Medimagazin logo

Danıştay, doğuma geç ve yetersiz müdahale edildiğini belirtip 30 bin TL tazminata hükmetti

Danıştay, bebeği ölen acılı anneye 30 bin lira tazminat ödenmesi gerektiğine hükmetti
Kaynak: İHA
Danıştay, doğuma geç ve yetersiz müdahale edildiğini belirtip 30 bin TL tazminata hükmetti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ağrı şikayetiyle gittiği hastanede yetersiz müdahale sonucu bebeğini kaybeden işitme engelli genç kadın konuyu yargıya taşıdı. İdare Mahkemesi'nde açtığı davada, hastane idaresinin hizmet kusuru bulunduğunu ileri süren acılı anne; 150 bin lira manevi tazminatın yasal faiziyle birlikte ödenmesine karar verilmesi istedi.

İdare Mahkemesi; davacının hamile iken davalı idare bünyesindeki hastanelerde yapılan tetkik-tedavi sürecinde ve bunun sonucunda çocuğunu kaybetmesi olayında davalı idarenin hizmet kusuru bulunmadığı sonucuna vardı. Karar istinafa taşındı. Bölge İdare Mahkemesi İdari Dava Dairesi, istinaf başvurusunu kabul etti. Bu kez kararı davalı idare temyiz etti. Danıştay 10. Dairesi emsal nitelikte bir karara imza attı.

Kararda; ''Davacının ilk gittiği Devlet Hastanesinde anestezi ve çocuk doktoru olmadığından ikinci Devlet Hastanesine sevk edildiği, doktor yokluğu sebebiyle sevk edilen hastaya anılan hastanede de ilk müdahalenin doktorlarca yapılması gerekirken ebeler tarafından yapıldığı ve doğumun ebeler tarafından gerçekleştirildiği anlaşılmaktadır. İşitme özürlü olan davacının annesinin doğum esnasında ebeler tarafından doğumhaneden çıkarıldığı, bu nedenle davacı ile ebelerin doğum boyunca iletişim kuramadıkları, bu olayın doğumu davacı açısından daha sıkıntılı ve acılı hale getirdiği ortadadır. Anestezi uzmanı doktorun davacıya doğumdan sonra müdahalede bulunduğunun görüldüğü, davalı idarenin sağlık hizmetindeki hassasiyeti göz önüne alarak teşkilatını kurması, donanım ve personel açısından yeterli düzeye getirmesi gerekmektedir. İlk Devlet Hastanesinde çocuk doktoru ve anestezi uzmanı olmadığından davacının ikinci Devlet Hastanesine sevk edildiği, anılan hastanede davacının özel durumu dikkate alınmaksızın doktora haber verilmeden doğumun ebelere gerçekleştirildiği ve işitme özürlü davacı ile iletişim kurmada problem yaşandığı anlaşılmaktadır. İletişim kurmada yardımcı olabilecek annesinin dışarı çıkarıldığı, sağlıklı bir doğum ortamının idarece bu haliyle oluşturulamadığından bu süreçte davacının çocuğunun hayatını kaybetmesi nedeni ile idari hizmetin bu yönüyle hatalı işlediği ve kamu hizmetinin gereği gibi eksiksiz olarak sunulmadığı ortadadır. Bölge İdare Mahkemesi; mahkeme kararının kaldırılmasına, davanın kısmen kabulü ile 30 bin manevi tazminatın idareye başvurulduğu tarihten itibaren hesaplanacak yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesine, fazlaya ilişkin tazminat talebi yönünden davanın kısmen reddine karar verilmiştir.İdare Mahkemesi'nin kararına yönelik olarak yapılan istinaf başvurusunun kabulü ile davanın kısmen kabulü, kısmen reddi yolundaki temyize konu Bölge İdare Mahkemesi İdari Dava Dairesi'nin kararının; davanın kabulüne ilişkin kısmının onanmasına oy birliği ile hükmedilmiştir.'' ifadeleri yer aldı.

tıp hukuku
sağlık hukuku
tazminat davası
kadın doğum
Yorum (4)
ömer hayyam
noldu...ebelere yetki verecektiniz hani... noldu...hani doğum fizyolojikti nolduuuu...hani birşey yapmazsanda olacaktı noldu...hani spontandı...kendiliğindendi... noldu...emeğimizin karşılığını verin ki böyle olaylar olmasın...
27
Cevapla
Nesibe Üzel
Habercilik etiğine uymayacak bir şekilde ebeleri hedef göstererek haber yapılmasını, yayınlanmasını kınıyorum. Toplum nezdinde doğum hizmetleri konusunda ziyadesi ile zarar gördüğümüz bir zamanda hizmet kusuru ve ihmâl sebebi ile zarara neden olan tarafın sağlık personeliymiş gibi gösterilmesini doğru bulmuyorum. Elbette kamu hizmeti her alanda kusursuz yürütülmelidir aksinin sorgusu yapılarak ilgililer bu konuda cezai yaptırım dahil ve her ne takdir edilecek ise işlem görmelidir. Ancak doğum yaptırma becerisi ile mezun bir ebenin kanuni görev ve sorumluluklarını hiçe sayarak alan dışı işlem yapmış gibi haber yapılması ebelik mesleğine BÜYÜK BİR HAKARET VE SAYGISIZLIKTIR. ilgili haberleri yayınlayan basın kanallarını doğru habercilik yapmaya, bu konuda tekzip yayınlamaya davet ediyorum. #medimagazintekzipyayınla #saglikpersonelinesaygiduy #ebelerdogumyaptırır #ebenesahipcık
11
Cevapla
Emel NUR İŞÇİ
Ebelik mesleği yapmaya hak kazanmış herkes doğumun bilincinde risklerinin farkında olarak yetiştirildiğini düşünüyorum.Bugün bu mesleği hiç gibi göstermek karşıdan da sizi böyle gösterenleri haklı çıkartır. Doğum öncesi sonrası ki gebelik dönemi de dahil bu alanda dört yıl eğitim aldığımızı düşünürsek.Sadece doğum esnasında dr un müdehale etmesiyle doğumun sağlıklı olacağı düşünülemez çünkü doğum bir süreçtir ve ebeler bu süreci yöneten profesyonel yetişmiş kişilerdir. Ki şunu da söylemek gerekir doğumu ebelere bırakan bizzat hastane yönetimi ve doktorlardır.Bütün devlet ve özel hastanelerde bu böyledir..
6
Cevapla
Ayse
Ömer Hayyam bu ne çirkin bir yorum böyle? Ne oldu ebelere yetki verecektiniz? Bu nasıl bir soru ebelerin zaten yetkisi var. Ebelerin önünde duran sizsiniz. Bu ülkede Dört yıl lisans eğitimi almış ebeler hekimlerin ego ve rant kavgası sebebiyle görevini yapamıyor. Sanki doktor hatası yüzünden hiç anne bebek ölümü olmamış gibi konuşuyorsunuz. oysa şu olayda ebe hatası da yok Doğumun riskli olduğu zaten ebeler tarafından anlaşılmışli ilk hastane sevk etmiş.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir