Medimagazin logo

Bakanlıktan erkek hemşireliğe destek

Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği ile 13. tarama toplantısını yaptı. Türk mevzuatının görüşüldüğü toplantıda AB yetkililerinin ‘Neden erkek hemşire çalıştırmıyorsunuz?’ sorusu üzerine bakanlık, mevzuatı değiştirerek, erkeklere de hemşirelik yolunu açmaya karar verdi.
Bakanlıktan erkek hemşireliğe destek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği ile 13. tarama toplantısını yaptı. Türk mevzuatının görüşüldüğü toplantıda AB yetkililerinin ‘Neden erkek hemşire çalıştırmıyorsunuz?’ sorusu üzerine bakanlık, mevzuatı değiştirerek, erkeklere de hemşirelik yolunu açmaya karar verdi.

Türkiye, sağlık alanında Avrupa Birliği (AB) ile 13. tarama toplantısını yaptı. Toplantılarda her iki tarafın mevzuatı karşılaştırılırken, AB yetkilileri, Türk mevzuatı ile ilgili sunum yapan Sağlık Bakanlığı bürokratlarına çeşitli sorular yöneltiyor. Sağlık alanındaki en ilginç soru ise ‘Neden erkek hemşire çalıştırmıyorsunuz?’ sorusu oldu.

Türkiye’de erkeklerin hemşire olamayacağına yönelik bir mevzuat bulunmuyor. Buna rağmen hemşireliği ‘kadın mesleği’ olarak niteleyen Türk erkekler, bu mesleği tercih etmiyor. Ancak, AB’ye uyum çerçevesinde, Türkiye, hastanelerde erkek hemşire çalıştırmak zorunda kalacak. AB yetkilileri, tarama toplantısında, Türkiye’den ‘sağlık kuruluşlarında erkek hemşire çalıştırma’, ‘yabancı doktorların Türkiye’de çalışabilmesi’, ‘yurtdışında eğitim alanlara denklik kolaylığı’, ‘ebe ve hemşirelere lisans düzeyinde eğitim zorunluluğu’, ‘eczacılara 6 ay zorunlu pratik eğitim’ gibi düzenlemelerin de devreye sokulmasını önerdi. Sağlık Bakanlığı, erkeklerin hemşire olmasını sağlamak amacıyla Türk kamuoyuna ‘erkek hemşirelik’ konusunda eğitim vermeyi planlıyor. Buna göre bakanlık, topluma bu mesleği erkeklerin de yapabileceğini anlatarak, cinsiyet ayrımını ortadan kaldırmaya çalışacak. Böylece erkekler, hemşirelik mesleğine teşvik edilecek.

Tarama toplantılarıyla ilgili bilgi veren Sağlık Bakanlığı AB Koordinasyon Dairesi Başkanı Dr. Ümit Giray, “Onlar AB mevzuatını, biz de Türk mevzuatını anlatıyoruz. Daha sonra bizde olmayan düzenlemeleri tespit edip bunların giderilmesini sağlıyoruz.” dedi.

AB, tam üyeliğe kadar yabancı uyruklu sağlık mensuplarının, Türkiye’de milliyetlerine bakılmaksızın çalıştırılmasına imkan verecek mevzuatın geliştirilmesini istiyor. Bu çerçevede, Türkiye’de görev yapan ebe, hemşire, eczacı, diş hekimi ve doktorların, TC vatandaşı olma zorunluluğunun ortadan kaldırılması talep ediliyor. Bu arada ‘kamu personeli olma’ ile ilgili mevzuatta değişiklik yapılması halinde yabancı uyruklu kişilere devlet memurluğu yolu da açılabilecek. AB, Türkiye’deki ebe ve hemşirelerin eğitim durumunun düzeltilmesini de istiyor. Ebe ve hemşireler, 8 yıllık temel eğitimden sonra 4 yıllık ortaöğretim düzeyinde eğitim alarak görev yapabiliyor. Avrupa ülkelerinde ise ebe ve hemşireler lisans eğitimi alıyor. Ebe ve hemşirelerde temel eğitimin 10 yıla çıkarılmasını öneren AB, mevcut sistemle ebe ve hemşire olmuş kişilerin eğitim durumunun yeniden ele alınmasını öneriyor. Ayrıca Türkiye’de, AB sisteminin uygulanmaya başlamasıyla ‘akademik tanıma’ aşamasının ortadan kaldırılması talep ediliyor. Mevcut durumda doktor, dişçi ve eczacılar yurtdışında aldıkları diplomanın tanınması için öncelikle ‘uygunluk’ kriterine bakılıyor, sonra iki aşamalı sınavdan geçiliyor. Birlik, bu üç meslek ile ilgili otomatik tanımayı sağlayacak şekilde mevzuatın yeniden gözden geçirilmesini istiyor.


Zaman
bakanlıktan
erkek
hemşireliğe
destek
Yorum (24)
dr oetker
Bu konuyu basın yoluyla kamuoyuna duyurmadıkça siyasiler umursamaz bile. İş skandal boyutunda aslında...
0
Cevapla
hasan tez
tıp fakültesinden 25 yıl önce mezun olan cildiyecinin veya göz doktorunun acilde hasta bakmasına ne diyosunuz sayın hocam. ne yapılabilir nasıl düzelebilir
0
Cevapla
Hilal Kuzucu Malçok
Hocam elinize sağlık, çok güzel yazmışsınız.
0
Cevapla
Dr.Cevdett
Başar hoca, acilin artık bir anabilim dalı olduğunu anlamayan bakanlık yetkilileri her türlü çözüm önerisine kulak tıkayarak bu işi idareten götürüyorlar. Oysa acildeki doktor ve hasta perişanlığının diz boyu olduğunu mümkün olsa da başbakana gösterip çözüm önerilerini ona sunabilseniz. Ben artık bakanlık yetkililerinden acil ve performans sistemiyle ilgili sorunlarda çözüm ümidimi kaybettim. Şu an aciller sahipsiz ve derme çatma günübirlik çözümlerle idare ediliyor.
0
Cevapla
postenflamatuar
Acillerde çalışma şartları tam bir skandaldır. Bu skandal durumu kamuoyu ile paylaşmak ve kamuoyunun dikkatini çekmedikten sonra bu mesele zor çözülür. Kamuoyu ile palaşım kanallarını kullanacak olanlar en başta uzmanlık dernekleri ve TTB dir. Uzmanlık derneklerinin yöneticileri maşallah hepsi hoca ve öğretim üyesi olduğundan bunlara acil nöbeti tutturulmuyor ve o dereklerin böyle bir derdi yok! Hekimleri bezdiren bu durumdan birçok dernek yöneticisinin haberi bile yoktur! TTB yöneticilerinin gündemi de siyaset olduğundan onların da bu durumdan ya haberi yoktur ya da olsa bile görmezden geliyorlar. Hekimlere üye oldukları uzmanlık derneklerinin yöneticileri ile telefon, email ve dernek toplantılarında şahsen olmak üzere temasa geçerek onları harekete geçirmeleri lazım. Hükümet bu konu üzerinden sıkıştırılabilir, sağlık bakanlığı ve bürokratları Başar bey gibi çözüm önerileri getiren kişilere kulak vermek zorunda bırakılabilir. Taksim eylemlerine değil acil eylemlerine kanalize olmak zorundayız.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir