Medimagazin logo

Sağlık çalışanları bayrama borçla giriyor

Genel Sağlık-İş Sendikası’nın her yıl 14 Mart Tıp Bayramı için yaptığı araştırma sonuçları sağlık çalışanlarının bu bayrama daha da borçlanarak girdiklerini ortaya koydu. Araştırmaya göre sağlık çalışanlarının yüzde 84.5'i günlük hayatını sürdürebilmek için borçlanmak zorunda kalıyor. Geçen yıl sağlık çalışanları arasında borçla yaşayanların oranı yüzde 81.1'di.
Kaynak: Sözcü - Erdoğan Süzer
Sağlık çalışanları bayrama borçla giriyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Genel Sağlık-İş’in araştırmasına göre, geçen yıl sağlık çalışanlarının yüzde 75’inin geliri 20 bin liranın altındayken bu yıl yüzde 70’inin geliri 34 bin ila 45 bin lira civarında oluştu. Ancak maaşlarda yaşanan bu kısmi artış ekonomik kriz karşısında sağlık çalışanlarının ekonomik sorunlarını çözemediği gibi sorunların daha da derinleşmesine yol açtı. Ekonomik kriz gündelik hayatınızı nasıl etkiledi sorusuna sağlık çalışanlarının yüzde 48’i olumsuz etkilediğini, yüzde 51’i ise çok olumsuz etkilediğini bildirdi. Krizden etkilenmediğini söyleyenlerin oranı yüzde 1’de kaldı.

Borçlarımız arttı

Ekonomik kriz, sağlık çalışanlarının daha da borçlanmasına yol açtı. Araştırmaya göre, ekonomik kriz yüzünden sağlık çalışanlarının yüzde 51.6’sının borçlanma miktarı artarken yüzde 32.9’u borçlanmak zorunda kaldığını belirtti. Geçen yıl sağlıkçıların yüzde 81.1’i gündelik hayatını borçla sürdürürken bu yıl borçla yaşayanların oranı 3.4 puan artarak yüzde 84.5’e yükseldi. Sağlık çalışanlarının yüzde 98’i aldıkları zamların, maaş ve sosyal yardımların yetersiz kaldığını belirtti.

Kriz aile ilişkilerini de bozdu

Sağlık çalışanlarının yüzde 62.2’si ekonomik krizin iş yükünü artırıp yeni yükler getirdiğini, yüzde 68.6’i aile ilişkilerini olumsuz etkilediğini, yüzde 95’i de stres seviyelerini artırdığını bildirdi. Sağlık çalışanlarının yüzde 71’i çalıştıkları kurumda şiddet olaylarına şahit olurken yüzde 91’i doğrudan şiddetle karşılaştıklarını belirttiler. Araştırma, şiddeti önlemeye yönelik tedbirleri yetersiz bulan sağlık çalışanları yüzde 52’sinin şiddet olaylarıyla başa çıkmak için ‘öz savunma’ eğitimi aldığını, yüzde 31’inin ise psikolojik destek almak zorunda kaldığını ortaya koydu.

Yüzde 82'si mobbinge uğruyor

Araştırmaya göre, sağlık çalışanlarının yüzde 82’si çalıştığı kurumda üstleri tarafından mobbinge uğruyor. Mobbinge uğradığını söyleyen sağlık çalışanlarının yüzde 57.9’u iş yükünün bilinçli şekilde arttırıldığını, yüzde 24.2’si sözlü tacize maruz kaldığını, yüzde 16’sı iş yerinde dışlandığını, yüzde 2.1’i de kendisiyle alay edildiğini ifade etti. Ayrıca çalışanlar iş yüklerinin son dönemde olağanüstü artmasından şikayet etti.

genel saglikis
tip bayrami
Yorum (5)
Jane Dor
yıllardıryıllardır tıp bayramını sağlıkçı bayramına çevirmeye çalışıyorsunuz 14 mart 14 mart tıp bayramı geçmişi ile ilk çıkış noktası ile doktorların bayramıdır
4
Cevapla
Deli Dumrul
@jane dor sayın hocam yapmayın etmeyin: ysf ler olmazsa kim konsültasyoarı girecek, kim cbc biyokimya isteyecek, kim röntgen çekecek, kim tikiş atacak, kim sütür alacak, kim pansuman yapacak allah aşkına ?! (köfteyi çaktığınıza eminim)..........
Cevapla
kadriye aksel
tıp bayramı ,adı üzerinde tibbi̇yeli̇ler bayramıdır.ayrıca hemşireler günü.anestezi teknisyenleri günü ,laboratuvar ve radyoloji teknisyenleri günü ayrı ayrı vardır. tüm tıp doktorlarımızın günü kutlu olsun. umarım tıbbiyeliler hakettiği saygınlığa tekrar kavuşurlar.ülkenin en zekileridir
3
Cevapla
Yorumsuz
bu sorunlar bitmez bu gün bi susunda ,tıp bayramında bari kendimizi iyi hissedelim
1
Cevapla
Yeter
hekimden çok diğer sağlık personel üyesi olan sendikalar,bu gün tıp bayramı,hekimlerin bayramı.bırakın herkes kendi gününde bayramını kutlasın.
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir