Medimagazin logo

Danıştay: Asistan Acil Nöbeti tutamaz!

Danıştay, uzmanlık eğitimi gören asistan hekimlere acil servis nöbeti tutturulamayacağına karar verdi
Danıştay: Asistan Acil Nöbeti tutamaz!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ankara Tabip Odası tarafından, Dr. Abdurahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kimi dallarda tıpta uzmanlık eğitimi gören hekimlere yönelik yaşama geçirilen "acil serviste triaj nöbeti tutturulması" uygulamasının iptali talebiyle açılan davada, Danıştay 5. Dairesi tarafından önemli bir karar verildi.

Yerel mahkemenin davanın reddi yolundaki kararının yürütmesini durduran Danıştay 5. Dairesi; uzmanlık eğitimi gören hekimlerin, genel uzmanlık eğitimi görenler nöbeti, servis nöbeti ve branş nöbeti dışında bir başka nöbete dahil edilmesine hukuken imkan bulunmadığına karar vermiştir.

Dr. Abdurahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kimi dallarda tıpta uzmanlık eğitimi gören hekimler, 2013 yılı içerisinde odamıza yaptıkları sözlü ve yazılı başvurularda; uzmanlık eğitimlerinin ve uzmanlık eğitimi gören hekimler olarak yürüttükleri sağlık hizmeti sunumunun yanı sıra, bu hastanenin acil servisinde de triyaj nöbeti adı altında keyfi biçimde çalışmaya zorlandıklarını dile getirmişler; bu durumun hem uzmanlık eğitiminde hem de acil sağlık hizmetleri sunumunda ciddi olumsuzluklara ve mağduriyetlere yol açtığından yakınmışlardı.

Bunun üzerine, Ankara İli 2. Bölge Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ve Ankara Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü nezdinde girişimlerde bulunan odamız; mevzuata, kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırı olan söz konusu uygulamaya son verilmesini talep etmişti.

Girişimlerimizin sonuçsuz kalması ve yazılı başvurularımızın reddedilmesi üzerine odamız hukuk bürosu tarafından, söz konusu uygulamaya son verilmesi istemiyle idari yargı nezdinde bir iptal davası açılmıştı. Ancak bu davayı ele alan Ankara 16. İdare Mahkemesi; 13.06.2014 tarih ve 2013/1529 E., 2014/800 K. sayılı kararı ile uygulamayı hukuka uygun bulmuş, " uzmanlık eğitimi gören hekimlerin aynı zamanda pratisyen hekim olmaları, aynı zamanda gelecekte uzman hekim olarak da acil serviste görev yapabileceklerinden kaynaklı bu nöbetin uzmanlık eğitimi kapsamında değerlendirilebileceği" yolunda bir yorum ve kabul ile davayı reddetmişti.

Bu ret kararı odamız hukuk bürosu tarafından Danıştay nezdinde temyiz edilmiş ve ayrıca yerel mahkeme hükmünün yürütmesinin durdurulması talep edilmişti.

Temyiz incelemesini ele alan Danıştay 5. Dairesi, 17.09.2014 tarih ve 2014/6295 Esas sayılı kararı ile işlemde hukuka aykırılık tespit etmiş ve öncelikle yerel mahkemenin söz konusu davanın reddi kararının yürütmesini durdurmuş bulunmaktadır.

Davaya konu nöbet uygulamasını hukuka aykırı bulan Danıştay 5. Dairesi, oy birliği ile tesis ettiği bu kararında; uzmanlık eğitimi gören hekimlerin, genel uzmanlık eğitimi görenler nöbeti, servis nöbeti ve branş nöbeti dışında bir başka nöbete dahil edilmesine hukuken imkan bulunmadığını; öte yandan işlemin hukuka aykırı olduğu saptanmasına rağmen uygulamanın sürdürülmesinin, hekimler nezdinde telafisi güç zararlara neden olacağını, hekimlerin hukuka aykırı işlemden dolayı katlandığı durumun telafisinin olanaksız olduğu görüşüne de yer vermiştir.  

Söz konusu Danıştay kararı idare açısından bağlayıcı ve emsal nitelikte olup, gerek Dr. Abdurahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, gerekse diğer eğitim ve araştırma hastanelerinde benzer nöbet uygulamalarına derhal son verilmesi, hukuki bir zorunluluktur ve haklı beklentimizdir.

Uzmanlık eğitimi alan hekimlerin; görev tanımlarının yapılması, nöbet sonrası izin kullandırılması, fazla ve keyfi çalıştırmalara son verilmesi, sağlıkta şiddetin önüne geçilmesi, parasız sağlık, angarya iş yapılmasına değil nitelikli eğitime öncelik ve önem verilmesi, eğitimin önündeki en büyük engellerden olan performans sisteminden vazgeçilmesigibi en temel istekleri için biz Ankara Tabip Odası ve Ankara Tabip Odası Asistan Hekim Komisyonu olarak uzmanlık eğitimi alan hekimlerin yanında olacağımızı bir kez daha bildiririz.

Artık sağlığa ticaret gözüyle bakan ve ilk amacı para kazanmak olan sağlık politikalarından bir an önce vazgeçilmelidir. Bu anlayış halkımızın en temel insan hakkı olan sağlığın bileşenlerine, yani koruyucu hekimliğe, muayeneye, tetkiklere, tahlillere, ilaca, ameliyata, sağlık sigortasına ayrı ayrı para ödemesine yol açmaktadır/açacaktır. Yine bu anlayış hekimlere köle gibi çalışma, yüksek çalışma saatleri, düşük ücret, yorgunluk, tükenmişlik getirmektedir. Ne hekimlere ne halka yarar getiren sağlık politikalarının, kimlere yarar sağladığı artık daha da net ortaya çıkmaktadır.

Hekimlerin örgütü olan Ankara Tabip Odası, halkın sağlık hakkı ve hekimlerin hakları için mücadeleyi bundan sonra da kararlılıkla sürdürmeye devam edecektir.

Kamuoyuna saygı ile duyururuz.

danıştay:
asistan
acil
nöbeti
tutamaz!
Yorum (21)
kim tutacak
aile hekimi tutamaz,uzman tutamaz,patolog tutamaz,asistan tutamaz,biyokimyacı tutamaz o tutamaz,bu tutamaz...kim tutacak ula bu acil nöbetini :)
0
Cevapla
can yıldız
hemşireler tutsun herkes rahat etsin:)) ssk da asıstanken acilden servise gıtmeye fırsat bulamazdık o tutmaz bu tutmaz kım tutacak bu nöbeti en ıyı pratık egıtımı acilde olur bunuda bence unutmayalım tabı bunu rutin hale getırmeden ayda en azından 1 2 acil nöbeti tutulmasında ne sakınca var anlamıs degılım patalog tıp mezunu degılmıdır aıle hekımı tıp mezunu degılmıdır ön muayene yapmasında ne sakınca var alt tarafı konsultasyon atacak ufurukten gelen hastaları erıtecek amma abarttınız herseyı ya
0
Cevapla
postneflamatuar
Ankara tabip odası yönetimini bu asil davranışından dolayı tebrik ederim. Biz hekim örgütlerinin taksimlerde fink atmasını, hekimlikle ilişkisiz mecralarda at koşturmasını istemiyoruz, saçma buluyoruz. Hekim örgütümüzün bu haberlerle gündeme gelmesi örgüt yöneticilerinin asli işlerine kafa yordukları anlamına geliyor. Anakara tabip odasının özel teorik ve pratik eğitimi verilmeden, yönetmeliklere aykırı olarak uzman hekimlere devlet hastanelerinde branş nöbeti dışında nöbet tutturulması olayını da yargıya taşımalarını istiyoruz. bir beyin cerrahı akut karın, sebebi bilinmeyen yüksek ateşli çocuk, bulantı kusmayla ve ya halsizlikle gelen hastaların(mesela mantar intoksikasyonu olabilir) tanısını koyup uygun tedaviyi başlatmak zorunda kalıyor. Bir vaka atlarsa ki atlaması çok normaldir, tazminat cezasını hiç bir hekim ödeyemez. Kelle koltukta bu nöbet işine tabip odasının el atmasını dileriz. Bu haberde geçen emekleri için de yönetime bir kez daha teşekkür ederim.
0
Cevapla
port
Aferin siz zaten acilde asistan degilsiniz acilde pratisyen unvaninizla tutabilirsiniz.serviste yine asiste etmeye devam edersiniz.hey allahim.cok guldum danistay amcama.
0
Cevapla
Mücahit Altuntaş
postneflamatuar (uzm dr) ilk kez övgü yazısını okuyorum.Hekimlerin birliği , akılcılığı konusunda umut vericidir. Hekimlerin , sağlık çalışanlarının , yerindelik, nitelik, bilgi paylaşımı, akılcı bir sağlık sistemi konusunda birlik olmasını , siyasal ergi elinde bulunduranların , sağlık çalışanları meslek odaları üniversiteler sendikalarla geniş bir taban oluştururarak "akılcı , bilimsel ,empati ve eşgüdümü" olan SAĞLIK SİSTEMİ konusunda kavramları oluşturması gereğinin altını çiziyorum. Sağlık sisteminde mevcut malpraktis sisteminin , mevcut performans sisteminin, sağlıkta aşırı hegomonik ve siyasal yaklaşımların getirdiği GEREKSİZ İŞ YÜKÜ vardır. Gerekisiz iş yükü tanımlanmadan dayatılan bu kadar iş ve işlemin altından kalkmak mümkün değildir.Tükenme sendromu , maliyet , malpraktis ,sağlıkta şiddet sorunlarına gebedir. O zaman sistemide iş yükü oluşuran sağlıkta ticarileşme sorunlarını ve empati ve eşgüdüm kavramlarının bozulması sorunlarının ele alınması gerekir. Ayrıca bu güne kadar sağlıkta yapılan yanlışlarla yüzleşilmedir. Sağlıkta Bütünsel yaklaşım , sevk sistemi , bilgi ve uzmanlığın danışıklı eşgüdümlü -empati ve emeğin baz karşılığı-yıpranma payları gözetilerek yeniden ele alınmalıdır. Bunca yanlıştan sonra ters köşe doğruların yapılması ise siyaseten ancak yanlışı yapanların tasfiyesiyle mümkündür.Eğriye eğri , doğruya doğru. Sağlık kamusal alandır.Eşgüdüm , katılım, sistemin kendi içinde denetleme mekanizmaları ile bu iş olur. Ticarileşme,mahkemelere düşen malpraktis süreçleri , sağlıkta bütünsel yaklaşım yerine birbiri ile ilişkileri çatışmaya dönen yandalların mevcut halleri sağlığa ve nitelikli sağlık sistemine zararlıdır.Maliyetlidir ! Sağlıkta yeni bir sistemi ihtiyaç duyulmasının en önemli göstergesi sağlık ortamında artan şiddet ve ( Medimagazinde yazışmalardan görüleceği üzere )hekimler arası mesleki çatışmaların ulaştığı boyuttur. Bunların hepsi sağlıkta "olmazsa olmaz "empati ve eşgüdüm" kavramlarını bozmaktadır. Sağlık sistemi kendi içinde özerk denetleme ve eksikliklerini tamamlama YAPILANMASI edinmelidir.Zaman alacaktır ama başka bir sağlıklı yolu malesef yoktur.Yapbozlarla , hegomonik yaklaşımlarla,tutumlarla bir yere varamayız.Bunu anlamış olmamız gerekir. Acil ortamında derhal iş yükünün azaltılması gerekir.Sağlık ortamında gereksiz iş ve iş yükü derhal tanımlanmalı ve sistemden ayıklanmalıdır.Yoksa bu sistem sürdürülürse iş yükünün karşılanması yeni sorunlara yol açacaktır. Acil ortamında zor koşullarda hizmet veren sağlık çalışanlarını kolaylıklar diliyorum. Saygılarımı sunuyorum.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir