Medimagazin logo

Bir doçent, uzmanın altında nöbet tutar mı?

Bir doçent, uzmanın altında nöbet tutar mı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yandalcılara zulüm bitmiyor!!!

 

Hizmet hastanelerinde yandalcıların zorunlu hizmet yapmaya başlamalarının sonucunda sorunları da birlikte getirdi. Örneğin çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları günde 100-200 hasta bakıyor ve yandalcıların da aynı hasta sayısında bakmalarını istiyorlar. Peki bu mümkün mü? Mümkün tabi ama ne hasta fayda görür ne de hekim yaptığı işten tatmin olur. Yandalcılara ortalamadan ücret verilerek bir nevi bu halledilmeye çalışılıyor ama normal uzman hekimler bu sefer ortalamadan alamamaları için hastane idaresine baskı yapıyor.

 

Hala daha yandalcılara normal uzman nöbeti tutturmak isteyen hastaneler var. Nöbet tutmayınca da ortalamadan ücret vermeyiz ve nöbetlerde her hastaya çağırırız deyip şantaj yapan ve bunu uygulayan hastaneler var. Daha da ötesi yandal yaptığı için zorunlu hizmetim, hizmet hastanesinde yapan doçentlere bile nöbet konusunda baskı yapılıyor ve bir sürü zorluklar çıkarılıyor. Bir doçentin uzman hekimin altında nöbet tutup dosya doldurmasını teklif eden hastane idareleri var. Korkunç ama gerçek.  Ne akademik kariyerine saygı var ne yan dalına. Benim kendi hastanemde belki birçok sorun mücadelelerle halledildi ama halledemeyen birçok hastane var. Yandal eğitimi çok zor ve kazanması da zor. Bu hekimler bu bölgeye kalite getiriyor ama bu bölgedeki başhekim ve hekimler kaliteye önem vermiyor. Sadece baktığı hasta sayısına göre değerlendiriliyor. Türlü zorluklarla karşı karşıya bırakılıyor. Bakanlığın yandal hekimleri için acilen sistem getirmesi lazım. Yoksa yandalcılara zulüm çok ciddi boyutlarda devam ediliyor. Sağlık Bakanlığı yandalcılarla toplantı yapıp sorunlarını dinlemeli ve çözüm getirmelidir.

 

Performans puanlamasında yandalcılara ilk 30 hastaya 9 puan fazla vermekle yandalcılar korunmaya çalışılmış. Ancak mümkün değil. Çocuk hekimleri günde 100-200 hastaya bakarken 5 hastalık ek puan verilmesi hiç de yeterli olmuyor. Yandalcıların baktığı hasta grubu diğer hekimlere en az 40 defa gidip çözüm bulamayan hastalardır. Peki çözüm var mı? Tabiiki var.

 

Yapılması gerekenler;

  1. Yandal uzmanlarının bölümlere göre bakması gerekli hasta sayısı çıkarılmalıdır. Örneğin bir onkolog günde 60 hasta bakamaz. En fazla 30 hasta bakabiliyorsa 30 hasta baktığında ortalama puan alacak kadar puan alabilmeli veya doğrudan ortalama maaş alama hakkı kazanmalı. 4 yıllık eğitimle uzmanlara 21 puan veriliyorsa ek 3 yıl için 15 puan verilmeli ve 35 puan olmalı. Verilen eğitime saygı duyulmalı.
  2. Nöbet tutturan hastane idareleri hakkında soruşturma başlatılmalı. El altından tehtitle nöbet tutturulmasının önüne geçilmeli
  3. Doçentler hizmet hastanesinde hasta bakıyorsa normal uzmanların %50 si ve profösörler bakıyırsa iki katı kadar puan verilmelidir.

 

Bu düzenlemeler yapılmazsa maalesef yandal uzmanları normal uzmanların yarısı kadar performans alır veya gelişigüzel hasta bakıp orda olmalarının da bir anlamı kalmaz.

 

Doç.Dr. Ahmet AKÇAY

Gaziantep Çocuk Hastanesi

Çocuk Alerji Uzmanı

bir
doçent
uzmanın
altında
nöbet
tutar
mı?
Yorum (167)
baran ince
dr.bey doçentlik ve prof.luk sağlık bakanlığı hastanelerinde geçmez orada titr uzman hekimdir . orada eğitim kadrosunda değilsen önünde ne titr olursa olsun uzmansın hak iddia edemezsin
0
Cevapla
MERT CAN
Yan dal uzmanlarının hakkı yeniyor.. malesef bir kısım hekim arkadaşlarda bu haksızlığa ortak oluyor.
0
Cevapla
Doç. Dr. Fatih Demircioğlu
Merhaba Ahmet Bey, ağzına sağlık Ben de zorunlu hizmetini Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesinde doçent olarak yapan hekimlerdenim. Çocuk Hematoloji uzmanıyım. Maalesef hastanemizde 2 çocuk hematoloji uzmanı olduğu gerekçesi ile ortalamadan verilemeyeceği ve genel pediatri hastası bakmamız gerektiği ifade edildi. Bunun üzerine ben de genel pediatri hastası bakmamak için yoğun bakım sorumlusu oldum. Ancak bu arada hematoloji hastası bakamamktayım. Ayrıca Bursa'da ünüversitenin çocuk hematoloji kliniğinde yer sıkıntısı olduğundan lösemi hastaları da İzmir, Ankara, İstanbul ve Samsun gibi diğer illere sevkedilmektedir. Bu sistemde hem hekim hem de hasta mağdurşiyeti yaşanmaktadır. bunun acilen düzeltilmesi gerekmektedir. Doç. Dr. Fatih DEMİRCİOĞLUDörtçelik Çocuk Hast. Yoğun Bkm. Srm.(Namı diğer Çocuk Hematoloji uzm)
0
Cevapla
Serdar Akça
Yan dal uzmanı olarak ben de Antalya Atatürk Devlet Hastanesinde 7 yıl tek gastroenteroloji uzmanı olarak çalıştım, söz edilen sıkıntıları (nöbet, hasta sayısı, gece aranma) fiilen yaşadım. beraber çalıştığım dahiliye uzmanı arkadaşlarımın yoğun desteğine rağmen sistem özellikle yüksek kaliteli hizmet sunulmasını engellemeye yönelik gibi kurulmuş, sağlık bakanlığına sorulan bir soru ile branşımda tek doktor olduğum için nöbet tutmayacağım ancak her çağrıldığımda hastaneye gelmem gerektiği ve bununda nöbet sayılamayacağı gibi bir yanıt alındı. bu yanıttan sonra (600 yataklı hastanede tek gastroenteroloji uzmanıyım, her gece bir-iki ciddi vaka gelmekteydi)ne gece uykusu kaldı, ne hafta sonu, yeni yıl konserine gittiğimde cep telefonum kapalı diye savunmam alındı. bir den mesleğimi çok sevdiğim halde bu şartlar altında yapmak istemediğimi fark ettim, oldukça eski hekim olduğum için mecburi hizmet vs. gibi yükümlülüklerimde yoktu, istifa ederek 18 yıllık memurluktan ayrıldım. Hem aldığımız eğitim hemde içimizdeki insan sevgisi bu sıkıntılarımızı hastalar yansıtmamıza engel (çok uygun olanaklar sağlayarak ayrıldığım halde içimde bir burukluk vardı). Ben mevcut durumumu gastroenteroloji derneğine bildirdiğim halde en ufak bir yanıt dahi alamadım (yeni olarak derneğin tüzüğüne gastroentereoloji uzmanlarının haklarını savunmak amacı konuluyor) yan dal uzmanları,uzmanlar, pratisyenler, akademik ünvanı olanlar ve olmayanlar birbirimize rakip değiliz, hepimiz aynı gemideyiz, birbirimizin sorunlarına bu kadar duyarsız kalırsak, odalarımız ve derneklerimiz fiilen bizim sorunlarımızla ilgilenmez ise ne yapabiliriz diye düşünüyorum, yapmamız gereken akla mantığa adalete uygun çözüm önerilerini hep birlikte geliştirip, adaletsizliğe uğrayan meslektaşlarımızın (bizi ilgilendirmese bile) yanında hep birlikte durabildiğimiz gün sorunlarımızın çözümüde başlayacaktır diye düşünüyorum. Diğer yandan bu konumdan şu anda çok çok uzakta olduğumuzu görüyorum. (aslında doktor olmaktan başka hiç bir ortak yönümüz yok, herkesin derdi farklı, büyük şehirde çalışan profosörle, küçük şehirde çalışan profosörün, yeni mezun pratisyenle, 112 çalışan pratisyenin, mecburi hizmet yükümlüsü olan ve olmayan, A uzmanı, B umzanı olan, liberal görüşlü, sosyalist görüşlü, muhafazakar görüşlü, siyasetle ilgilenen ilgilenmeyen bu nedenle ortak bir davranış sergileyebileceğimizi düşünmüyorum) Tüm hekim camiasına sabır ve akılla dolu davranışlar diliyorum. (Sayın Doç. Dr. Ahmet Akçay'ın yaşadıkları ve hissettiklerni anladığım için bu mesajı yazdım)Saygılarımla Doç. Dr. Serdar Akça
0
Cevapla
hasan baykara
10 yıllık uzman hekim ve 2.5 yıllık yan dal asistanı olarak doktor beyin yazdıklarına tamamen katılıyorum. Yıllarca özel hastane, devlet hastanesinde uzman olarak çalıştıktan sonra kendim kaşınıp çok zor olan bir sınavda iyi bir derece elde ederek yan dala başladım. Uzman doktor olmanın verdiği güvenle kendimi rahat hissediyordum. Ancak geldiğim andan itibaren adıma asistan (veya fellow)denilip olmadık sıkıntı ve stres altına girdim. Maaş kuş kadar, dereceniz asistan derecesi, hocalar deseniz sizi amele gibi görüyor. Saygınlık yok. Asistanken çekmediğim sıkıntıları çekiyorum ve Türkiye'nin sayılı yan dallarcılarından biri olacağım. Peki bu maddi ve manevi çilenin karşılığı ne? Onu yukarda arkadaş anlatmış. Bir çok ilde yan dal uzmanı yokken 40 yaşında mecburi hizmete gidip birde oralarda perişan olacağım. ama hata bizde. Bu ülkede eğitimin, bilimselliğin ancak ceza getirdiğini unuttuk.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir