Medimagazin logo

Çalışma: Hastane lavaboları ilaca dirençli süper bakterileri yayıyor

Yeni çalışma, çoklu ilaca dirençli bakterilerin bulaşma riskinin hastane lavabolarında çok yüksek olduğunu ortaya koydu.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Çalışma: Hastane lavaboları ilaca dirençli süper bakterileri yayıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Tokyo'daki Toho Üniversitesi Omori Tıp Merkezi'nde yapılan endişe verici bir çalışma, hastane lavabolarının, birden fazla ilaca dirençli süper bakteri salgınında oynadığı kritik rolü ortaya koyuyor. 

American Journal of Infection Control'de yayımlanan bulgular, hastane ortamlarında su kaynaklarının oluşturduğu bulaşma risklerine de ışık tutuyor.

19 çocuk hayatını kaybetti

2017 yılında Toho Üniversitesi'ndeki pediatri koğuşu, karbapenem antibiyotiklerini parçalayabilen ve onları etkisiz hale getirebilen bir bakteri türü olan karbapenemaz üreten Enterobakterleri (CPE) içeren ciddi bir salgınla karşı karşıya kaldı. 

Birkaç ay süren bu salgın 19 çocuğu etkiledi ve hastanenin enfeksiyon önleme ekibi tarafından derinlemesine bir soruşturma yapılmasına yol açtı.

Ekip, salgının kalıcılığının büyük ölçüde hastane lavabolarıyla bağlantılı olduğunu keşfetti. Tüm lavaboların değiştirilmesine ve titizlikle dezenfekte edilmesine rağmen bakteriler yayılmaya devam etti. 

Bu açıklama, sağlık tesislerindeki enfeksiyonların kontrolünde önemli bir zorluğun altını çiziyor.

CPE bakterileri sadece antibiyotiklere direnç gösterdikleri için tehlikeli değil; ilaca direnç gösterme yeteneklerini diğer bakterilere de aktarabilirler. Bu, salgınların yönetimini karmaşık hale getirir ve sağlam enfeksiyon kontrol stratejileri gerektirir. Çalışma, koğuşta CPE testi pozitif çıkan dokuz lavabo tespit etti; bu da bu ortak armatürlerin bakterilerin gelişip yayılması için rezervuar görevi görebileceğini gösteriyor.

Salgın kontrol altına alındı

Hastane, salgınla mücadele etmek için çeşitli stratejiler uyguladı. Etkilenen koğuştaki tüm lavabolar değiştirildi ve hidrojen peroksit kullanımı da dahil olmak üzere sıkı dezenfeksiyon önlemleri alındı. Ancak bakterilerin birbirine bağlı su tesisatı yoluyla yayıldığı ve bu durumun yok etme çabalarını zorlaştırdığı görüldü. Hastane personeline el hijyeni uygulamalarını geliştirmeleri ve lavabo temizliğinde tek kullanımlık aletler kullanmaları talimatı verildi. Diğer önleyici tedbirler arasında lavabo suyunun ağzı çalkalamak için kullanılmasının yasaklanması ve lavabo suyuyla temas eden tüm eşyaların dezenfekte edilmesine yönelik özel prosedürlerin uygulanması yer aldı.

Kapsamlı ve ortak çabaların ardından salgının Ekim 2017'de sona erdiği ilan edildi. 

Hastane lavabolarının yarattığı riskler

"Deneyimlerimiz, hastane koğuşlarında su ile ilgili tüm alanlara odaklanmanın önemini vurgulamaktadır. Bunlar ilaca dirençli bakterilerin bulaşması için kritik noktalardır ve bu nedenle, antibiyotik direncine karşı mücadele" diye açıkladı çalışmanın baş yazarı Sadako Yoshizawa, MD, Ph.D. Toho Üniversitesi'nin benimsediği titiz yaklaşım, enfeksiyon kontrolünde bir ders görevi görüyor ve özellikle hastane lavaboları ve sıhhi tesisat sistemlerinin oluşturduğu sıklıkla gözden kaçırılan riskleri vurguluyor.

hastane lavabolari
bakteri
toho universitesi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir