Medimagazin logo

Balık Tüketmenin Faydaları

Dünya üzerindeki en sağlıklı besinlerden biri olan balık; protein ve D vitamini bakımından zengin, besin değeri yüksek bir yiyecektir. Ayrıca, özellikle de beyin sağlığı için hayati önem taşıyan omega-3 yağ asitleri yönünden de oldukça zengindir.
Balık Tüketmenin Faydaları
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Balık, çok sayıda sağlık yararı bulunan, yüksek proteinli, az yağlı bir besindir. Özellikle beyaz etli balıkların yağ oranı, diğer hayvansal protein kaynaklarından daha düşüktür. Yağlı balıkların ise, omega-3 yağ asidi, yani iyi yağ oranı yüksektir. Peki, balık tüketmenin faydaları nelerdir? 
Kalp Krizi ve İnme Riskini Düşürebilir
Dünya üzerindeki erken ölüm nedenleri arasında ilk sırada kalp krizi geliyor. Düzenli olarak balık tüketmek, haftada en az 2 kez balık tüketmenizi öneren Amerikan Kalp Derneği’ne göre, kalp sağlığını korumanın en iyi yollarından biridir. 
Bugüne kadar balık tüketimi ve kalp sağlığı üzerine yapılan birçok çalışma; düzenli olarak balık tüketiminin kalp krizi ve inme riskini düşürdüğünü göstermiştir. Düzenli olarak haftada bir kez balık tüketmek, kalp hastalıkları riskini ortalama yüzde 15 oranında düşürmektedir. Uzmanlar, omega-3 yağ asidi içeriği ile yağlı balıkların tercih edilmesinin daha etkili olduğunu belirtiyor. 
Bebek Gelişiminde Önemli Besinleri içerir
Somon gibi yağlı balıkların içerdiği omega-3 yağ asitleri, bebeklerin beyninin normal şekilde gelişmesi için önemli bir temel sağlar. Uzmanlar, hamilelerin ve emziren annelerin; bebeklerinin göz ve beyin gelişimine katkı sağlamak için, haftada en az 2 kez balık tüketmelerini tavsiye etmektedir. 
Yapılan araştırmalar ayrıca, omega-3 alımının yeterli olmamasının, bebeklerde göz gelişimi üzerinde olumsuz etkilere sahip olabileceğini göstermektedir.
Beyni Yaşa Bağlı Bozulmaya Karşı Korur
 Beyin fonksiyonları yaşın ilerlemesi ile birlikte bozulmaya başlar. Bilişsel gerileme olarak bilinen bu durum, yaşlanmanın normal bir sürecidir. Ancak, bu süreçte Alzheimer gibi ciddi hastalıklar da ortaya çıkabilir. 
Balık tüketimi ve beyin sağlığı arasında yapılan çalışmalar, balık tüketimi arttıkça yaşa bağlı bilişsel gerilemenin daha yavaş olduğunu göstermektedir. Bu durum, beyindeki gri madde ile ilişkilendirilmektedir. 
Beyindeki temel fonksiyonel bir doku olan gri maddenin, balık tüketen insanlarda daha fazla olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır. 
Depresyon İle Mücadeleye Yardımcı Olabilir
Günümüzde en yaygın ruhsal problemlerden biri olan depresyon; kişinin hayata karşı daha ilgisiz, enerjisiz ve üzgün olmasına neden olur. 
Tüm dünyayı tehdit eden kalp hastalıkları ve obeziteden sonra, depresyon dünya üzerinde en büyük sağlık problemlerinden biridir. Uzmanlar, düzenli balık tüketiminin depresyon riskini azalttığını belirtmektedir. 
Balığın, özellikle de yağlı balıkların içerdiği omega-3 yağ asidi, depresyon ile mücadelede etkili olabilir ve ayrıca, depresyon tedavisi ilaçlarının etkinliğini de arttırmaktadır. Yaşam kalitenizi iyileştirmek için, düzenli olarak balık tüketebilirsiniz. 
D Vitamini Kaynağıdır
Vücutta mutluluk hormonu gibi işlev gören D vitamini, özellikle kış aylarında toplum genelinde eksikliği sık görülen bir vitamindir. D vitamini besinlerde çok fazla bulunmaz, ancak balık iyi bir D vitamini kaynağıdır. Özellikle somon gibi yağlı balıklar, D vitamini yönünden oldukça zengindir. 
Bir porsiyon ızgara somon, günlük D vitamini ihtiyacınızın neredeyse tamamını karşılamaktadır. Kış aylarındaysanız ya da güneşe çıkmakta sorun yaşıyorsanız, yağlı balık tüketimini arttırabilir ya da takviye olarak D vitamini alabilirsiniz. 
Bağışıklık Sistemine Bağlı Hastalıkların Riskini Azaltır
Vücudunuzdaki sağlıklı dokuların tahrip olması, şeker hastalığı gibi bazı otoimmün hastalıklara neden olabilir. 
Yapılan çalışmalar, çocuklarda tip 1 diyabeti riskini azaltmak için balık tüketiminin oldukça önemli olduğunu göstermektedir. Araştırmalar ayrıca, balığın MS hastalığı gibi diğer bağışıklık sistemi hastalıklarında da önemli katkı sağladığını göstermektedir. 
Göz Sağlığını Koruyabilir
Yaş ile birlikte, göz sağlığında da bazı problemler gelişir. Göz hastalıkları ve beslenme üzerine yapılan çalışmalar, balığın içerdiği omega-3 yağ asidinin pek çok göz hastalığına karşı koruma sağladığını göstermektedir. 
Uyku Kalitesini İyileştirebilir
Uyku problemleri, modern yaşamın en büyük sorunlarından biridir. Uyku bozuklukları ile ilgili yapılan çalışmalar, D vitamini eksikliğinin bunda rol oynayabileceğini göstermektedir. 
Haftada 2-3 gün düzenli olarak somon gibi yağlı balıkları tüketmek ve alınan günlük D vitamini miktarını arttırmak, hem uyku kalitesini hem de yaşam kalitesini arttırmaktadır. 

Kaynaklar: İdil Yazar 11 Evidence-Based Health Benefits of Eating Fish

balık tüketimi
omega-3
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir