Medimagazin logo

Cerrahpaşalı bilim insanları idrar yolu enfeksiyonunu teşhis edebilen bebek bezi geliştirdi

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Pine Bebek bezi firması ile iş birliğine giderek, idrar yolu enfeksiyonunun erken dönemde teşhis edilmesini sağlayacak bir bebek bezi geliştirdi.
Cerrahpaşalı bilim insanları idrar yolu enfeksiyonunu teşhis edebilen bebek bezi geliştirdi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Pine CEO’su Endüstri Mühendisi Özcan Arkan, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı öğretim üyeleri; Prof. Dr. Zeynep Banu Güngör ve Prof. Dr. Özlem Balcı Ekmekçi’nin ortaklaşa geliştirdikleri akıllı bebek bezi PINE SMART, 1.5 yıl süren bilimsel çalışmaların ardından, tüm dünyada tescil ettirilerek üretim aşamasına ulaştı.
İdrar yolu enfeksiyonu, yetişkinlerde görüldüğü kadar bebeklerde de en sık rastlanan hastalık türlerindendir.  Bebeklerde görülen enfeksiyonun, çoğu zaman geç teşhis edilmesi üzücü sonuçların doğmasına da zemin hazırlar…

İdrar, insan sağlığı hakkında fikir veren önemli bir biyolojik numunedir.
Geliştirilen bu bebek bezi hijyen sağlamanın yanı sıra idrar yolu enfeksiyonlarında ön tanı için kullanılan bir ürün haline dönüştürüldü. Bakteriyel kaynaklı idrar yolu enfeksiyonunun belirtileri, çoğunlukla diğer enfeksiyonlarla karıştırılırken tedaviyi de geciktirmektedir.  

Enfeksiyonun geç teşhis edilmesi halinde;  tedavi edilemeyen idrar yolu enfeksiyonları sistit (alt idrar yolu enfeksiyonu),  piyelonefrit (üst idrar yolu enfeksiyonu) vb. rahatsızlıklara yol açabilirken, aynı zamanda renal hasar (böbrek hasarı) gelişimine de neden olur.  İdrar yolu enfeksiyonunun geç teşhis edilmesi ve tedavinin gecikmesi böbrek yetmezliğine giden ciddi sonuçları da beraberinde getiriyor. Bu bağlamda geliştirilen ürün; aileye, idrar yolu enfeksiyonunun erken teşhisi konusunda yol gösterici bir rol  üstlenecek.
Akıllı bebek bezinin tanıtımı ve lisans sözleşmesi imza töreni; İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın’ın ev sahipliğinde, Arkan Group CEO’su Yüksek Endüstri Mühendisi Özcan Arkan ile İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı öğretim üyeleri; Prof. Dr. Zeynep Banu Güngör ve Prof. Dr. Özlem Balcı Ekmekçi’nin katılımları ile gerçekleştirilecek.
 

idrar yolu enfeksiyonu
cerrahpaşa
i̇stanbul üniversitesi
Yorum (1)
Prof. Dr. Mustafa Gülşen
Emeği geçenleri tebrik ediyor ve başarılarının devamnı diliyorum.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir