Medimagazin logo

KKTC'de otopsileri, Türkiye'den giden uzmanlar yapıyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) kriminal alanda adli tıp uzmanı sıkıntısı yaşanıyor. Adli tıp uzmanı olmayınca cinayet vakalarında otopsiler Türkiye'den giden uzmanlarca yapılıyor.
KKTC'de otopsileri, Türkiye'den giden uzmanlar yapıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) kriminal alanda adli tıp uzmanı sıkıntısı yaşanıyor. Adli tıp uzmanı olmayınca cinayet vakalarında otopsiler Türkiye'den giden uzmanlarca yapılıyor.

Bu nedenle dava dosyaları İstanbul'dan tarifeli uçak seferi ile giden adli tıp uzmanlarını bekliyor. KKTC Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Asaf Şenol, ihtiyacın giderilmesi için Konya Selçuk Üniversitesi'nde bir KKTC vatandaşının adli tıp uzmanlığı eğitimi aldığını söylüyor.

Uzmanlar göre suç tipi ve oranları dikkate alındığında Kuzey Kıbrıs'ta adli tıp uzmanı bulunması şart. Ada halkı son yıllarda en çok uyuşturucu madde bağımlılığı, trafik kazaları ve hırsızlık gibi suçlarla mücadele ediyor. Otellerdeki kumarhaneler organize suç örgütlerince rant kaynağı olarak görülebiliyor. Yine çok sayıdaki gece kulübü AIDS gibi bulaşıcı hastalıklar konusunda insanları endişeye sevk ediyor. Adadaki adli tıp uzmanı yedi yıl önce emekli olmuş. KKTC Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Asaf Şenol, 2000 yılından itibaren bu tip vakalara İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı'nda görevli adli tıp uzmanları tarafından otopsi yapıldığını dile getiriyor. Bu işlemlerin İstanbul Üniversitesi ve KKTC Sağlık Bakanlığı tarafından imzalanan "İşbirliği Protokolü" çerçevesinde yapıldığını dile getiren Şenol, "Ülkemizin gereksinim duyduğu adli tıp uzmanı ihtiyacı YÖK'ten temin edilecek kontenjan çerçevesinde giderilmeye çalışılıyor. Şu anda KKTC vatandaşı bir Doktor Konya Selçuk Üniversitesi'nde adli tıp uzmanlığı eğitimi almaktadır." şeklinde konuşuyor.

KKTC'de çok sayıda özel üniversite bulunuyor. Ancak bu üniversitelerin tıp fakülteleri bulunmuyor. Kıbrıslı Türkler tıp eğitimi için Türkiye'ye geliyor. Onlar içinde de adlı, tıp alanını ihtisas olarak seçmek isteyen çıkmıyor. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Şenol, KKTC'de 2000'li yıllarda Doğu Akdeniz Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi işbirliği ile bir tıp fakültesi kurulmasına yönelik çalışma yapıldığını, ancak sonuç alınamadığını dile getiriyor. Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Dr. Bülent Dizdarlı, "Devlet olma iddiasındaki bir yerde kendi uzmanınız da olmalı." diyor.

KKTC'de 2006 yılında mahkemelerde 174 dava görüldü. Mahkemeler 2007 yılının ilk on ayında ise 188 davaya baktı. Türkiye'den farklı olarak KKTC'de adalet bakanlığı yok. Adli tıp hizmetleri Sağlık Bakanlığı bünyesinde yürütülüyor. Suç olayları polis baş müdürlüğüne bağlı adli polis müdürlüğü tarafından inceleniyor. Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Dr. Bülent Dizdarlı da adada mutlaka adli tıp uzmanı bulunması gerektiğine dikkat çekiyor. Görsel ve sesli kayıt incelemelerinde Türkiye ile işbirliği yapıyorlar. Yine adli DNA analizlerinde Ankara'dan yardım isteniyor. İlerisi için bir DNA laboratuvarı kurulması için çalışmalar sürüyor.

Zaman

kktc'de
otopsileri
türkiye'den
giden
uzmanlar
yapıyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir