Medimagazin logo

‘Aşk hormonu’ ilaç olarak eczanelerde yerini alabilir

Sarılma ve cinsel aktivite anlarında arttığı ve fiziksel-psikolojik birçok pozitif etkisi bulunduğu için bilim dünyasında bazen “aşk hormonu” olarak da adlandırılan oksitosin, ilaç haline getirilebilir
Kaynak: MEDİMAGAZİN
‘Aşk hormonu’ ilaç olarak eczanelerde yerini alabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-Sinir iletici bir hormon olan oksitosin, beynin hipotalamus bölgesinde üretilir ve  doğum, emzirme, empati, cinsel aktivite, güven duygusu gibi birçok sosyal sürece dahil olur. Kadınlarda seviyelerinin daha fazla olduğu bilinen oksitosinin depresyon, kaygı ve bağırsak problemlerinde iyileştirici etkileri olduğu gösterilmiştir. Oksitosin seviyesi, özellikle kucaklaşma ve orgazm anlarında arttığı için bilim dünyasında bazen “aşk hormonu” olarak da adlandırılır.

 

Sosyal duygu ve davranışlar dahil olmak üzere fiziksel ve psikolojik birçok etkileri bulunan oksitoksin hormonu, vazopressin hormonuyla birlikte aktive olur. Ancak bilim insanları vazopressin hormonunun kalp ve damar sistemi üzerinde olumsuz yan etkileri sebebiyle oksitosin hormonunun faydalarından tek başına yararlanamamaktaydı.

ScienceSignaling’de “Subtle modifications to oxytocin produce ligands that retain potency and improved selectivity across species” başlığıyla yayımlanan çalışmada, vazopressin hormonunu uyarmadan sadece oksitosin hormonunu tetiklemeyi başaran bilim insanları, farelerin kalp kası hücrelerini etkilemeden kasılma aktivitesini azalttı. Bu da fareler üzerinde korku ve stresin düşürülmesini sağladı.

 

Almanya, Avusturya, İtalya, İngiltere ve Avustralya’dan bilim insanlarının yer aldığı çalışmada, elde edilen sentetik “aşk hormonu” ile insan rahim kasılmalarının aktive edildiğini söylendi. Buldukları bileşiğin ilaç geliştirilmeye uygun olduğunu ifade eden araştırmacılar, birçok sosyal ve duygusal bozukluklarda vazopresin aktive edilmeden oksitosinin faydalarından yararlanılabileceğini belirtti.

 

oksitosin
aşk hormonu
ilaç
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir