Medimagazin logo

20 milyon kişilik dev araştırma: COVID-19 aşıları daha düşük pıhtı ve kalp komplikasyonu riskiyle bağlantılı

Heart dergisinde yayınlanan yeni bir gözlemsel çalışma, COVID-19 aşısı olan bireylerin pıhtı ve kalple ilgili komplikasyon geliştirme riskinin aşısız kalanlara kıyasla önemli ölçüde daha düşük olduğunu gösterdi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
20 milyon kişilik dev araştırma: COVID-19 aşıları daha düşük pıhtı ve kalp komplikasyonu riskiyle bağlantılı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Profesör Daniel Prieto Alhambra liderliğindeki araştırmacılar tarafından yürütülen yeni bir çalışmada, COVID-19 aşılarının COVID-19 enfeksiyonunu takiben kardiyak ve pıhtı ile ilgili komplikasyon riskini önemli ölçüde azalttığı tespit edildi.

Heart dergisinde yayınlanan gözlemsel çalışmada, Birleşik Krallık, İspanya ve Estonya'dan toplam 10,17 milyon aşılanmış ve 10,39 milyon aşılanmamış bireyi kapsayan veriler analiz edildi.

Adenovirüs aşıları da mRNA aşıları da etkili

Çalışma, Oxford/AstraZeneca gibi adenovirüs bazlı aşılar ve BioNTech/Pfizer veya Moderna gibi mRNA aşıları da dahil olmak üzere COVID-19 aşılarının, akut SARS-CoV-2 enfeksiyonunun şiddetini, COVID-19 ile ilgili hastaneye yatışları ve ölüm oranlarını azaltmada oldukça etkili olduğunu ortaya koydu.

Kan pıhtılaşması ve miyokardit gibi bazı COVID-19 aşılarıyla ilişkili nadir ancak ciddi komplikasyonlara rağmen, bu komplikasyonların riskleri SARS-CoV-2 enfeksiyonunun kendisinin oluşturduğu risklere kıyasla önemli ölçüde düşüktü.

 

“Aşılamayı teşvik edebilir”

NDORMS'da Sağlık Veri Bilimleri Araştırma Görevlisi ve çalışmanın ilk yazarı olan Nuria Mercade Besora şunları vurguladı: 

"Bulgularımız aşıların enfeksiyonu azaltmadaki ve şiddetli COVID-19 riskini en aza indirmedeki etkinliğini yansıtmaktadır. Bu sonuçlar, aşının potansiyel yan etkilerinden endişe duyan tereddütlü bireyler arasında aşılamayı teşvik edebilir."

 

Kalp yetmezliği, venöz tromboembolizm riski azaldı

Çalışma, analizdeki yanlılığı en aza indirmek için yaş, cinsiyet ve kronik akciğer hastalığı, diyabet, kalp hastalığı ve kan pıhtılaşması öyküsü gibi önceden var olan durumlar gibi çeşitli faktörleri hesaba kattı.

Sonuçlar, COVID-19 aşılamasının SARS-CoV-2 enfeksiyonundan sonraki bir yıla kadar kalp yetmezliği, venöz tromboembolizm ve arteriyel tromboz/tromboembolizm risklerinde azalma ile ilişkili olduğunu ortaya koydu.

Ancak aşılamanın koruyucu etkileri zaman içinde azaldığı gözlendi. Komplikasyon riskleri aşılanmamış bireylere kıyasla önemli ölçüde düşük kalırken, koruyucu etkiler zaman ilerledikçe azaldı. Örneğin, enfeksiyondan sonraki ilk 30 gün içinde aşılama venöz tromboembolizmde %78, arteriyel tromboz/tromboembolizmde %47 ve kalp yetmezliğinde %55 azalma ile ilişkilendirildi. Bu yüzdeler zaman içinde biraz azalmış ancak enfeksiyondan 91-180 gün ve 181-365 gün sonra hala kayda değer düzeyde kaldı.

heart
covid19 asisi
kalp sagligi
covid19
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir