Medimagazin logo

Dünya Hemşireler Günü: Florence Nightingale kimdir?

Dünyanın koronavirüs salgınıyla boğuştuğu günlerde temizlik ve hijyenin toplum sağlığı için ne kadar önemli olduğu bir kez daha gözler önüne serildi.
Kaynak: Euronews
Dünya Hemşireler Günü:  Florence Nightingale kimdir?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hastalıkları önlemede hijyenin önemini ilk kez gösterenlerden biri, modern hemşireliğin kurucusu kabul edilen İngiliz hemşire Florence Nightingale'di. O ve ekibi, savaş alanlarında silahtan çok bulaşıcı hastalıklardan ölen askerleri yaşatmak için dünyayı değiştirecek yöntemler uyguladı.

Nightingale'in doğum günü olan 12 Mayıs günü, onun anısını yaşatmak ve izinden giden hemşireleri takdir etmek üzere Dünya Hemşireler Günü olarak kutlanıyor.

Nightingale ve ekibi yaklaşık 200 yıl önce bir savaşın ortasında çalıştı.

Bugünse hemşireler, Covid-19 adı konulan görünmez bir düşmana karşı verilen savaşta mücadele ediyor.

Koronavirüsle mücadele, çalışma koşulları ve kısıtlamalar nedeniyle bir savaş alanındaki kadar zorlu geçebiliyor.

Uluslararası Hemşireler Konseyi (ICN) Dünya Hemşireler Günü için yaptığı açıklamada, "Hemşireler ve Covid-19'a karşı ön cephede mücadele eden diğer sağlık çalışanları, artan tıbbi risklerin ortasında ve bazı yerlerde uğradıkları dışlama, taciz ve saldırıya rağmen hayat kurtarıcı çabaları ve kişisel fedakârlıklarıyla tanınmayı ve takdir edilmeyi hak ediyor" ifadelerini kullandı.

ICN, 1974'de kabul edilen Dünya Hemşireler Günü'nün bu yılki temasını "Hemşireler: Liderlik edecek bir ses - Sağlık için dünyaya bakım yapmak" olarak belirledi.

Nightingale neden önemliydi?
Nightingale'in modern hemşireliğin kurucusu olduğu kabul ediliyor.

İlk önemli çalışmalarını, Kırım Savaşı sırasında İngiliz hastaları tedavi etmek için yaptığı biliniyor. Nightingale, ağır zayiat verilen savaşta yaralanan askerleri tedavi etmek için çantasında sıtma ve ateşe uygulanan basit ilaçlar taşıyordu.

Ancak Nightingale, bu savaş sırasında hastanelerdeki hijyenin nasıl bir etki yaptığını gösterdi. Nightingale ve ekibi askeri hastaneyi temizledikten sonra tifo, kolera ve dizanteri vakaları ve diğer enfeksiyonlar düşüşe geçti. El yıkamak gibi çok basit önlemlerle hastalıklarda düşüşe tanık olundu.

Kırım'dan sonra İstanbul'a gelen Nightingale Üsküdar'daki Selimiye Kışlası'ndaki zayıf bakım koşullarını gördü.

Buralarda öğrendiklerini İngiltere'ye dönüşünde beraberinde götüren Nightingale, ülkesinde daha iyi sağlık koşulları için kampanyalar yürüttü.

Nightingale hemşirelikte yönelik reform yapmak üzere bilimsel yönteme dayanan yeni bir eğitim sistemi için fon sağladı.

Nightingale böylelikle modern hemşireliğin kurulmasını sağlayarak dünyaya bir iz bıraktı. Bugün, Nightingale'in ilk hemşirelik deneyimlerini kazandığı İstanbul'da adını yaşatan birden fazla hastane hizmet veriyor.

nightingale
dunya hemsireler gunu
12 mayis
Yorum (1)
hasan
Maalesef ilk görevi ajanlıktı. Birçok gizli bilgiyi ülkesi istihbaratına sağladı. Kendi ülkesinin çıkarlarına çok iyi hizmet etti. Ancak, kötülenen Türk hastanelerinin isimsiz hemşireleri gece gündüz çalıştılar. o ise lambasıyla gece el ayak kesilince dolaşarak istihbarat topladı. Lütfen Türk hemşirelerin hakkını yemeyelim.
7
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir