanlarını küstürmeyin.artık bu mesleği yapmak istemiyoruz hastalara artık tek başlarına doktorlarınız baksın tedavilerini yapsınlar ameliyatlarını yapınlar. nede olsa bakanlığın gözünde herşeyi doktorlar yapar anlayışı var yada hastanelerden kaçıp masa başı işlere müdürlüklere il ,ilçe müd ,halk sağ müd, toplum sağ, aile sağ merkezlerine kaçmak lazım bu tabloya bakınca hastanelerde çalışmak resmen enayilik gibi amelelik yani ne hasta ile uğraşacan ne hasta yakını ile maaş olarak ta aynı alıyoruz zaten temizce masa başında çalışmak varken neden hastanın altını temizlemek banyosu pansumanı tedavileriyle uğraş vb işlerle uğraşalım ki nöbetiymiş vb vb hastanelerden kaçmak gerekir yada HASTANEDE ÇALIŞMAYI CAZİP HALE GETİRECEN BİR HASTA İLE UĞRAŞAN SAGLIK ÇALIŞANI İLE BİR MÜDÜRLÜKTE MASA BAŞLARINDA OTURUP ÇALIŞAN BİR OLMAMALIDIR YÜKSEK ÜCRET İ ÇALIŞMAYI TERCİH EDİP HASTANEDE ÇALIŞMAYI İSTYEN VARSA AYRI OLMALI,YOK BEN RAHAT İŞ AZ ÜCRET DİYEN VARSA MÜDÜRLÜKLERE MASA BAŞINDA OLMALI KISACA HASTADE ÇALIMAYI TEŞVİK EDİP KAÇMAYI ENGELLİYECEN
32
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir