Medimagazin logo

Türk Radyoloji Derneği Başkanı: Maksimum performans sistemi ile sınırlar belirlenmeli

Uluslararası Katılımlı 40. Radyoloji Kongresi-TÜRKRAD 2019 Antalya’da katılımcıları ile buluştu. Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuncay Hazırolan radyologların çekim yapmadan önce hastanın kliniğini bilmesi gerektiğine dikkat çekerek “Sağlık Bakanlığı ve Radyoloji Derneği’nin beraber yaptığı çalışmada kesin sınırlamalar getirtildi şu anda. Bundan sonra aklına göre herhangi bir merkez veya hizmet alımı firması öyle kesit kalınlıklarıyla ya da zamanla pek oynayamayacak” dedi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Türk Radyoloji Derneği Başkanı: Maksimum performans sistemi ile sınırlar belirlenmeli
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Dünyadan birçok radyoloji uzmanını bir araya getiren Uluslararası Katılımlı 40. Radyoloji Kongresi Antalya’da katılımcıları ile buluştu. Kongre komitesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kongre başkanı Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuncay Hazırolan radyolojiye hasta gönderen hekimler, dahiliye, cerrah bütün dallarda yeterli muayene süresi tanınmamasından kaynaklı sıkıntı yaşandığına dikkat çekerek şunları kaydetti:

“Yani Türkiye’de ki MR isteğinin tomografi isteğinin fazla olmasının temel nedeni radyoloji dışındaki doktorlarımızın yeterli klinik muayene şansı bulamaması. Doktorumuzda sonuçta hastanın en iyisi olmasına çalışıyor. Muayene yapamayınca da,  ‘Ben hastanın karnına bakamadım ultrasonla bakılsın ki hasta zarar görmesin ya da başı ağrıyor yeterli muayene yapamadım MR yapılsın ki kitle varsa gözüksün’ diye düşünüyor.

Türk Radyoloji Derneği olarak görüşümüz tetkiklerin daima iyi bir muayeneden sonra acil tanı yapıldıktan sonra, gerekliyse yapılması. Klinisyen doktorlarımızın uygun zaman süresince muayene yapmasını sağlamamız gerekir.

Bir başka önerimiz daha var ki Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda çalışmaları var. Diyelim bir hasta geliyor, bir doktor 100 tane tetkik var. Bunların belli bir oranı mutlaka normal çıkar ama bu tetkiklerin yüzde 90’ı normal çıkıyorsa bir sormak lazım, sen hiç muayene etmeden bu tetkikleri istiyorsan, niye hepsi normal çıkıyor? Ülkeye maddi ve hastaya eğer X ışını alıyorsa sağlık sorunları doğurabiliyor.”

“Yapay zeka uygulamalarına ağırlık verildi”

TÜRKRAD 2019 ‘un Bilimsel Kurul Başkanı Prof. Dr. Kader Karlı Oğuz kongrenin bu yılki teması, “radyolojide ki yeni ufuklar” olduğunu belirterek radyolojinin bilinen formundan ayrılıp çok değişik alanlarda hızla ilerlemeye başladığını vurguladı. Prof. Dr. Oğuz “Teknolojik gelişmeler ağırlıklı oldu. Bu hem görüntüleme cihazlarında hem deneysel anlamda hem de görüntüler elde edildikten sonra yapay zekanın işin içine katılmasıyla oldu. Bu nedenle görüntünün elde edilmesinden yorumlanmasına kadar bir çok aşamada dahil olan yapay zeka uygulamalarına ağırlık verildi, bu kongrede” dedi.

Yapay zeka ile radyolog işbirliği

Prof. Dr. Oğuz’un yapay zeka değerlendirmelerini şu sözlerle yaptı:

“ Bir cihaza girdiği zaman cihazda hastanın nasıl pozisyonlandırıldığı aşamasında yapay zeka kullanılabilir ise veya hangi bölgesinin hangi şekilde incelenmesi gerektiği konusunda teknik parametreler belirlenirken oradaki teknikerin işi standart hale gelecek. Onun eğitimindeki bazı eksikler hatalar azaltılmış olacak, orada teknikere yardım edecek yapay zeka uygulamaları. Kalite kontrolü veya bir ön gözden geçirme gibi değerlendirmeler doktorun önüne gelen tetkikleri sıralayacak ve o aşamada doktora yardım edecek. Ondan sonraki aşamada bazı anormallikleri saptama konusunda doktorun önüne gelmeden önce yine bazı güvenlik aşamalarını geçmiş olacak tetkik. En sonda da radyoloğun önüne gelerek tanı yapmasını sağlayacak ve klinik belirtiler bulgularla birlikte değerlendirerek daha doğru bir tanı vermesini sağlayacak. Bizim yapay zekadan tüm umudumuz bu aslında.”

Teknik ağırlığı olan üniversitelerde radyologlarla mühendisler el ele vererek çalışmaya başladıklarını belirten Prof. Dr. Oğuz “Uygulamalarını artık her kongrede yavaş yavaş görmeye başladık. Amerika’nın gerisindeyiz ama bir çok ülkeden de önde gidiyoruz bu konuda.” dedi.

“Bazı hekimler muayene bile yapmadan tetkik istiyor”

Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada da yapılan radyolojik tetkikler hakkında hem toplumun bilgilenmesi hem de radyologların radyoloji teknikerlerinin önemine vurgu yapmak gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Can Çevikol “Bazı hekimler, artık muayene bile yapmadan direk tetkike gönderiyorlar çünkü daha güvenli bulgular elde edebiliyorlar. Tanı koymak için kendine güvendiklerinden daha fazla tetkike güvendikleri için gönderiyorlar. Birde aslına bakarsanız siz öyle söylediniz ama tam tersi taleplerde oluyor. Benden MR bile istemedi, belki iyi bir doktor olmayabilir.”dedi.


Türk Radyoloji Derneği Başkanı: Tedavi yapmayı bilen ama tanı koymayı bilmeyen doktorlar çoğalıyor 


“Performans sisteminin sınırlarının belirlenmesi lazım”

Radyolog için maksimum rapor yapılabilecek sayının ve klinisyen için de maksimum muayene edebilecek sayının belirlenmesini istediklerini dile getiren Prof. Dr. Hazırolan “Radyolojik raporların en iyi şekilde çıktığının kontrol edilmesini, çok basamaklı kontrollerle hastanın aldığı sağlık hizmetinin kalitesinin yükseltilmesini istiyoruz” dedi. Prof. Dr. Hazırolan bu sayıların tetkikten tetkike değişen rakamlar olduğunu belirterek “Doktorun biraz nefes alıp hasta arasında bekleyebilmeli. Seri olarak film çevirip çevirip bakıp atlamamak mümkün değil.”

Türkiye’de performans sisteminin sınırlarının belirlenmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Hazırolan şunları kaydetti:

“Bir doktor 150 tane daha fazla bakınca daha fazla maaş almamalı. Çünkü Avrupa ülkelerinde yaşandı, bu geçen yıl içerisinde Fransa’ydı galiba; bir doktor 100 tane bakınca sen buna bakamazsın yalan söylüyorsun deyip dava açtılar. Bizim Türkiye’de ise çok bakana çok para verme gibi sistem oturdu. Aslında bir doktorun günde maksimum kaç tane bakacağının belirlenmesi lazım. Diyelim bir dahiliye uzmanı, günde 30 hasta bakabilir ya da 40 hasta bakabilir veya bir radyolog 30-40 MR okuyabilir dendiğinde ucu açıkta sınırlandırılmış performansa geçip; bu 40 MR okuduğunda maksimum performansı alması gerektiğini düşünüyoruz biz dernek olarak.”

radyoloji kongresi
tuncay hazırolan
türk radyoloji derneği
Yorum (2)
radyolog uzman
Radyoloji uzmanı sayısı bu tetkik rakamlarına göre devam edilecekse ki öyle görünüyor artık bu konunun geri dönüşü yok, yaklaşık 4 katına çıkarılması dışında bu konuya çözüm bulunamaz. Tetkikler arttıkça radyolog sayısı artmalı. PDC ve kadro tahsisleri o merkezdeki ortalama tetkik çekim sayısına göre ayarlanmalı yatak sayısına göre değil.
13
Cevapla
ibrahim
Doğru tespit,ancak dağıtacak para yok.D.S.Ö (Dönersermaye Sabit Ödemesi) Genel Bütceden karşılanırsa yada her yıl SUT FİYATLARI ENFLASYON ORANINDA artırılırsa dağıtılacak para bulunur.
19
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir