Medimagazin logo

SGK Başkanı: Hasta mağduriyeti yok

SGK Başkanı Fatih Acar, özel hastanelerin hastalardan alabileceği ilave ücretlerin üst sınırının yüzde 70'ten yüzde 90'a çıkarılmasıyla ilgili hastaların mağduriyetinin söz konusu olmadığını belirterek, "Bu üst sınırdır. Bütün hastalardan sanki yüzde 90 ilave ücret alınacakmış gibi bir algı oluştu, bu kesinlikle doğru değil" dedi.
SGK Başkanı: Hasta mağduriyeti yok
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün bazı basın organlarında "özel hastanelerde vatandaşın ödeyeceği ilave ücret oranlarının artırılarak, yüzde 90'a çıkarıldığı" yönünde haberler yer aldığını ve "özel hastanelere gidenler mağdur olacakmış gibi bir algı oluştuğunu" söyledi.

Yüzde 90'lık sınırın bir üst sınır olduğunun altını çizen Acar, "Özel hastanelerin tamamı yüzde 90 ilave ücret alacak diye bir şey söz konusu değil" dedi.

Özel hastanelerin 2008 yılında yapılan reformdan önce hastalardan dilediği kadar fark alabildiğini belirten Acar, 2008'deki yasal düzenlemeyle Bakanlar Kurulu'na bu konuda hastalardan 1 katına kadar ilave ücret sınırlandırması yetkisi verildiğini anlattı. Acar, bu kapsamda Bakanlar Kurulunca yüzde 70 olarak belirlenen üst sınırın, yüzde 90 olarak yeniden düzenlendiğini, bunun da Bakanlar Kurulu'nun belirleyebileceği sınırın altında olduğunu kaydetti.

Özel hastanelerin, 2 üyesi SGK, 2 üyesi Sağlık Bakanlığı, 1 üyesi TOBB'dan olmak üzere 5 kişiden oluşan komisyon tarafından 5 ayrı kategoriye göre, bin puan üzerinden puanlandırıldığını anlatan Acar, şöyle devam etti:

"Burada hizmet kalite standartlarının puan değeri 250, hizmet dilim endeksi puan değeri 550, kapasite puan değeri 100, çalışan hakları ve hukuki sorumluluk puan değeri 100.

Bizim uygulamamızda özel hastaneler 5 ayrı sınıfa tabi tutulmuş. Burada 0-200, 201-400, 401-600, 601-800, 801-1000 puan arası puanlandırılmış ve bugünkü uygulamada özel hastaneler puanlarına göre yüzde 30 ile yüzde 70 arasında ilave ücret alabiliyor. Yüzde 70 üst sınır, yüzde 70 ilave ücret alabileceği belirlenen bir hastane yüzde 70 almak mecburiyetinde değil, isterse hiç de almayabilir. Bu üst sınır yüzde 90'a çıkarıldı.

Özellikle İstanbul gibi metropol birkaç ilimizde çok ciddi yatırımlar yapan özel hastanelerimizin bize yansıyan sıkıntıları oldu. Bu konuda özel sağlık hizmet sunucularının oluşturduğu derneklerden ve sektör temsilcilerinden ilave ücretlerin yeterli olmadığı, bu ilave ücretlerle bu işi sürdüremeyecekleri konusunda kurumumuza bilgilendirmeler yapıldı. Bu değerlendirildi ve sistemin sürdürülebilirliği ve daha sağlıklı bir yapının oluşumu açısından üst sınır yüzde 90'a çıkarıldı. Bu demek değildir ki bütün hastaneler yüzde 90 ilave ücret alacak."

SGK olarak bir hafta içerisinde yönergede gerekli düzenlemeyi yapmak suretiyle bu 5 ayrı kritere göre hangi hastanelerin ne kadar ilave ücret alabileceğini belirleyeceklerini bildiren Acar, "Yüzde 30 ile yüzde 90 arasında bunun belirlemesini biz yapacağız. Ama kesinlikle burada hasta mağduriyeti söz konusu değil. Bu üst sınırdır. Bütün hastalardan sanki yüzde 90 ilave ücret alınacakmış gibi bir algı oluştu, bu kesinlikle doğru değil" dedi.

-"Hasta ve hastaneler lehine yenilikler getirildi"

Özel hastanelerle ilgili sözleşmeleri yenilediklerini anımsatan Acar, hastalar ve işletmeler lehine önemli yenilikler getirildiğini kaydetti.

Hastalar lehine getirilen düzenlemeler kapsamında, 100 lira üzerinde ödemeler için mutlaka belge verilmesi, 1 Temmuz tarihine kadar Kioks cihazları alınarak, bu cihazlar üzerinden hastaların bilgilendirilmesi zorunluluğu getirdiklerini anlatan Acar, bir doktorun bir günde en fazla 60 hastaya bakabileceğini, bu muayene kotasının da hasta lehine bir düzenleme olduğunu söyledi.

Sağlık hizmet sunucuları lehine de bazı düzenlemeler yapıldığını belirten Acar, hekim sorumluluğu, cezalar için yüzde 20 üst sınır uygulamalarını anlattı. Acar, 1 yıl süreli fesihle 150 bin lira üzeri cezalarda tahkim uygulamasına gidildiğini, önceden 49 fiil, fesih işlemi gerektirirken bunun 8'e indirildiğini, cezaya taksit imkanı getirildiğini ve bazı cezalarda kasıt unsuru aranacağını belirtti.

sgk
başkanı:
hasta
mağduriyeti
yok
Yorum (8)
dr.İsmail
Mağdur olan özel hastanelerdir sayın Acar. SUT u arttırmadıkça mağduriyetlerini gideremezsiniz.
0
Cevapla
Edip Ahmet Şahin
Düzenleme, OHSAD Başkanı Sn. Bahat dışında kimseyi memnun etmediğine göre A grubu hastanelere ve dolayısıyla Sn.Bahata bir sus payı mı verilmiştir.
0
Cevapla
cemal
sut fiyatları en az 2 katına çıkartılmalı ve dr a yaptığından dolayı dava açılamamalıdır...yüzde 90 falan sistemin yürümesi için yeterli değildir.
0
Cevapla
tolga
SGK başkanı doğru söylemiş, hastalar pek mağdur olmuyor, asıl mağdur olan hekimler. Bütün hekimler her alanda mağdur oluyor ama duyan gören olmuyor hiç, sahipsiz garipler.
0
Cevapla
GF
Bilerek görerek ortez, protez ve implantlara hala %50 fazla para ödeyerek devleti zarara uğratıyorsunuz!!!. Üretici firmaların özel hastanelere ve bayilerine verdiği iskonto %25-60 arasında değişiyor. Aracının veya özel hastanenin iç ettiği iskontoyuda siz göz göre göre ödüyorsunuz bay veya bayan SGK. UYANINNNNN!!!
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir