Medimagazin logo

Gülhane'de asker ve sivil tıp öğrencileri bir arada eğitim görecek

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdöl: - "Gülhane Tıp Fakültemizin bu sene 150 sivil öğrencisi olacak. Bunlara ilave olarak, 120 üniformalı askeri öğrencimiz olacak"
Gülhane'de asker ve sivil tıp öğrencileri bir arada eğitim görecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Gülhane Askeri Tıp Akademisinin kendilerine bağlandığını hatırlatarak, "Gülhane Tıp Fakültemizin bu sene 150 sivil öğrencisi olacak. Bunlara ilave olarak, 120 üniformalı askeri öğrencimiz olacak." dedi.

Erdöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 Temmuz sonrasında Gülhane Askeri Tıp Akademisinin Sağlık Bilimleri Üniversitesine devredilmesinin ardından Tıp Fakültesi, Sağlık Meslek Yüksek Okulu, Hemşirelik Yüksek Okulu ve Sağlık Bilimleri Enstitüsünün Sağlık Bilimlerine Üniversitesine geçtiğini anlattı.

Üniversitenin çalışmalarına ilişkin bilgi veren Erdöl, bu yıl ilk kez açılan Gülhane Diş Hekimliği Fakültesine öğrenci alınacağını kaydetti. Eczacılık Fakültesi açma hazırlıklarının da olduğunu belirten Erdöl, "Gülhane Hemşirelik Yüksek Okulunu, Gülhane Hemşirelik Fakültesi haline çeviriyoruz. Gülhane eğitim çıtasını yükseklere taşıyoruz." dedi.

Meslek Yüksek Okulunun programlarını da 12'ye çıkardıklarını ifade eden Erdöl, bu bölümlere de öğrenci alacaklarını kaydetti.

- "120 askeri üniformalı öğrenci alacağız"

Erdöl, bu sene de ÖSYM kılavuzuna girecek şekilde Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı adına askeri öğrenci alacaklarını aktardı.

Öğrenci kontenjanlarına ilişkin bilgi veren Erdöl, şunları söyledi:

"Bizim Gülhane Tıp Fakültemizin bu sene 150 sivil öğrencisi olacak. Normal diğer üniversitelerdeki gibi bunlara ilave olarak, 120 üniformalı askeri öğrencimiz olacak. Bunlardan 100 öğrencimiz, Milli Savunma Bakanlığı adına okuyacak. İçişleri Bakanlığımız adına da 20 öğrencimiz okuyacak.

Kara, Hava, Deniz Kuvvetlerinden 100 kontenjan ayrıldı. Bunlardan 80'i erkek, 20'si kız öğrenci olacak. İçişleri, Jandarma, Sahil Güvenlik Komutanlığının ihtiyacı olarak 15 erkek, 5 kız öğrenci olmak üzere toplamda, 120 üniformalı öğrencimiz olacak. Aynı eskiden olduğu gibi, ÖSYM kılavuzunda tercih yaparak üniversitemizi tercih ederek gelecekler."

Öğrencilerin en iyi şartlarda eğitim göreceklerini ifade eden Erdöl, öğrencilerin yenilenen yurtlarda kalacağını, üniformalarıyla gidip geleceklerini ve askeri öğrenciliğinin devamını sağlayacaklarını belirtti.

Erdöl, öğrencilerin ileride üniformalı hekim olarak Türk Silahlı Kuvvetleri ve İçişleri Bakanlığının ihtiyaçları doğrultusunda, kıtalarda hizmet yapabileceklerini söyledi.

"Eskiden olduğu gibi askeri hekim yetiştirmeye devam edeceğiz." diyen Erdöl, eskiden Gülhane Askeri Tıp Fakültesinin verdiği eğitimi şimdi Gülhane Tıp Fakültesinin vereceğini, arada hiçbir farkın olmadığını vurguladı.

Devir öncesinde de askeri öğrencilerin yurtlarda kaldığını belirten Erdöl, yeni yapılan yurtları da öğrencilere tahsis ettiklerini, öğrencilerin bu yurtlarda kalacaklarını söyledi.

Gülhane Askeri Tıp Akademisi öğrencilerinin Sağlık Bilimleri Üniversitesine bağlı hastanelerde staj yapabileceklerini kaydeden Erdöl, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hem sivil hem de askeri öğrencilerimize en üst düzeyde staj yaptırabilme imkanımız var. Askeri öğrenci alacağımız için üniversite tercihi yapacak genç öğrenci kardeşlerimizin bilmesini arzu ediyoruz. Ona göre tercih yapacak ve Ankara'nın merkezinde burada sivil kardeşleriyle birlikte askeri öğrenciler bir arada eğitim görecekler. Her yerden öğrenci bekliyoruz. Devlet onlara maaş da verecek. Hiçbir ücret ödetmeden eskiden olduğu gibi devletin imkanlarıyla maaş vermek suretiyle okutacağı öğrenciler olacak. Biz de onlara ev sahipliği yapacağız."

- "5 yıldızlı otel konforunda yurt"

Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde eğitim görecek asker ve sivil öğrenciler, kampüs içerisindeki iki kişilik odaların olduğu yurtta kalacak.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Erdöl, öğrencilerin otel konforunda, tuvaleti, banyosu içinde olan çalışma masası, giysi dolabı ve buzdolabının yer aldığı rahat odalarda kalacaklarını söyledi.

Gelen askeri öğrencilerin tümüne yurt imkanı sağladıklarını anlatan Erdöl, şunları kaydetti:

"Başarılı olan sivil öğrencilerimizin de aldıkları başarı puanlarına göre onların da bu yurtlarda kalmaları için öncelik sağlanacak. Bütün öğrencilerimiz için çok güzel bir yurt. Gülhane'nin külliyenin içinde olan yurt, hastane ve laboratuvara yürüme mesafesinde olan bir yurt. Doğrusu benim de öğrenciliğimde keşke olsaydı. Bizim öğrenciliğimizde herkesin yurt imkanı yoktu. Ben de askeri öğrenci olarak okumuş bir kişi olarak öncelikli kaldığımız yerler koğuş tipiydi. Banyosunun ve tuvaletinin içinde olduğu yurtlar otel konforunda hizmet veriyor. Öğrencilerimize tavsiye ediyorum, tercihlerinde bunu da dikkate alsınlar."

Sağlık Bilimleri Üniversitesinde öğrenim gören, Türkmenistanlı Veli Azymov da fakültenin içinde bulunan otel konforundaki yurtta kalıyor.

2015'te Türkiye'ye geldiğini ifade eden Azymov, "Üniversiteyi araştırdım ve hayalimdeki üniversite olduğunu düşündüm. Üniversiteye ilk yabancı öğrenci olarak ben başvurmuştum. Üniversitenin farklı yapısı beni etkiledi. Üniversitenin tüm olanakları üst düzeyde. Bir sorunumuz olduğunda hocalarımız her zaman yanımızda. Alanlarında başarılı hocalarımız var. Tıp eğitimde hiçbir problem yaşamadım. Kendi ülkemde küçük yaştan itibaren tıp istedim." dedi.
 

saglik bilimleri universitesi
gulhane tip fakultesi
askeri öğrenci
Yorum (3)
Mustafa KÖK
Bu yıl askeri öğrenci olarak girecek tıp öğrencilerinin, maalesef 4'er kişilik, banyosu ve tuvaleti olmayan çok dar odalarda kalacaklarını öğrendik. Tıp ağır bir eğitim, bir de buna ilkel fiziki şartlar...Bugün bir çok üniversite yurdu, 5 yıldızlı otel ayarında iken, Gülhane erkek öğrenci yurdunun 25-30 yıl önceki şartlarda olması hem evlatlarımızı ve hem de bizleri üzmüştür. Umarız rektörlük, tıp öğrecilerinin ders çalışmaktan başka bir şey düşünmeyecekleri yurt imkanları sağlayacaktır.
60
Cevapla
Raşit Sert
Sn. Rektörün anlattıkları ve üniversitenin sağladığı koşullar gerçekten çok iyi. Özellikle uzun süren tıp eğitimini karşılamakta zorlanabilecek ailelerin zeki ve çalışkan çocukları için bu kurum gerçek bir fırsat. Kimseye aldırmadan gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.
9
Cevapla
kadır tas
okurken ne kadar burs verılıyor acaba
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir