Medimagazin logo

Yeni çalışmalar, tekrarlanan COVID enfeksiyonlarının uzun COVID riskinin artmasıyla bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor

Ortaya çıkan araştırmalar, her COVID-19 enfeksiyonunun uzun COVID gelişme riskini artırdığını, bunun da kronik sağlık sorunları ve organ hasarı üzerinde potansiyel etkileri olduğunu gösteriyor. Bu durum, tekrarlanan hafif enfeksiyonların önemsiz olduğu düşüncesine meydan okuyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yeni çalışmalar, tekrarlanan COVID enfeksiyonlarının uzun COVID riskinin artmasıyla bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Son çalışmalar COVID-19 ve uzun vadeli etkileri ile ilgili endişe verici bir eğilimin altını çizdı. Aşılar COVID enfeksiyonlarının şiddetini azaltmış olsa da, araştırmalar her COVID enfeksiyonunun, hatta hafif olanların bile, uzun COVID riskini artırdığını gösteriyor. Bu bulgu, tekrarlanan hafif enfeksiyonların zararsız olduğuna dair mitleri ortadan kaldırmakta ve onları Rus ruleti oynamaya benzetiliyor.

Uzun COVID ve etkileri

Potansiyel olarak ömür boyu sürecek sonuçları olan çok sistemli bir hastalık olan uzun COVID, dünya çapında tahmini 65 milyon insanı etkilemektedir. SARS-CoV-2 ile enfekte olanlar arasında yüzde 10 ila 50 arasında değişen oranlarla çeşitli bir yaygınlığa sahiptir.

Epidemiyolog Benjamin Bowe ve meslektaşları tarafından 138.818 ABD gazisini takip eden bir çalışma, yeniden enfeksiyonun birden fazla organ sisteminde uzun COVID riskini artırdığını buldu. Çalışma, uzun COVID'in etkilerinin kümülatif olduğunu ve sonraki enfeksiyonların sağlık sorunlarını daha da kötüleştirdiğini öne sürdü.

Daha geniş araştırma bulguları

Gazilere yönelik bu çalışma evrensel olarak geçerli olmasa da, daha geniş bir demografiyi kapsayan bir Kanada çalışması da dahil olmak üzere diğer araştırmalar bu bulguları desteklemektedir. ABD'de 1,5 milyon kişiyi kapsayan bir başka çalışmada, özellikle yeni COVID-19 varyantları ile yeniden enfeksiyonların ardından uzun COVID vakalarında artış gözlemlendi.

Bu çalışmalar, sayı ve genellenebilirlik açısından sınırlı olmakla birlikte, COVID-19 yeniden enfeksiyonlarını uzun vadeli semptomlarla ilişkilendiren artan kanıtlara katkıda bulunuyor.

Virüsün bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi

COVID-19 bağışıklık sistemini etkileyerek uzun vadeli bağışıklık için kritik olan hafıza T hücrelerini hedef alır ve kendi kendilerini yok etmelerine neden olur. T hücrelerinin bu şekilde tükenmesi, COVID-19'un uzun vadeli sonuçlarından biridir ve potansiyel olarak diğer hastalıkların daha şiddetli ve sık salgınlarına yol açar.

Endişeler ve geleceğe yönelik öneriler

SARS-CoV-2'nin hızlı mutasyonu, JN.1 suşu (Pirola) gibi yeni suşların mevcut aşılarla ve geçmiş enfeksiyonlarla mücadeleyi zorlaştıran mutasyonlar göstermesiyle devam eden zorluklar ortaya çıkarıyor. Bu bulgulara cevaben, sağlık profesyonelleri ve savunucuları, uzun COVID ile karşı karşıya olanlara daha fazla destek verilmesi çağrısında bulunarak, bu alanda sürekli tetikte olma ve araştırma ihtiyacının altını çizdiler.

covid 19
uzun covid
arastirma
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir