Medimagazin logo

Yargıtay'tan tartışmalı karar: Zorunlu aşılar zorla yapılamaz!

Yargıtay, yeni doğmuş çocuklarına zorunlu aşıların yapılmasını istemeyen çifti haklı buldu. Yüksek mahkeme, yerel mahkemenin verdiği kararı 'Hak ihlali ortaya çıkar' diyerek bozdu. Geçtiğimiz yıl 1.3 milyon bebeğin dünyaya geldiği Türkiye için anılan kararın emsal nitelikte olduğuna işaret ediliyor
Yargıtay'tan tartışmalı karar: Zorunlu aşılar zorla yapılamaz!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Y.-A.U. çiftinin, geçtiğimiz yıl 20 Şubat günü bir çocukları dünyaya geldi. Hastanede, bebeğe zorunlu aşıların yapılması gerektiği belirtildi. Ancak çift bu talebi geri çevirdi. Devreye Karabük Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü girdi. Müdürlük, zorunlu aşıların yapılması gerektiğini, Çocuk Koruma Kanunu gereği bebek için gerekli sağlık tedbirlerinin uygulanması için aile mahkemesine başvurdu.
MAHKEME 'AŞI YAPILSIN' DEDİ
Karabük Aile Mahkemesi'nin kararında, aşıların önemi ile ilgili yapılan açıklama ve eğitimlere rağmen anne-babaları tarafından aşı yapılmasına izin verilmeyen çocukların korumaya muhtaç çocuk olarak kabul edileceği belirtildi. Mahkeme kararı ile, bebeğe aşı yapılmasının yolu açıldı. Ancak aile bu kararı temyiz etti.
KARAR, YARGITAY'A TAŞINDI
Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre; davanın temyiz incelemesini Yargıtay 2. Hukuk Dairesi yaptı. Daire, kararında, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) geçtiğimiz kasım ayında verdiği bir karara atıfta bulundu. AYM'nin anılan kararında, benzer bir durum yaşayan aile haklı bulunmuş, zorla aşı yapılaması hak ihlali olarak değerlendirilmişti.
YARGITAY: AYM'NİN KARARI AÇIK
Yargıtay kararında da, AYM'nin verdiği karar ortada olmasına karşın yerel mahkemenin başka türlü karar vermesinin olanaklı olmadığı kaydedildi. Daire, tersi yönde verilecek kararın da AYM'nin önüne gideceğine işaret ederek yerel mahkemenin kararını bozdu.


Anayasa Mahkemesi kararı: Zorla aşı yapılamaz



HAK İHLALİ OLUR
Bozma gerekçesi ise şöyle ifade edildi: “Anayasa Mahkemesi'nin bu husustaki bireysel başvuru sonucu aldığı ihlal kararı karşısında, hak ihlaline yol açmamak için hükmün bozulması gerekmiştir.” Yargıtay'ın bozma kararı sonrası dosya yeniden ilk mahkemesine döndü. Mahkeme, bozma kararına geçtiğimiz günlerde uydu. Böylece, U. çiftinin karşı çıktığı zorunlu aşı talebi yargı kararı ile ortadan kalkmış oldu.

asi
anayasa mahkemesi
yargitay
Yorum (7)
bozeren
1. herkes kendi işini yapsın. 2. bu tür kurumların her şeye burnunu sokabilme yetkileri varsa, budansın. 3. böylesi bir durumda ortaya çıkacak problemlerin, hastalıkların tedavi masrafını SGK karşılamasın. hatta, gerekirse tazmin ettirsin! 4. rahmetli Erbakan'ın bir sözü vardı: hadi ordan! hadi!
5
Cevapla
mehmet ince
hukuk hukukluğunu bilsin aşı bu ya aşı korumak için korunmak için yapılıyor,sanki hukuk doğruda yok ergenekon,yok kumpas yok şike siz bu ülkede genelkurmay başkanını bile içeri attınız!değil sağlığı budamaycaksınız
2
Cevapla
Etikçi
Aşı yapılmasın diye mahkemeye başvuran bu çift neye istinaden yaptı bunu?bu derin bilgi nereden??hadi onlar ileri görüşlü(!) ve bilgili(!),mahkeme ne anlıyo bu işten?sağlık bakanlığını kaldırıp atalım en iyisi ya ebeveynler daha iyi biliyo bu işi.
8
Cevapla
ayt12
Tamam, yarım yamalak bilginize güvenerek aşı yaptırmadınız. Peki çocuğunuz aşısız olduğu için hastalanır veya başka insanlara bulaştırır ise, bunun vebalini de alacak mısınız ? Bundan dolayı başka ebeveynler size karşı dava açar ise, ne yapacaksınız ?
4
Cevapla
Umut Kalyoncu
Burada toplum sagligindan bahsediliyor. Kisilerin bireysel tercihleri olabilir ancak eger bir toplumda yasaniyorsa herkesin uymasi gereken zorunlu kurallar vardir. Zaten bahsedilen zorunlu asilar, adi ustunde, Hukugun da toplum kurallarini savunmasi gerekir. Asi yaptırmayan ailenin cocugu okula gittiği andan itibaren herkesin cocugu için acik bir tehlikedir...O çocuklardan birisi önlenebilir bulasici bir hastaliktan zarar görürse bu karari veren kişiler hakkında suc duyurusunda bulunma hakki dogar...Benim cocugum bu durumla karsilasirsa Avrupa Insan Haklari mahkemesine başvururum...
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir