Medimagazin logo

Hekim-hemşire çatışmaları yeniden mi başlık olacak?

ABD’de son zamanlarda sıkça gündeme gelen hemşirelere yönelik sınırlandırma olmadan reçete yazabilme, hekim gözetiminden bağımsız olarak çalışabilme gibi bazı düzenlemeler, eyaletlerde tartışmalara sebep oluyor.
Hekim-hemşire çatışmaları yeniden mi başlık olacak?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN DIŞ HABERLER-Güney Carolina Tabipler Birliği(SCMA), hemşirelere hekim gözetiminde olmadan çalışma olanağı veren yasa tasarısına karşı çıkıyor. Greenville gazetesi, 1 Şubat’ta senatoda tanıtılan yasa tasarısıyla ilgili SCMA’nın ve Hemşireler Derneği’nin görüşlerine yer veriyor.


Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hemşire aynı zamanda doktor yardımcısı olacak, reçete yazacak


“Temel endişemiz, hasta güvenliği”

SCMA eski başkanı ve aile hekimi olan Dr. Marshall Meadors, tasarıyla ilgili temel endişenin hasta güvenliği olduğunu söylerken, diğer bazı kanunların da bundan etkileneceğini, mesela bir hemşirenin bir hekimden en fazla 45 mil (72 km) mesafede bulunma gerekliliğini veya bir doktorun maksimum çalışacabileceği hemşire sayısı gibi düzenlemeleri de ortadan kaldırabileceğini belirtiyor.

Dr. Meadors’a göre, bir hekimin gözetimi altında hemşireler zaten hastaları görebiliyor, tanı koyabiliyor, reçete yazabiliyor ve bazı testleri talep edebiliyorlar.

Tıp fakültelerinin fazla mezun vermeye başladığına işaret eden Dr. Meadors, bu tasarıyla istihdam sıkıntısının söz konusu olabileceğini ve zaten hekimlerin yanında bulundurduğu hemşirelerle birlikte az hizmet gören yerlere atandığını ifade ediyor.


Hemşirelere 'reçete yazma yetkisi' tartışması: ABD ve İngiltere'de durum nasıl?


“Sağlık masrafları düşecek”

South Carolina Hemşire Derneği Genel Başkanı Judith Thompson ise lisansüstü hemşirelerin günümüzde 22 ülkede hekim gözetiminde bulunmadan uygulama yapabildiğini ve hemşirelerin sağlık hizmetinde hasta memnuniyetini yüksek oranda sağlayabildiğini belirtiyor.

Tasarıya muhalefetin asıl nedeninin hekimlerde iş rekabeti yaratacağı korkusu olduğunu söyleyen Thompson, tasarıyı geçirmenin sağlık masraflarını düşüreceğini, çünkü hekimlerin uyguladığı aynı sağlık işlemleri için hemşirelere daha az ödeme yapılacağını kaydediyor.

Güney Carolina’nın sağlık hizmeti eksikliği yaşanan yerlerinde lisansüstü ve eğitim sertifikalı nüfusu sağlık yararına kullanmanın mantıklı olduğunu söyleyen Thompson, bunun aynı zamanda hemşirelere hastaları fizyoterapiye yönlendirme, engelli raporu verme, palyatif bakım talimatı verme ve ölüm belgesi hazırlama gibi imkanlar sağlayabileceğini aktarıyor.

polemik
reçete yetkisi
hemşire
abd
hekim hemşire
Yorum (3)
ayt12
Sorumluluğunu üstlenip, yaptığı işin sonuçlarına da katlanabilirlerse, bence sorun yok. Buyursunlar.
30
Cevapla
recep ünverdi
Büyük düşünelim, doğrudan ECZACILARA reçete yazma yetkisi verilmeli. Daha yaygın ve halk ile iç içeler. Üstelik sağlık personeli istihdamı ve sağlık tesisi yatırımlarından tasarruf ederiz.
28
Cevapla
Dr
Herkes bilgisayar kullanabilir. Ancak her kullanan bilgisayar mühendisi değildir.
15
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir