Medimagazin logo

Doktorların duymaktan nefret ettiği 10 şey

Doktorların hastalarından duymaktan nefret ettiği 10 şey...
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Doktorların duymaktan nefret ettiği 10 şey
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-Bir kişinin doktor olması yıllarca öğrenci olmayı ve pratik yapmayı gerektirir, çalışma saatleri de nöbetler, ameliyatlar ve araştırmalar derken resmi görünenden çok daha fazladır. Ancak tıp mesleğinin belki de en zorlu kısmı gün içinde sayısız defa görülen ve her birinin sorunuyla ayrı ayrı başedilmesi gereken hastalardır. DoctorsHangout’ta, Dr. Murali Kirishna hastaların doktorları çileden çıkartan 10 cümlesini şöyle veriyor:

 

 

1. "Şu küçük beyaz haplardan bahsediyorum işte...sen biliyorsundur”

 

Hastaların çoğu renkleri ve boyutları dışında hangi ilacı ne için aldıklarını bilmiyor. Bu özellikle tehlikeli, çünkü yan etkilere hakim olunmadığı için yüksek dozda veya başka ilaçlarla kombine edilerek kullanabiliyorlar. Biz de hastalarımıza her muayeneye geldiklerinde yanlarında ilaçlarını da getirmelerini istiyoruz. Bizim bilgimiz dışında kullandıkları o kadar fazla ilaç var ki, insan inanamıyor.

 

2. "Ama Dr. X dedi ki..."

 

Medyadaki bazı insanları halk çok benimsese de, tıp profesyonelleri her zaman medyatik doktorlarla aynı düşüncelere sahip olmuyor. Bu yüzden, televizyonda her söyleneni dikkate almamak, hele ki bir doktora işini nasıl yapması gerektiği ile ilgili tavsiye vermemek gerekiyor. Medyadaki Dr. X’lerin söyledikleri günlük yaşantıda faydalar sağlasa da, burada paylaşılanları tıp profesyonellerine dayatmak yerine daha fazla seçeneğe açık olmak gerekir.

 

3. "Benim antibiyotiğe ihtiyacım var" ya da “Evdeki artan antibiyotiklerden kullandım”

 

Doğrudan antibiyotiğe koşmak doğru bir yaklaşım değildir ki, ‘bana antibiyotik yaz’ demekle zaten kendi kendine teşhis koymuş, kararını da tıp profesyonellerine dayatmış olursun. En iyi doktorlar, otomatikleşmiş biçimde reçete yazmayan doktorlardır, çünkü gereksiz kullanıldığında antibiyotiklerin etkilerini kaybedeceğini iyi bilirler. Evdeki ilaçlar içinse iki durum var, birincisi her istenildiğinde iki antibiyotik atmak antibiyotik direnci arttırır ve bir sonraki işişinizde o ilaç işe yaramaz hale gelir. İkincisi de zaten normalde ilaç artmaması gerekir, bu da doktorların reçete ettiği ilacın düzenli alınmadığı yarıda bırakıldığı anlamına gelir.

 

4. "Aşı yaptırmanın kötü olduğunu duymuştum"

 

Eğer aşılamanın yan etkileriyle alakalı ciddi endişeleriniz varsa biraz araştırma yapın ve sonra aklınıza takılan noktaları doktorunuza danışın. Doktorlar bu konuda oldukça bilgiye sahip olduklarından, oturup konuşulduğunda endişeleri giderebilirler. Ama edindiği bilgileri kafasında güçlü bir kanıya dönüştürmüş ve tartışmaya açık olmayan insanlarla ne yazık ki bunu başarmak mümkün değil.  

 

5. "Biliyorum randevu benim içindi ama gelmişken oğluma da bakar mısınız?"

 

Randevu sadece senin için alınmışsa doktor da sadece senin için bir zaman ayarlaması yapmıştır, bu gibi bir durumla ne kadar sık karşılaşılıyor bilemezsiniz. Kabul ediyorum, her defasında da dayanamayıp bakıyorum. Artık listede adını gördüğüm bazı kişilerin aile seansına geldiklerini anlayabiliyorum.

 

6. "Evet ama Google’da şöyle diyordu"

 

İşte bu cümle doktorun deliye döndüğü andır. Doktorlar kendi kendinize biraz araştırma yapmanızı sorun etmez ama işlerini onlara öğretmeye kalkışırsanız bu tavır sorun yaratabilir. Çok fazla bilgi okusanız bile bizim bilgilendirmemize de açık olun.

 

7. "Geçen hafta okula/işe gidemedim, bana mazaret raporu yazar mısın?"

 

Çoğu zaman hastalar işleri veya okulları için gerçekçi olmayan notları doktorlarından yazamalarını isterler. Daha önce hiç görmediğim bu kişiler için nasıl hasta olduklarına dair rapor yazarım? Sadece o gün için yanımda bulunduklarına dair bir mazaretin altına imza atabilirim, ya da onları çok iyi bilmem veya telefonla önceden görüşmüş olmam gerekir. Hastalara her küçük öksürük veya soğuk algınlığında hastaneye gelmelerini söylemiyorum ama izin yazabilmem için onları görmem gerekir.

 

8. “Kızımın dün gece çok ateşi vardı, elimle dokunduğumda normalden sıcaktı”

 

Lütfen bir termometre alın, o kadar pahalı değil. Normalde vücut sıcaklığınızın kaç derece olduğu umurumda değil, ama 38 derecenin üzerine çıkmışsa ya da birkaç gün boyunca 37-38 arası oynamışsa endişelenip gelebilirsiniz.

 

9. "Bu arada doktor, bir süredir göğsümde bir ağrı var"

 

Bu cümle genelde tam randevu bittiğinde ve hasta kapıdan çıkmak üzere olduğunda söylenir. Her rahatsızlığı abartan hipokondriyak hastalar olduğunu biliyorum ama göğüs ağrısı son dakikaya kadar saklanacak bir belirti değil.

 

10. "Uyuşturucu, alkol, sigara...asla ağzıma sürmüşlüğüm yoktur, yemin ederim”

 

Doktorla konuştukların ailenle, yakınlarınla paylaşılmaz merak etme. Fiziksel bir taramada dürüst olmak her iki tarafa da fayda sağlar. Sakladığın bilgilerin sağlığını nasıl etkileyeceğinden asla emin olamazsın. Eğer işini iyi yapan bir doktorla karşılaşmışsan asla seni yargılamayacağına ya da kötü bir duruma düşürmeyeceğine emin olabilirsin.

hekimlik
doktor
Yorum (6)
DR
bunlar mı yani? 1-doktor bir serun tak bizim hastaya iyi geliyor, sarı serun ama! 2-branşınız neydi? ..... ha pratisyensiniz. (sanki kendisi ordinaryüs prof ya ) 3-hoca bizim sevkimiz var bizi erken al. (girişi bile yok) 4-biz prof x'in hastasıyız (bana geldiğine göre onun hastası değilsin) ve diğerleri :)
128
Cevapla
aydin sinal
doktorlar duymaktan nefret ettikleri yegane sey :kendilerinin baska meslektaslari ile kiyaslanmasidir."ama doktor bey meslektasiniz dr.abdürrahim canyakmaz bey tam aksini söylüyor,o amerikada ihtisas yapmis" O anda beyaz gömlegin cebinde tabanca olsa o anda adami vurabilir. ben senelerdir sadece almanyanin saglik sistemi isleyisini anlatmaya calisiyorum,Türkiyedeki meslektaslarim bunu bir kiyaslama olarak kabul edip beni linc etmek istiyorlar. hayat tecrübesi olan bir hekim olarak tavsiyem,asagilik komplekslerini unutup kendinizle alay etmesini ögrenin.sinir sistemine iyi gelir.
10
Cevapla
acilde
hasta hakaretlerine uğruyoruz.mahkemelik oluyoruz.am başhekim bize diyor ki ÖFKE KONTROLÜNE önem verin.her türlü hakaret ve saldırı karşısında tek ilaç ÖFKE KONTROLÜ imiş.
35
Cevapla
Ali
Hocam, macecik ve mide hapı yazar mısın?Ayrıca o pempe kutulu ağrı kesici. Pempe yaw pempe.
5
Cevapla
postenflamatuar
Herhalde aydin sinal ile çok alay edilmiş ki "asagilik komplekslerini unutup kendinizle alay etmesini öğrenin" diyor. Kendisinin aşağılık kompleksi var diye bütün doktorları kendisi gibi sanması garip geldi.
7
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir