Medimagazin logo

'Artık özel hastaneler açılmıyor, kapananı da duymuyorsunuz çünkü hastaneler törenle kapanmıyor!'

Kamu, özel sektör ve üniversitelerin sağlık profesyonellerini bir araya getiren OHSAD Kurultayı, 18 Nisan, Perşembe günü 10. kez, Antalya’da ziyaretçilerine kapılarını açtı.
'Artık özel hastaneler açılmıyor, kapananı da duymuyorsunuz çünkü hastaneler törenle kapanmıyor!'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANTALYA-Kaliteli ve sürdürülebilir bir sağlık sistemi ile sağlık sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirmek, sektörün sorunlarını masaya yatırıp ortak çözümleri konuşmak üzere onuncu kez sektör profesyonellerini ağırlayan OHSAD Kurultayı’nda sağlık finansmanında reform arayışları konuşuldu. 

Cumhurbaşkanlığı Gıda ve Sağlık Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Sema Ramazanoğlu, Cumhurbaşkanlığı Gıda ve Sağlık Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Dr. Abdülvahit Sözüer, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Dr. Mehmet Selim Bağlı ve OHSAD Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Reşat Bahat’ın katılımı ile başlayan Kurultay, 20 Nisan, Cumartesi gününe kadar devam edecek.

“Sektörümüz büyümüyor, şişmanlıyor”

Kurultayı’nın açılışında konuşan OHSAD Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Reşat Bahat, özel sağlık hizmet sunucularının finansal sıkıntılarından bahsederek “Problemimizi çözecek ve iletecek ana unsurlar olarak Cumhurbaşkanımızın en yakın kurul üyeleri burada olduktan sonra sırtımız yere gelmez” dedi.

 

 

Eve ekmek götürmek için sağlığın finanse edilmesi gerektiğini belirten OHSAD Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Reşat Bahat, “Artık özel hastaneler açılmıyor, kapananı da duymuyorsunuz çünkü hastaneler törenle kapanmıyor. Türkiye’de sağlığa harcanan paranın GSMH oranı yüzde 6,1’den 4,1’e indi. Buna rağmen sağlıkta memnuniyeti yüzde 70’in üzerinde tuttuk. Ancak sorunlarımıza rağmen bu oranı burada tuttuğumuz için feryadımız samimi bulunmadı” şeklinde konuştu. 

İlaca yüzde 26 zam geldiğini ve bu zammın bile az olduğunu ifade eden Bahat, “Ancak bizim paket fiyatlarımıza, ameliyatlarımıza hiç zam gelmedi. Belki biliyorsunuzdur biz ameliyatlarımızda ilaç da kullanıyoruz. Bunların maliyeti arttı, ancak bize bir artış gelmedi. 5 yılda 10 bin yatak artmış ama 6 bini yoğun bakımlarda artmış ve zarar etmişiz. Yani büyümemişiz şişmanlamışız. Uzman hekim sayımız yüzde 32.3’müş, bugün yüzde 29.4. Yani aslında geriye gidiş var. Sektörümüz büyümüyor, şişmanlıyor. Özel hastanelere gelen vatandaşlardan alınan payın 15 TL, devlet hastanelerin 8 TL olması ve bunun eczanelerden alınması sebebiyle oluşan asimetriden kaynaklı nedenlerden 5 yıl içinde hasta sayımızda, ameliyatlarımızda artış olmamış” diye konuştu. 

Acillerden, yoğun bakımlardan ve fark alınmayan kalemlerden fark alınmadığından dolayı kuralsızlık içinde kalındığını belirten Bahat, “Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatları enflasyon oranında güncellenmediği gibi modern dünyada cepten harcamayı destekleyecek olan tamamlayıcı sigorta bir türlü ayağa kalkmıyor. Çok az ödeme yapmasına rağmen çok düzenli ödeme yapan bir SGK kurumumuz var. Bu bir işletme için çok önemli. 10. defadır teşekkür ederiz” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Güçlü bir devletin varlığı ve özel sağlık hizmet sunucuları ile Cumhurbaşkanı arasında köprü olan siyasetçilerin Kongrede yer almasından dolayı memnuniyetini dile getiren Bahat, “Sağlığa yatırım yapan patronlarımız, doktorlarımız, hemşirelerimiz ve sağlık çalışanlarımız var. Biliyoruz daha iyi olabiliriz. Olduğumuz yer olmak istediğimiz yer değil. Çok daha iyisini hak ediyoruz” dedi. 

“Özel sektörün yakaladığı kalite Kamunun da belli bir kaliteyi yakalamasını sağlıyor”

“Üç yıldır sektörün sorunlarını çözemedik ama umut ediyorduk. Tabii ki artık umuttan başka bir şey gerekiyor” sözleri ile konuşmasına başlayan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Dr. Mehmet Selim Bağlı, yabancı ülke yetkilileri ile görüşmelerinde onların GSS’nin başarısını Türk mucizesi olarak nitelendirdiklerini belirterek “GSS Türkiye’nin yurtdışında iftihar ettiği bir markasıdır” ifadesini kullandı.

Gerçekleşen sağlıkta dönüşüm ve onun finansman yönetiminin devrim niteliğinde olduğunu söyleyen Bağlı, “Özel sektörün yakaladığı kalite Kamunun da belli bir kaliteyi yakalamasına sebebiyet veriyor. Sorunlarımız yok mu? Var. SUT’un 2008 den bu yanan hiç değişmeyen işlem kalemleri var. Bundan sonra yapılması gereken iki şey: Kaliteyi düşürmemek ve sağlıkta dönüşümün 1. fazında yakalanan memnuniyetin atına düşmemek” diye konuştu.

Türkiye bir sosyal hukuk devleti olarak devam edecekse ve Sosyal Güvenlik Kurumu, Genel Sağlık Sigortası bunun bir unsuru olacaksa özel sağlık sektörün de devamının sağlanmak zorunda olduğuna değinen Bağlı, “Sorunlar var, yapabildiklerimiz var, yapamadıklarımız var. Ancak en azından her konuda özel sektörler mutabakat sağlamaya çalışıyoruz. Bu yılın sözleşmesine ilişkin özel sektörle bir konuda mutabakat sağlayamadığımız için 4 aydır yayınlayamıyoruz. Onu da çözeceğiz. Aramızdaki diyalogda bir sorun yok, sorunlarınızı anlıyoruz. Mevcudu muhafaza edip üstüne bir şeyler koymamız lazım. Hangi rakamlara bakarsak bakalım sağlığın finansmanı için bir düzenleme yapılması ve SUT fiyatlarında artış yapılmasının zorunluluğu olduğu aşikar. Hazır Cumhurbaşkanlığı Gıda ve Sağlık Politikaları Kurulu Üyeleri buradayken ben de sizler adına bu konudaki talebimi iletmiş olayım” şeklinde konuştu.

“Sağlık sisteminde finansal yönetimi yeniden kurgulanmalı”

Sağlık sisteminde yapılması gerekenleri belirterek Sağlık Bakanlığı teşkilatının yeni sisteme göre yeniden yapılanması ve üniversite hastanelerinin yeniden yapılandırılması konusuna değinen Cumhurbaşkanlığı Gıda ve Sağlık Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Necdet Ünüvar, sağlık sisteminin finansal yönetiminin de yeniden kurgulanması gerektiğini dile getirdi. 

Sağlık hizmetleri ve finansmanının sürdürülebilirliği konusunda dikkatli adımlar atmak gerektiğini belirten Ünüvar, “Sağlıkla ilgili bütün kaynakların daha etkin, verimli ve ekonomik kullanımı ile ilgili çalışmalar yapılmadır” dedi.

“Sağlığa bütüncül yaklaşmak gerekiyor”

Konuşmasında sağlığa bütüncül yaklaşmak gerektiğini belirten Cumhurbaşkanlığı Gıda ve Sağlık Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Sema Ramazanoğlu ise 10. OHSAD Kurultayı’nın gelenekselleşen yapısı içinde Ortak Akıl Toplantıları yaptığını ve bu toplantıların sektörün tüm bileşenlerinin bir arada olduğu bir tartışma ortamı sağladığını belirterek “ Kadim kültürümüzde istişare olarak yer alan ortak akıl, ortak vizyon ve ortak geleceğe bu toplantılar vesilesi ile ulaşmak mümkün oluyor” dedi. 

 

“Türkiye, sağlık hizmeti ihraç eden bir ülke konumunda”

Sağlık Bakanlığının Türkiye’nin üçüncü bütçeli Bakanlığı olduğunu ve bu finansal gücün pek çok yapıyı etkileyebileceğini ifade eden Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme BaşkanıDr. Abdülvahit Sözüer, “Dünya ölçeğinde sağlık önümüzdeki yıllarda artık 10 trilyon doların üzerinde hacimlere ulaşan, savunma sanayi gibi öncelikli olarak devlet ekonomilerine yön verecek bir alan... Dolayısıyla planlama anlamında mükemmele ulaşması gereken bir alan haline geliyor” dedi.

Türkiye’nin hizmet kalitesi, ileri teknoloji hastaneleri ve sağlık turizminde cazibe merkezi olması itibari ile sağlık hizmeti ihraç eden bir ülke haline geldiğini söyleyen Sözüer, sağlık finansmanının sektörün tüm paydaşlarını da içine alacak şekilde bütünsel bir yaklaşımla yönetilmesi konusunu dile getirdi.

Sağlık finansmanında reform arayışları masaya yatırıldı

Her yıl geleneksel olarak hazırlık gününde sağlıkta ana gündemi oluşturan bir tema etrafında Ortak Akıl Toplantısı ile sektörün geleceğine ışık tutan OHSAD Kurultayı, bu yıl “Sağlık Finansmanında Reform Arayışları” için kamu, özel sektör, üniversiteler ve STK temsilcilerini biraraya getirdi.

Başta Cumhurbaşkanlığı, Sağlık Bakanlığı ve SGK temsilcileri olmak üzere kamu, özel sektör ve üniversitelerin yöneticilerinin katıldığı toplantının sonuçları moderatörler Memorial Sağlık Grubu CEO’su Uğur Genç ve Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Haluk Özsarı’nın sunumu ile katılımcılarla paylaşıldı. 

Sağlıkta dönüşümün ikinci fazına başlanması, GSMH içindeki “sağlık hizmetleri payı” artırılması ve sürdürülebilirlik için “sağlık turizmi”ne odaklanması gibi konuların öneri olarak paylaşıldığı toplantıda, zenginleşerek yaşlanmak için sağlıklı yaşamın finanse edilmesi gerektiği vurgulandı. Sağlık Uygulama Tebliği (SUT)’un sadece özel sağlık hizmet sunucularının derdi olmaması gerektiğinin altı çizilerek yerlileşme konusunda dışa bağımlılık azaltıldığı zaman bazı avantajlar ve hedefler konması gerektiği ifade edildi.

ohsad kurultayi
dr. resat bahat
ozel hastane
Yorum (10)
Erhan OZHAN
Körler ile sağırlar birbirini ağırlar. Para yok para.. Doktorların, tüm sağlık çalışanlarının mutsuz parasız memnuniyetsiz olduğu, ama hlzmet alanın mükemmel hizmet aldığı devletinde beş kuruş harcamadığı bir sistem. Yok böyle birşey. Sağlık çalışanlarının geliri her geçen gün düşecek ama mükemmel sistem yakalanacak. Özel sektör devlet hastaneleri vb. hepsinin derdi sağlığa harcanan paranın artması ve daha çok pay almak. Oda hazinede yok. Doktor sayısı artırılarak ucuz iş gücü ile bir yere kadar daha gider. Sonra betona çarpılır.
79
Cevapla
Ali gözükara
Sağlıkta kaliteyi sağlayan esas unsurun yıldızlı binalar olmadığını bu kaliteyi sürdürecek olan insanın bilgi birikimi ve deneyimleri olduğunu unutan bir anlayışla yolun sonuna geldik.Çünkü eğitim kurumları artık nitelikli adam yetiştirme vasatını kayıp etmek üzere bu eğitimin yanınıda çalışkan ve zeki beyinli gençleri memnuniyetin bundan sonra zor komplike durumları çözmek için kullanılması mümkün görünmüyor çünkü her kurum işin kolayına kaçıyor bizim sorunları bir bütüncül bakışla özel devlet ve üniversite olarak çözülmesi dileği ile
41
Cevapla
mustafa
sut fiyatları aynı,özellerde de durum iyi değil,güncelleme şart,iki paket sigara fiyatına muayene mı olunur.????
30
Cevapla
drhekim
hekim sayısı arttı .öyle bir arttı kı 25.000 nüfüslü illerde yandal uzmanları var.para yok özel batar devlette düşük ücrete çalışmaya devam
36
Cevapla
DR
SAĞLIKTA KURULMUŞ SAADET ZİNCİRİ NİHAYET BİTMEK ÜZERE. GEREK DEVLET GEREKSE ÖZEL TÜM HASTANELERİN VAHŞİCE SGK YANİ DEVLETİN HAZİNESİNDEN BESLENEREK PAYDAŞLARINI DEVLETTE PUAN-PERFORMANS ,ÖZELDE PRİM SARMALI TÜKETİLECEK DEVLET KAYNAĞI KALMAMASINDAN BİTECEK. VE BU SAADET ZİNCİRİNDE DOKTOR VE SAĞLIK ÇALIŞANLARININ HER YAPTIĞI İŞTEN BİR MADDİ BEKLENTİ UMARAK KERHEN ÇALIŞTIRILDIĞI BU KAPİTALİST DÜZEN KAPİTALİN AZALMASI İLE BİRLİKTE SONA YAKLAŞTI. KALICI ÖZLÜK HAKLARININ SAĞLANMADIĞI VE 2024 YILINDA TIP FAKÜLTELERİNİN KAPASİTELERİNİN ÜZERİNDE ÖĞRENCİ ALINARAK SIRF DOKTOR AÇIĞINI KAPATMA AMAÇLI BU POLİTİKA HEKİM ENFLASYONU DOĞURACAK NİHAYETİNDE ÇOK UCUZ İŞGÜCÜ VEYA İŞSİZLİK YAŞAYAN BİR MESLEK GURUHU HALİNE GELECEKTİR. HİZMETİ VEREN VE ALANLAR AÇISINDAN BUNDAN SONRA OLACAK ŞEYLER SUNLAR; 1) DÜNYA ÜLKELERİ ÜZERİNDE SAĞLIK CENNETİ OLAN TÜRKİYE ARTIK SAĞLIK FİNANSMANINI SAĞLAMAKTA ZORLANACAĞI İÇİN POLİTİK KAYGILARLA SÜREKLİ ÖTELEDİKLERİ AİLE HEKİMLİĞİNE SEVK ZİNCİRİ UYGULAMASI BAŞLATILACAK BÖYLECE 2. VE 3. BASAMAK KURUMLARDAKİ YÜKSEK MALİYETİ ÖNLEME YOLUNA GİDİLECEKTİR. ANCAK BUNUN HEM SEKTÖREL HEMDE POLİTİK SONUÇLARI OLACAKTIR. 2)SAĞLIK FİNANSMANINI YAPAN SGK ARTIK BELLİ KRONİK HASTALIKLARIN VE BELLİ İLAÇLARIN FİNANSMANINI YAPMAYACAK DAHA KAPSAMLI 'TAMAMLAYICI' SAĞLIK GÜVENCESİ İÇİN YILLARDIR ÜLKEMİZDE KONUŞLANMIŞ ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI ŞİRKETLERİNİ İŞARET EDECEKLERDİR. YANİ FULL SAĞLIK KASKOSU İSTİYORSAN ÖZEL TAMAMLAYICI SİGORTA YAPTIRMALISIN DENECEKTİR. 3)VASAT ALTI KALİTEDE SAĞLIK HİZMETİ İÇİN HERKESİN KAPSAM İÇİNDE OLDUĞU ANCAK KALİTELİ SAĞLIK HİZMETİNE CİDDİ MEBLAĞLAR ÖDEMEK ZORUNDA KALINDIĞI BİR SAĞLIK KAPİTALİZMİ YAŞAYACAK TOPLUM. BU GÜNE KADAR İLAÇ VE MUAYENE KATKI PAYI DIŞINDA CEBİNDEN CİDDİ BEDELLER ÖDEMEYEN BEDAVA SAĞLIK HİZMETİ ALMAYA ALIŞTIRILAN TOPLUM ARTIK SAĞLIK HİZMETİ İÇİN PAMUK ELLER CEBE DÖNEMİ YAŞAYACAK. TABİİ BÖYLE BİR ORTAMDA SAĞLIK SEKTÖRÜNÜN TÜM AKTÖRLERİ PATRONUNDAN ÇALIŞANINA KADAR ZOR BİR DÖNEM YAŞAYACAK. ALLAH BU MİLLETE VE DEVLETE ZEVAL VERMESİN ..
52
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir