Medimagazin logo

AstraZeneca 2030'a kadar karbon negatif olmayı hedefliyor

AstraZeneca ‘Sıfır Karbon Taahhüdü’ stratejisiyle 2025’e kadar emisyonu sıfıra indirmeyi ve 2030’a kadar da tüm tedarik zincirinde karbon negatif olmayı hedefliyor
AstraZeneca 2030'a kadar karbon negatif olmayı hedefliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

AstraZeneca, İsviçre’nin Davos kentinde gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Yıllık Toplantısı’nda, ‘Sıfır Karbon Taahhüdü (Ambition Zero Carbon)’ stratejisini açıkladı. Bu stratejisiyle AstraZeneca, iklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilirlik kapsamındaki mevcut hedeflerini hızlandırarak yenilenebilir enerji üretimini iki katına çıkarma ve hem elektrik hem de ısı tüketiminde yenilenebilir enerji kullanma taahhüdü verdi.

Şirket, bu hedefleri gerçekleştirmek ve küresel ısınma potansiyeline neredeyse sıfır katkıda bulunacak itici gaz kullanarak yeni nesil solunum cihazı geliştirmek için 1 milyar dolarlık yatırım yapacak. ‘Sıfır Karbon Taahhüdü’ projesi, AstraZeneca’nın operasyonlarının emisyon seviyesini dünya genelinde sıfıra düşürecek.

Proje kapsamında bulunan 50 milyon ağaçlık yeniden ormanlaştırma projesi olan ‘AZ Ormanı’ inisiyatifi de önümüzdeki 5 yıl içinde başlayacak. Şubat 2020’de ilk ağacın dikileceği Avustralya’daki yerel yönetimlerle ve küresel çapta yeniden ormanlaştırmaya odaklanan kar gütmeyen bir kuruluş olan One Tree Planted ile işbirliği kuran AstraZeneca, daha sonra Fransa, Endonezya ve diğer ülkelerde ağaç dikmeye devam edecek. Bu inisiyatif aynı zamanda Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni başlattığı ‘1T.org – Bir Trilyon Ağaç’ platformunu da destekliyor.

Küresel ekonomiyi hızlı bir şekilde karbonsuzlaştırmak için sektörler arası çözüm bulmak ve politika belirlenmesine daha fazla yardımcı olmak için AstraZeneca CEO’su Pascal Soriot da Sürdürülebilir Pazarlar Konseyi’nin (SMC) açılış toplantısına katılacak. Dünya Ekonomik Forumu desteğiyle kurulan SMC, Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda sürdürülebilir çözümler üretmek için çalışıyor.

AstraZeneca CEO’su Pascal Soriot, konuyla ilgili şunları söyledi: “İklim değişikliği, halk sağlığını, çevreyi ve küresel ekonominin sürdürülebilirliğini etkileyen çok önemli bir tehdit. 2015’ten beri AstraZeneca olarak operasyonlarımızın karbon emisyonunu yaklaşık üçte biri kadar, su tüketimini de beşte biri kadar azalttık. Ancak daha hızlı hareket etmenin ve bu konuda daha fazla çalışmanın zamanı geldi. AstraZeneca olarak ‘Sıfır Karbon Taahhüdü’ stratejimiz kapsamında ortaya koyduğumuz hedefler, yapılan politika değişikliğini küresel seviyede gerçekleştirmek için iş birliğine zemin hazırlamamızı sağlayacak.”

AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış, “Yaşama değer katan ilaçları keşfetmek için bilimin sınırlarını zorlarken, faaliyette olduğumuz tüm coğrafyalarda olduğu gibi Türkiye’de de gelecek nesillere aktaracağımız dünyayı daha iyi hale getirmek için çalışıyoruz. Bu çalışmalarımız kapsamında daha önce İstanbul, Riva’da 10.000 ağaçlık ‘AstraZeneca Hatıra Ormanı’ ve TEMA Vakfı aracılığıyla Balıkesir’de 5.500 ağaçlık bir ‘AstraZeneca Solunum Hatıra Ormanı’ oluşturmuştuk. ‘Sıfır Karbon Taahhüdü’ stratejimizle de üstümüze düşeni görevi ve hatta çok daha fazlasını yapmaya hazırız” dedi.

‘Sıfır Karbon Taahhüdü’ stratejisi

‘Sıfır Karbon Taahhüdü’ stratejisi, AstraZeneca’nın karbon ayak izini azaltmak için 2015’te geliştirdiği planı, iklim değişimini tetikleyen etkenleri göz önüne alarak güncellenen hedeflerle büyük ölçüde hızlandırıyor. AstraZeneca, 2025’e kadar karbon salınımını sıfıra indirmek için enerji tüketiminin tamamını hem güç hem de ısı için yenilenebilir enerji kaynaklarıyla gerçekleştirecek.

Karbon negatif tedarik zinciri

AstraZeneca, tedarikçilerini 2030’a kadar doğrudan emisyonunu azaltması ve atmosfere gönderilenden daha fazla karbondioksitin (CO2) ortadan kaldırılması amacıyla karbon temizleme seçeneklerini belirlemesi için harekete geçireceğini taahhüt ediyor. Böylece AstraZeneca, tüm tedarik zincirinde 2030’a kadar karbon negatif olabilecek.

‘AstraZeneca Ormanı’

AstraZeneca, kendi operasyonlarındaki karbon emisyonunu ortadan kaldırma çalışmalarının yanı sıra yeniden ormanlaştırma ile yeniden ormanlaştırmanın iklim ve insan yaşamına yapabileceği etki arasındaki ilişkiye de dikkat çekiyor. Ağaçlar doğal bir şekilde karbondioksiti ortadan kaldırmak ve iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmek için kilit bir role sahip. AstraZeneca, tanınmış yeniden ormanlaştırma kurumlarıyla iş birliği oluşturarak önümüzdeki beş yılda 50 milyon ağaç dikecek. Bu hedef doğrultusundaki ilk program da Şubat 2020’de başlayacak.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı kapsamında önemli çalışmalar yapan AstraZeneca, Corporate Knight’ın Global 100 listesinde, CDP A Listesi’nde ve Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde yer aldı.

Dünyanın en sürdürülebilir şirketlerinin yer aldığı ve her yıl güncellenen Corporate Knights Global 100 Endeksi, 21 Ocak 2020’de açıklandı ve AstraZeneca da sürdürülebilirliğe verdiği önemle bu yıl da listede yer aldı. Şirket, Toronto merkezli medya ve yatırım danışmanlığı şirketi Corporate Knights tarafından, bu yıl 16’ıncısı açıklanan Corporate Knights Global 100 Endeksi kapsamında üç yıl arka arkaya dünyanın en sürdürülebilir 100 şirketinden biri olarak seçildi.

İklim şeffaflığı ve çalışmaları da ödüllendirildi

Hem insanlar hem de dünya için çalışan AstraZeneca aynı zamanda binlerce şirket arasından sıyrılarak CDP’nin iklim değişikliği alanındaki A Listesi’nde dördüncü kez yer aldı. CDP, her sene farkındalık, yönetim ve liderlik alanlarında şirketleri inceleyerek onlara A ile D arasında bir puan veriyor ve listeye sadece çevresel şeffaflık ve performans konusunda dünyanın önde gelen şirketleri girebiliyor.

Cinsiyet eşitliği alanında da ödül aldı

AstraZeneca, özellikle yönetim kademelerinde cinsiyet eşitliğine yönelik uygulamaları ile Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’ne girmeye hak kazandı. Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi (GEI), politika geliştirme, temsil ve şeffaflık yoluyla toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemeyi taahhüt eden şirketlerin finansal performansını inceliyor ve iş yerinde cinsiyet eşitliğine dair şeffaflık yaratıyor.

AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış şunları söyledi: “2019, AstraZeneca için sürdürülebilirlik hedeflerine katkıda bulunduğumuz önemli bir yıl oldu. Sağlığa erişimin artırılması, çevre koruma, cinsiyet eşitliği, etik ve şeffaflık konusundaki çabalarımızın bu yıl da takdir edilmesi bize gurur veriyor. AstraZeneca'nın sürdürülebilirlik yaklaşımı, sağlığı tüm çalışmaların merkezine koyuyor. Sürdürülebilirlik stratejimizin üç ayağı olan sağlığa erişim, çevre ve etik; toplum sağlığına ve çalışanlarımızın sağlığına hem de çevreye olan bağlılığımızı yansıtıyor. Bütün bunları dürüstlük, saygı ve şeffaflık merkezli, sağlıklı bir iş kültürü ile destekliyoruz. Sürdürülebilirlik yolculuğumuzda toplum, çevre ve işimiz için daha da iyisini yapmayı hedefliyoruz. Corporate Knights, CDP ve Bloomberg tarafından bu yıl da ödüllere layık görüldüğümüz için gururluyuz."

astrazeneca
yeni nesil solunum cihazlari
sifir karbon taahhudu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir