Medimagazin logo

Doktorlar ilaç firmalarından hediye almayı 'etik' buldu

İlaç firmalarının hekimlere verdiği hediyeler ve sponsorluk ilişkisi üzerine yapılan bir araştırma ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Araştırmada, Türkiye genelinde bin 451 hekime 'ilaç firmalarından hediye almayı kabul edilir bulup bulmadıkları' soruldu.
Doktorlar ilaç firmalarından hediye almayı 'etik' buldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
İlaç firmalarının hekimlere verdiği hediyeler ve sponsorluk ilişkisi üzerine yapılan bir araştırma ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Araştırmada, Türkiye genelinde bin 451 hekime 'ilaç firmalarından hediye almayı kabul edilir bulup bulmadıkları' soruldu.



Doktorların yüzde 54,9'u hediyeyi çeşitli gerekçelerle 'kabul edilebilir' bulduklarını söylerken, yüzde 45,1'i ise doğru bulmadıklarını açıkladı. İlaç firmaları, doktorlara kalem, defter, anahtarlık ve hesap makinesinin yanında cep telefonu, bilgisayar, televizyon ve klima gibi pahalı ürünler de hediye ediyor. Firmaların hekimleri bu yolla ikna ederek kendi ilaçlarını daha fazla satmak istedikleri, dolayısı ile rüşvet sayılması gerektiği konusunda iddialar var. Ancak hekimlerin yarısından çoğu bu ilişki biçiminde bir yanlışlık olmadığını düşünüyor. İlaç firmalarından hediye almayı doğru bulmayan doktorlar ise, "Hediye alan, kendini borçlu hisseder. Toplumun gözün-de mesleğin değeri yıpranır. Hasta için uygun olmayan ilaçların yazılmasına yol açabilir. " diyor.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Deontoloji Anabilim Dalı'ndan Dr. Murat Civaner, yoğun şekilde eleştirilen ilaç firmalarıyla hekimler arasındaki hediye ve sponsorluk ilişkisini araştırdı. Araştırma sonuçları, İstanbul Üniversitesi'nin düzenlediği 'İleri Teknoloji Tıbbı ve Hekim-Hasta İlişkisi' konulu sempozyumda sunuldu. Türkiye genelinde bin 451 hekime "İlaç firmalarından hediye almayı kabul edilir buluyormu sunuz?" diye sorulan araştırmada hekimlerin yüzde 54,9'u hediyeyi 'kabul edilebilir' bulduklarını söylerken, yüzde 45,1'i doğru bulmadıklarını açıkladı. Kabul edilir bulanların yüzde 36,5'i, "Kırtasiye araçları, bardak, havlu ve müzik CD'si gibi ucuz hediyeler ilaç yazarken bizi etkilemez." cevabını verdi. Yüzde 21,3'ü ise ilaç firmalarının pahalı tıp kitapları, bilimsel dergiler ve dernek aidatlarını karşılamasının hastaya daha iyi hizmet sunmalarını sağlayacağını ileri sürdü. Hekimlerin yüzde 13'ü firmaların televizyon, klima gibi hediyelerinin hekimin çalışma ortamını iyileştirerek sonuçta hastaya olumlu yansıdığını ifade etti. Yüzde 1,9'u da "Herkes alıyor, benim almamam bir şeyi değiştirmez." şeklinde cevap verdi. İlaç firmalarından hediye almayı doğru bulmayan doktorlar ise, "Hediye alan kendini borçlu hisseder. Bu tür ilişkiler toplumun gözünde mesleğin değerini yıpratır. Hediyeler hasta için uygun olmayan ilaçların yazılmasına yol açabilir." gerekçelerini sundu.

Dr. Murat Civaner, ilaç firmalarının tıbbi kongrelere sponsor olmasını da irdeledi. Buna göre hekimlerin yüzde 64'ü bilimsel toplantılara katılmak için firmalardan maddi destek almanın yanlış olmadığını kaydetti. Doktorlar, maliyeti çok yüksek olduğu için destek almadan bu toplantılara katılamayacaklarını belirtti.

Zaman
doktorlar
ilaç
firmalarından
hediye
almayı
'etik'
buldu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir