Medimagazin logo

"Yaptığım büyütülecek bir davranış değil"

Ankara'da Eskişehir Yolu'nda önceki gün meydana gelen trafik kazasına müdahale eden Operatör Doktor Volkan Tayfur, ilk yardım sırasında doğru davranışın önemine işaret ederek, vatandaşların bu konuda duyarlı davranması gerektiğini söyledi.
"Yaptığım büyütülecek bir davranış değil"
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Tayfur, karşıdan karşıya geçerken bir aracın çarpması sonucu ağır yaralanan hastaya yaptığı müdahaleye ilişkin detayları AA muhabirine anlattı.
    

Aracıyla kaza yerinden geçerken yerde yatan yaralıyı görünce, aracını durdurarak yaralının yardımına koştuğunu belirten Tayfur, ''Büyük bir kazaydı. Kişiye vuran aracın ön camı dağılmıştı, araç sürücüsü ve çevredekiler panik içindeydi. Yaralıyı hemen hastaneye götürmek istediler, ancak bunun yanlış olduğunu belirterek etraftakileri sakinleştirdim ve yaralıya müdahaleye başladım'' diye konuştu.
    

Nabzını kontrol ettiğini yaralının kalbinin attığını, solunumunun bulunduğunu, ancak bilincinin kapalı olduğunu kaydeden Tayfur, şunları söyledi:
    

''Gözleri kapalıydı, beyin kanaması geçirme ihtimali vardı, dili şişmeye başlamıştı. Böyle bir durumda yaralının solunumunun sağlanması çok önemlidir. Başını yukarı kaldırıp, çenesini açtım, ama dili şiştiği için nefes yolu kapanabilirdi. Böyle bir durumda suni bir solunum yapılamayacağından hava yolunun tıkanmaması gerekiyordu. Pet şişeyi, hava yolunun tıkanmaması için suni solunum sırasında kullanmak üzere istedim, ama 112 acil ambulansı zamanında yetişti, buna gerek kalmadı.''
    

Tayfur, bu tür yaralanmalarda acil müdahalenin önemine işaret ederek, vatandaşlardan ilk yardım uygulamalarıyla ilgili bilgi edinmelerini istedi. ''Aslında, acil durumlarda ilk yardımın çok basit olduğunu vurgulayan Tayfur, ''Hasta, apar topar taşınmamalı, hastaneye götürülmemeli, boynu oynatılmamalı ve omurilik yaralanmalarına karşı hareket ettirilmemeli, üstü örtülerek 112 beklenmeli'' dedi.
    
     -''Asıl sorumluluğumuz hayat kurtarmak''-
    
     Estetik ve plastik cerrahi uzmanı olarak daha çok güzellik uygulamaları yaptığı hatırlatılarak, bir hastanın hayatını kurtarmanın kendisinde ne gibi duygu uyandırdığının sorulması üzerine Tayfur, estetik ve plastik cerrahi doktoru olmasına karşın asıl sorumluluğunun hayat kurtarmak olduğunu söyledi.
    

Tayfur, ''Yaptığım büyütülecek bir davranış değil, zaten yoldan geçen bir başka hekim arkadaşımız da yardıma geldi. Normal bir şey yaptım. Her hekimin yapması gereken bir davranış, bana çok olağanüstü gelmedi'' dedi.
    

Daha önce de benzer ilk yardım uygulamaları yaptığını belirten Tayfur, yaklaşık 10 yıl önce silahla yaralanan bir kişiye acil müdahalede bulunduğunu, bu sırada ateş eden kişinin de silahla olay yerinde beklediğini söyledi. Tayfur, gelişmiş ülkelerde halkın büyük bölümünün ilk yardım bilgisi olduğunu ve Türkiye'de bu konuda eğitim verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

"yaptığım
büyütülecek
bir
davranış
değil"
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir