Medimagazin logo

En fazla dava bu uzmanlık alanlarına açılıyor!

Dr.Bayrak, ‘’Türkiye’de Yüksek Sağlık Şurası’na gelen dosyalara bakıldığında yüzde 34,7’sinin Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarına ait olduğu, ikinci sırada Genel Cerrahi, üçüncü sırada ise Pediatri Uzmanlığı geldiğini görüyoruz.’’
Kaynak: MEDİMAGAZİN
En fazla dava bu uzmanlık alanlarına açılıyor!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Etik Kurulu Üyesi Dr.Samet Bayrak, uzmanlık dallarına göre açılan davalar ve Adli Tıp Kurumu’na gelen vakaların detayları ile ilgili Medimagazin’e açıklamalarda bulundu.

Dr.Samet Bayrak

Dünya literatürüne göre tıp uzmanlıkları arasında en riskli olan uzmanlık alanının Kadın Hastalıkları ve Doğum olarak gösterildiği bilgisini veren Bayrak, 

‘’Türkiye’de Yüksek Sağlık Şurası’na gelen dosyalara bakıldığında yüzde 34,7’sinin Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarına ait olduğu, ikinci sırada Genel Cerrahi, üçüncü sırada ise Pediatri Uzmanlığı geldiğini görüyoruz.’’ açıklamasında bulundu. 

Türkiye’ de 2001-2005 yılları arasındaki Yüksek Sağlık Şura’ sına  gelen dosyaların uzmanlık dallarına göre dağılımı -  Kaynak: Prof. Dr. A. Nezih Gök (GATA 5 Mart 2005)

Beş dosyadan biri!

Adli tıp kurumunda aleyhinde karar verilen dosyaların 5’te birinin Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarına ait olduğuna dikkat çeken Bayrak, ‘’ Bunun nedeni şu ki; Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak hem kadına hem de annenin karnındaki bebeğe bakıyoruz ve doğum yaptırıyoruz. Bu çok büyük riskler içeren bir ihtisas dalı.‘’dedi.

Adli Tıp Kurumunda klinik uygulama hatası saptanan uzmanlık dallarına göre dağılımının detaylarına da değinen Bayrak, ‘’Bu rapora göre de en sık hata saptanan uzmanlık dalı yüzde 22,2 ile kadın doğum iken, genel cerrahi ve pratisyen hekimlik alanları da onu izliyor.’’ ifadelerini kullandı.


 

Adli Tıp Kurumunda klinik uygulama hatası saptanan uzmanlık dallarına göre dağılım
 
 ‘’ABD’de uzmanların yüzde 78’ine en az bir kere dava açılmış’’

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Kadın Hastalıkları ve Doğum Cemiyetinin verilerine de değinen Bayrak, ‘’ABD’de uzmanların yüzde 78’ine en az bir kere, yüzde 34’üne ise 3 kere dava açılmış. Uzmanların yüzde 12'si açılan davalar nedeni ile mesleği bırakmış.  Mesleğe devam edenler ise büyük kanser ameliyatları ve diğer büyük girişimleri yapmayı bırakmış. Tüm bu nedenlerle hem ABD’de hem de Türkiye’de defansif tıp gelişiyor.’’ dedi.


Doktorları bekleyen 5 hukuki risk ve bu riskleri azaltıcı altın öneriler!


Türkiye’de açılan davalar konusunda istatistiki bir verinin olmadığını söyleyen Bayrak, ‘’Ancak Türkiye’de de şunu görüyoruz ki; uzun yıllar önce çok yüksek puanlarla girilen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlığı Bölümü 50 puanın altına düştü ve son 3 Tıpta Uzmanlık Sınavında bu bölüm tercih edilmedi.’’ ifadelerini kullandı.

Uzmanlar en çok bu nedenden dava ediliyor!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarının en çok otuz yedinci hafta ve sonrası gebeliklerde yaşanan problemleri nedeni ile dava edildiği bilgisini veren Bayrak,

‘’Bebek kaybı, erken doğum, özürlü bebek doğması ve erken doğuma bağlı bebekte oluşan sıkıntılar davaların çoğunluğunu oluşturuyor. Bebek 3-5 aylıkken yaşanan problemler çok az.  Yine çok az yaşanan bir diğer sıkıntı ise hekimin hastaya yeterli ilgi göstermediği iddiasından kaynaklanıyor.

Farklı bir diğer neden ise bebekte meydana gelebilecek bir sıkıntı hakkında aileye bilgilendirmede bulunan komşular ve çocuk hekimleri. Bu kişiler ailelere oluşan problemin kadın hastalıkları ve doğum uzmanının hatası olduğunu söyleyebiliyorlar.’’ şeklinde konuştu.

Davalarla nasıl başa çıkılır?

Türkiye’ de yer alan malpraktis sigortaları ile kamu, üniversite ve özel hastanelerde çalışan doktorların aleyhine açılan davalarda ücretin yarısını hekim öderken yarısını ise çalıştığı kurum üstleniyor.

İskandinav ülkelerinde bu tip davalarda hekimler aleyhine dava açılmadığını belirten Bayrak, ‘’Orada şu sorgulanıyor; acaba hekim bu hatayı neden yaptı? Sistem sorgulanıyor. Bugün Türkiye’de bilirkişilik ile ilgili dosyalar Danıştay 10.Daire emsal kararları var onda da; ‘İdareyi sorgulayın’ diyor. Acaba idare işlerin işleyişin özenle yürütülüp yürütülmediğini takip ediyor mu?  Bizim en büyük sıkıntımız,  özellikle kadın doğum uzmanlarının, sistem sorgulanmadan günah keçisi haline getirilmesi.’’  ifadelerini kullandı.
 
 

dava
uzman
adli tıp
Yorum (6)
Osman D
Öğrenciler bazen gelip soruyorlar: "Abi TUS'ta hangi bölümleri yazalım?" diye. Bu yazı o sorulara güzel bir cevap. Yani çözüm basit. Listeye bakın, bu bölümleri yazmayın arkadaşlar. Zira size karşı bir dava açıldığında yanınızda hiç kimse kalmıyor. Ne size idealist nasihat verenler, ne amirleriniz, ne de diğer şifa verdiğiniz hastalarınız. Avukatınız, savcı, hakim siz ve kaderiniz. Baş başa kalıyorsunuz. Bu kısa hayatta huzurunuzu kaçırmaya hiçbir şey için değmez. Bu bölümlerden, içkiden, kumardan ve sigaradan uzak durunuz. Mutlu mesut yaşamaya bakınız.
38
Cevapla
tugrul
TUS'da tercih yaparken genç meslektaşlarımıza yol gösterici olur bu haber!
17
Cevapla
gaita
Buradam bakanlık yetkililerine son bir umut şunu söylüyorum ki ( umarım okuyan olur) lütfen artık şu malpraktis yasasını yumuşatın. Bakın uzmanı tüm istatistikleri objektif olarak önünüze koymuş. Eminim bunların daha ayrıntılısı sizin önünüze de geliyordur. Yahu son 3 tus kadın doğum gibi bir zamanlar en yüksek puan ile giriş yapan bölümü yazan dahi olmamış !!! Bu büyük bir hadise , mutlaka tedbir lazım. Yanlış mıyım Allah aşkına? Tedbir almayacak olursanız kimse yazmaz ve tahminen birkaç yıla kadar çok ciddi uzman sıkıntısı baş gösterir. Zaten kadın doğum puanları 50 puanın dahi altına düşmüş vaziyette. Ayani şekilde diğer uzmanlarda çok muzdarip vaziyette. Bu malpraktis yasası bizim gece rüyalarımıza giriyor inanın ki. Ben bir hatamdan dolayı neden 1 milyona varan tazminat ödeyeyim? Ben o parayi ömür boyu biriktiremem. Malpraktis sigortasını devlet hastanesi veya özel hastane oder. Ancak doktorun özel muayenehanesi varsa doktor öder. Hele hele hapis cezası tam bir zulüm. Hiçbir doktor bile bile hastasına zarar vermez , tutup doktora hapis cezası vermek hangi insafa sığar ? Doktorun tıbbi ihmali varsa uygun ceza ile cezalandırılır ki bu bile doktor için büyük bir stresdir ve zaten bu malpraktis yasasından önce bu kanunlar zaten vardı ama iyi yürütülmüyordu, bu kanunlara işlerlik kazandırılır. Vur deyince resmen öldürdünüz bizi. Bu işten bizden çok vatandaş mağdur. Ben 18 yıllık doktorum , cok iyi hatırlıyorum , operatörler eskiden yaptıkları birçok operasyonu mortalite ve morbidite riski nedeniyle yapmıyor. Anestezi birçok operasyona onay vermiyor. Ne olacak bu vatandaşın hali ? Ne olursunuz artık bu yasayı yumuşatın ; hem vatandaş kurtulsun hem biz. Ayrıca şunu söyleyeyim , malpraktis yasası yıllardır var ama henüz vatandaş haklarını tam bilmediği için davalar hala beklenenden az sayıda. Yakında bu davalar beşe ona katlanacak ve birçok hekim cidden büyük mağduriyet yaşayacak, eğer ciddi önlemler almazsanız sadece kadın doğum değil birçok bölümü artık tercih edecek doktor bulamayacaksınız.
25
Cevapla
gaita
Hâaa , bir de şu var, unutmadan söyleyeyim : amerikada doktorlar en yüksek kazanan meslek gurubu. Buna rağmen uzmanların yüzde 12'si davalar nedeniyle mesleği bırakmış. Bizim ödediğimiz tazminatlar maaşımıza göre kıyas dahi edilemeyecek kadar astronomik rakamlar. Amerikada en kötü uzman yılda 400 bin dolar kazanıyor. Türkiyede en yüksekten döner alan doktor yılda en fazla 150 bin kazanır , o da çok küçük bir doktor gurubu. Amerikada bir yan dal uzmanı ortalama 1 milyon dolar kazanıyor. Bu büyük bir zulümdür ve böyle gitmez.
24
Cevapla
acil dr
ACİL NİYE YOK.ACİLDE MALPRAKTİS HİÇ Mİ YOK.GÜNDE TEK DOKTOR 24 SAATTE ZORLA 500 HASTAYA BAKMAYA ZORLANIYORUM.TUVALETE BİLE ZOR GİDİYORUM.İSTEMESEM DE AYDA 12 NÖBET YAZILIYOR.İSTEMİYORUM DESEM DE BOŞ.HEKİMİ KORUYAN YASAL DÜZENLEME YOK.BAŞHEKİM BEN YAZARIM SEN TUTARSIN MECBURSUN DİYOR.ADALET NİYE YOK.ACİLLERDE SIK SIK DARP EDİLİYORUZ.YA İSTİFA ET YADA BU NÖBETİ BÖYLE TUTACAKSIN DENİLİYOR.ACİL DOKTORU PERİŞAN NÖBET TUTUYOR.İNSANLIKTAN ÇIKTIK.BÖYLE ZULMÜ İNSANLIĞA HİÇBİR CANLI YAPMAZZZ.
28
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir