Medimagazin logo

Her 10 bebekten biri prematüre doğuyor

Avrupa’da her yıl yarım milyon bebek, Türkiye’de ise her on bebekten biri erken doğumla gözlerini dünyaya açıyor. Uzmanlara göre bunun sebebi, annede estetik kaygısı, obezite, diyabet, kadının iş hayatına daha çok girmesi, geç yaş gebelikleri, alkol ve uyuşturucu kullanımı...
Kaynak: ZAMAN - İLYAS KOÇ
Her 10 bebekten biri prematüre doğuyor
DOÇ. DR. NURULLAH OKUMUŞ, “ÜLKELERIN GELIŞMIŞLIK DÜZEYI ARTTIKÇA PREMATÜRE DOĞUMLARI DA ARTIYOR. TÜRKIYE’DE SON RAKAMLARA GÖRE 1 MILYON 300 BIN DOĞUM VAR. BUNUN YÜZDE 12’SI PREMATÜRE.” DIYOR.
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Tıbbi tanıma göre 37. gebelik haftasına ulaşmadan ve organ-doku sistemleri gelişimi tamamlanmadan doğan bebeklere prematüre bebek adı veriliyor. Prematüre bebek doğum oranları sadece Türkiye’de değil tüm dünyada önemli bir artış gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanan ‘Erken Doğum Küresel Eylem Raporu’na göre Avrupa’da her yıl yarım milyon bebek prematüre olarak doğuyor. Prematüre bebekler birçok sağlık problemi ile karşı karşıya oldukları için özel ve itinalı bir bakım gerekiyor. Bu durum, hem ailelere hem de devlete önemli bir ekonomik yük olarak yansıyor. Yapılan çalışmalara göre prematüre bebeğin beraberinde getirdiği hastalıkların devlete maliyeti, tüm yaşamı boyunca yıllık ortalama 7 milyar Euro olarak tahmin ediliyor.

 

Ankara Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Doç. Dr. Nurullah Okumuş, Türkiye’de erken doğumların önlenmesi amacıyla ‘Prematürk: Prematüre Bebek Koalisyonu’ kurulmasına öncülük etti. Okumuş, kadının iş hayatına daha çok girmesi, geç yaş gebelikler ve gebelikte alkol-uyuşturucu kullanımı, obezite ve diyabetin prematüre bebek sebeplerinin başında geldiğini söylüyor. Erken doğum oranlarının 1995’li yıllara göre iki kat artış gösterdiğini belirten Okumuş, “Artık gebelere ‘Alkol ve uyuşturucu kullanıyor musunuz?’ diye sormaya başladık” dedi. Bir de son dönemde vücudu bozulmasın diye estetik amaçlı erken doğum yapanlar olduğunu dile getiren Okumuş, “Bu tür doğumlar son dönemde çok yaygınlaştı. Anne kilo almayı, meme yapısının ve genel olarak vücudunun bozulmasını istemiyor. Bu nedenle bebeğini 33. ya da 34. haftada sezaryenle aldırıyor. 39-40 haftalara ulaşmasını istemiyor.” diyor.

 

Ülkelerin gelişmişlik düzeyi arttıkça prematüre doğumların da arttığını kaydeden Okumuş, “Türkiye’de son rakamlara göre 1 milyon 300 bin doğum var. Bunun yüzde 12’si prematüre. Ülke geliştikçe, anneler çalışma hayatına daha çok katıldıkça prematüre doğum oranları o kadar artıyor. Annelerin daha uzun süre çalışması, günlük hayatların büyük çoğunluğunu iş yükü ve stres altında geçirmeleri, ayakta uzun süre kalmaları erken doğum sebepleri.” diye konuşuyor. Çiftlerin kariyer planlaması yaparken çocuk sahibi olma isteklerini 30’lu yaşların üstüne bıraktığına dikkat çeken uzman şu uyarılarda bulunuyor: “Kimseye kariyer yapmasın demiyoruz. Ama çocuk da yapsınlar. Yaş ilerledikçe birçok üreme fonksiyonu bozukluğu ortaya çıkıyor. Rahmin bebeği tutma kapasitesi azalıyor, kanlanması bozuluyor, yumurta ve sperm kalitesi bozuluyor, kromozomlarda hasarlar ortaya çıkmaya başlıyor, karın kasları yaşlanmaya başlıyor.”

 

Prematüre bebeği bekleyen tehlikeler!

Erken doğum, yenidoğan döneminde önemli ek ekonomik maliyetleri de beraberinde getiriyor. Çocukluk dönemine ait sağlık harcamalarının büyük kısmını prematüre bebekler oluşturuyor. Bunun yanı sıra erken doğan bebekler, önemli sağlık sorunlarıyla mücadele etmek zorunda kalıyor. Zamanında doğan bebeklere kıyasla serebral palsi (beyin felci), dikkat eksikliği bozuklukları, görme bozuklukları, kronik akciğer hastalıkları, akciğer enfeksiyonları ve astım gibi hastalıkların yanında, ilerleyen yaşlarda ise öğrenme güçlüğü, davranış bozuklukları, kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve kronik kalp hastalığı geçiriyorlar. Yapılan çalışmalara göre prematüre olarak dünyaya gelen yetişkinlerin yüzde 10’u çalışma kapasitelerini yüzde 50 oranında etkileyebilecek bir tıbbi sakatlıkla karşı karşıya kalabiliyor. Ayrıca bebeklerde erken doğuma bağlı kalıcı körlük yapan prematüre retünopatisi (ROP) hastalığı da görülüyor.

her
10
bebekten
biri
prematüre
doğuyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir