Medimagazin logo

Şekerli çıktık

Başbakan Erdoğan'ın gizli şekerli çıkmasının ardından, gözler şeker hastalığına çevrildi. Başbakan'a sunulan rapora göre, Türkiye'de 5 milyon şeker hastası var. Ancak diyabetle ilgili ulusal programımız ve bütçemiz yok
Şekerli çıktık
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Başbakan Erdoğan'ın gizli şekerli çıkmasının ardından, gözler şeker hastalığına çevrildi. Başbakan'a sunulan rapora göre, Türkiye'de 5 milyon şeker hastası var. Ancak diyabetle ilgili ulusal programımız ve bütçemiz yok


AKP'li Dr. Turhan Çömez tarafından hazırlanan "Sosyal bir Proje: Türkiye Ulusal Diyabet Politikası" raporuna göre, toplam 5 milyon şeker hastasının yaşadığı Türkiye, bu hastalıkla ilgili ulusal programı ve bütçesi olmayan ülkeler arasında yer alıyor. İşte, acil eylem planı oluşturulması gereğinin vurgulandığı rapordaki ürkütücü gerçekler.

TÜRKİYE'DE DURUM: 2 milyon 600 bin şeker hastası ve 2 milyon 400 bin gizli şekerlinin bulunduğu ülkemizde, 18 yaş altı 15 bin diyabet hastası çocuk var. Tip 1 diyabetli yani insülin hormonu olmayan bu çocukların insülin bulamadığı takdirde yaşam süreleri 2-3 haftadır.

BU ÇOCUKLAR ÖLMESİN DOĞU VE GÜNEYDOĞU VURGUSU: Sosyal güvencesi olan diyabetik çocuk sayısı 12 bin 500, sosyal güvencesi olmayan diyabetik çocuk sayısı ise 2 bin 500. Bu çocuklara uygun tedavi uygulanmazsa ya hayatlarını kaybedecek ya da böbrek yetmezliği, göz ve dolaşım bozukluğu gibi sağlık sorunları yaşayacaklar.

EKONOMİK MALİYETİ: 2.6 milyon şeker hastasının yıllık harcaması 1.1 milyar dolar civarında. ABD'de diyabet hastalarının yıllık maliyeti 94 milyar dolar iken; yapılan düzenlemeler ve kontrollü ilaç kullanımı ile yılık 80 milyara düşürülmüş.

TEKNİK VE PERSONEL YETERSİZ: 165 tane olan diyabet merkezlerinin alt yapı, teknik, tıbbi ve personel standardı yok. Denetim ve koordinasyon yapılamıyor.

ÇOCUKLAR ÖLMESİN: Sosyal güvencesi olmayan 18 yaş altı 2 bin 500 çocuğun yıllık insülin masrafı olan 350 milyar lira, devlet tarafından karşılanmalıdır.

HASTAYA EĞİTİM: Diyabetli hasta eğitim programları yaygınlaştırılmalı. Eğitim alan gizli şeker hastalarının yüzde 10'u, eğitim almayanların ise yüzde 20 ila 40'ı aşikar şeker hastası oluyor.

BESLENME DERS OLSUN: Çocukların ve gençlerin diyabetten korunması için beslenme alışkanlıkları düzeltilmelidir. Okullara beslenme dersi konmalıdır.

FAST FOOD YASAĞI: Okul kantinlerinde satılan yiyeceklere sınırlamalar getirilmelidir. Okullarda öğle yemeği ve süt verilmeli, okulun ölçeğine göre diyetisyen, psikolog ve sosyal hizmet uzmanları istihdam edilmelidir.

SPOR ALIŞKANLIĞI: Bireylerin düzenli egzersiz ve spor yapma alışkanlığı kazanması için özendirici programlar yapılmalıdır.

DİYETİSYEN SAYISI AZ: Ülkemizde toplam 1.100 tane diyetisyen bulunmakta. Bu sayı artırılmalı. Sadece üç üniversitede bulunan beslenme ve diyebetik bölümleri başka üniversitelerde de açılmalı.

ARTIK ÇOK DİKKATLİ YAŞAMASI GEREKİYOR

Son ölçümde şekeri 154 çıkan ve daha önce de şekerinin birkaç kez yükselip düştüğü anlaşılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "Latan diyabet" (gizli şeker) teşhisi konulmuştu. Kontrollü yaşaması gerektiği belirtilen Başbakan, zorunlu sağlık istirahatini evinde geçiriyor. Doktorlar Başbakan'a "Oruç tutmayacak, spor ve diyet yapacak, zaman zaman gerekirse ilaç desteği alacak" şekilde önerilerde bulundu. Dün de evinden çıkmayan Başbakan Erdoğan, TBMM'deki çalışmaları evinden izliyor.

Bugün
şekerli
çıktık
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir