Medimagazin logo

Belirsiz rotasyon değişikliklerine hayır, branşlaşmaya evet

Elliden fazla hemşire, gündemi değerlendiriyor: Hemşirelikte branşlaşma olmalı mı?
Belirsiz rotasyon değişikliklerine hayır, branşlaşmaya evet
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN HABER MERKEZİ-Geçtiğimiz hafta kutlanan hemşireler günü dolayısıyla birçok etkinlik yapıldı. Biz de bu meslek grubunun beklentilerini dinledik, elliden fazla hemşirenin gündeme dair görüşlerini aldık. Bu hafta her gün bir gündeme yer vereceğiz. Sonraki günler:

  • Hemşireler de reçete yazabilmeli mi?
  • Yıpranma payı beklentisi nasıl?

konuları değerlendirilecek.

Bugün, hemşirelikte branşlaşmayla ilgili hemşirelerin ne düşündüğüne yer veriyoruz.

Hemşirelikte branşlaşma olmalı mı?

Ele aldığımız örnek grupta hemşirelerin hepsi branşlaşmanın gerekliliğine inanıyor. İşte birkaçından cevapları paylaşalım:


‘Doktorlar hep emir kipiyle konuşuyor, hemşireler ne yardımcı ne de melek!’


Eğitim hemşiresi, 32 yaşında: Hemşirelik mesleğinin daha profesyonel olarak yapılabilmesi için hemşirelikte branşlaşma olmalıdır. Belirli bir branşı olan hemşireler daha kaliteli ve nitelikli bir hasta bakımı yapacaklardır. Bu da hasta bakımının kalitesini artıracak, iyileşme sürecini hızlandıracak ve ülke ekonomisine de artı yönde katkı sağlayacaktır. Tıpkı hekimlerde olduğu gibi hemşirelerde de cerrahi, dahili, kadın doğum, pediatri gibi alanlarda 5 yıl çalışarak hem de çeşitli araştırmalar yaparak uzmanlık alınabilir ve bu branşta mesleki hayatlarına devam edebilirler.     

 

Doğum ve kadın hastalıkları hemşiresi: Temel eğitimi aldıktan sonra herkes hemşirelik bakımını hemşirelik eğitimini belli bir kıstas üzerinden yapabiliyor fakat cerrahide çalışan bir hemşireyle doğumhanede çalışan bir ebenin uzmanlığı çok farklı. Yoğunbakım hemşireliği farklı, cerrahi hemşireliği farklı, acil hemşireliği farklı, adli hemşirelik çok  farklı… Hekimlerde 4 yılsa bizde yüksek lisansta olduğu gibi 2 yıllık eğitim programına alarak uzmanlık yetkisi verilebilir.   


‘Hasta hakları çalışan haklarının önünde!’


Ar-Ge hemşiresi: Evet olmalı. Hemşirelikte branşlaşma sayesinde uzmanlaşma da artacaktır. Mesleğimizde eğitim seviyesi yükselecek ve hemşirelik uygulamalarında kalite artacaktır. Alanında uzman hemşirelerin hizmet vermesi hem en önemli rollerimizden olan bakımın kalitesini arttıracak hem de çalışan ve hasta memnuniyetine katkıda bulunacaktır. Bu bağlamda hemşirelikte alanlarda uzmanlaşma kesinlikle gereklidir.

 

Stoma ve yara bakım hemşiresi: Hemşirelikte branşlaşma olmalı. Bu özlük haklarımızın ve eğitim kalitemizin de yükseltilmesini sağlayacaktır. Kişiler eğer ben bu branşın hemşiresiyim derse kendilerine olan güvenleri artar ve daha büyük titizlikle işlerini tamamlarlar. İki gün sonra beni buradan alırlar, bu alanda kendimi yıpratmayayım düşüncesi silinir. Hemşireler, branşları konusunda profesyonelleşir, hata payı azalır.

 

Yoğun bakım hemşiresi: Evet kesinlikle hemşirelikte branşlaşma olmalı, bu hemşirelik mesleğini durağanlıktan çıkarır ve yeni gelişmelere kapı açar. Çalıştığınız birimde uzmanlaşıyorsunuz ama biranda sizi rotasyona tabi tutuyorlar. Sonra hemşire paranoyak oluyor. Ben yoğun bakım hemşiresiyim, serviste sürekli hasta başında oluyorum. Sanki onlar da yoğun bakım hastası gibi yakın takip ediyorum.

Ameliyathane Hemşiresi: Hemşirelikte branşlaşma getirilerek, alanında uzman hemşirelerin hem uygulamada hem de araştırmada çalışmaları sağlanmalı. Hastanelerde kadrolar ve tayinler ona göre düzenlenmeli. Uzmanlaşmış hemşireler kesinlikle çok daha verimli olurlar.

 

Dahiliye hemşiresi: Hemşirelikte branşlaşma için çok geç kalındı. Bir hemşirenin dahili hastalıklar kliniğindeyken birdenbire cerrahiye geçmesi gibi belirsiz rotasyon değişikliklerinin getirdiği çok olumsuzluk var. Eğer hemşirelerin branşlaşması sağlanırsa, kendilerini geliştirebilir ve müdahalelerde daha fazla bilgi ve beceriye sahip olabilirler.

 

Yenidoğan yoğun bakım hemşiresi: Branşlaşma kesinlikle ve suretle olmalı. Hemşirelik geniş kavramlar içerisinde tanımlanmaya çalışıyor, bu doktorların tıp biliminde edindiği yer kadar geniş bir alan. Her branşta profesyonelleşmek mümkün değil, ama bunun lisans eğitimi itibariyle düzenlenmesi gerekiyor ve daha sonra TUS gibi bir sınavla yetkinlik ölçülebilir.

 

hemşirelik branşlaşma
rotasyon
hemşirelerin sorunları
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir