Medimagazin logo

‘Ülkemiz bu hastalık yüzünden dünyada ciddi prestij kaybına uyrayacak’

Sağlık Bakanlığı bütçe tasarısında, veremin tedavi edilemez bir salgına dönüşeceği belirtilip ‘Ülkemiz dünyada ciddi prestij kaybına uyrayacak’ denildi.
‘Ülkemiz bu hastalık yüzünden dünyada ciddi prestij kaybına uyrayacak’
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı bütçe tasarısında, veremin tedavi edilemez bir salgına dönüşeceği belirtilip ‘Ülkemiz dünyada ciddi prestij kaybına uyrayacak’ denildi.

TBMM Genel Kurulu’nda bugün ele alınacak Sağlık Bakanlığı bütçe tasarısında Verem Savaş Dairesi’nin ilginç itirafları, Türkiye’yi ciddi bir verem salgını tehlikesinin beklediğini gösterdi.

SALGINA DÖNÜŞÜR

Personel eğitiminin durma noktasına geldiği ve yeterli ilaç stoku yapılamadığı vurgulanan tasarıda, önlem alınmazsa ‘veremin tedavi edilemez bir salgına dönüşeceği’ uyarısı yapıldı. Tasarıda ‘Bu durum Avrupa ülkeleri tarafından ülkemizin ciddi bir sağlık tehdidi olarak kabul edilmesine neden olacak, ülkemiz dünya nazarında ciddi bir prestij kaybına uğrayacaktır’ denildi.

ABD’NİN ÜÇ KATI

Türkiye’de yaklaşık 15 milyon kişinin verem mikrobu taşıyıcısı olduğu vurgulanan tasarıda, hastalığın yaygınlığının Batı Avrupa ülkeleri ve ABD’nin üç katı civarında olduğu belirtildi.

TEDAVİ ORANI YÜZDE 82

Hastaların tedavi edilebilme oranı ortalama yüzde 82, aşılama oranı yüzde 74’tür. Bunun nedeni ödenek yetersizliği yüzünden DOTS (Direkt Gözlem Altında Tedavi) stratejisinin istenilen hızda yaygınlaştırılamaması, aşı, benzin ve personelin saha uygulaması için yeterli ödeneğin olmamasıdır. Tasarruf önlemleri nedeniyle sağlık personelinin eğitim programları yapılamamıştır. Ödenek yetersizliği nedeniyle risk gruplarının tamamının periyodik kontrolleri yapılamamıştır.

Hürriyet
&#8216
ülkemiz
bu
hastalık
yüzünden
dünyada
ciddi
prestij
kaybına
uyrayacak&#8217
Yorum (8)
Hakan EREN
Başar Hocanın dediklerine katılmamak mümkün değil. Eskiden Acil Tıp Uzmanı ne yaparki diyen Doktorları şimdi Acile nöbet tutmaya çağırınca ne yapacağız nasıl yapacağız diye korkuyorlar. Acil Tıp önemli branş o zaman gereken önem verilmeli. Teşvik başarıyı getirir, yanlıştan dönmekse pekiştirir. Saygılarımla...
0
Cevapla
Cevdet Tokat
''Eskiden Acil Tıp Uzmanı ne yaparki diyen Doktorları şimdi Acile nöbet tutmaya çağırınca ne yapacağız nasıl yapacağız diye korkuyorlar.''diyor yorumcu Hakan kardeşim. Burada korkulan hasta değil, yeni cezalardır.İnsanlar bir ömür boyu kazandıklarını bir çırpıda kaybetmekle karşı karşıyalar.Herkes uzmanlık alanı dışındaki işi yapmaktan elbette korkar. Hangi acil tıp uzmanı safra kesesi yada tiroid ameliyatı yapabilir?Olması gereken kısa zamanda çok sayıda acil tıp uzmanı yetiştirerek acillerde görevlendirmektir. Yamalı bohça misali o uzmandan, bu uzmandan acile nöbetçi koymakla acil hizmeti verilmez.
1
Cevapla
ck
acil uzman sayısının arttırlıması bu hükümete ne kadar oy getirir bu konuda cazip fikirlrlrlr gelirseniz sağlık bakanının cin fikirli bir çözüm bulacağından eminim hatta başbakanda konuya gerken ehemmiyeti verir.
0
Cevapla
özgür k
poliklinikte bakılan hastada 21 puan, acilde sabaha kadar takip ettiğin hastada 21 puan, acil hastası farklı değerlendirilmeli..ayrıca acilde çalışan pratisyenın katsayısı 1.1 toplum sağlığında 112 de hekimlerin katsayısı 2.1 ile 2.5 arasında değişiyo acilde hemşire kadar döner alıoz böyle olunca...
0
Cevapla
hasan yeşilağaç
Başer hocoma katılıyorum.benim önerimücretlerimizinde zorunlu mesleki sağlık sigortası gibi kategorize edilmesi iş yoğunlu ve riskin ücrete yansıması gerekir. Ayrıca acil de çalışan hekimlerin hepsinin ek tazminat alıp erken emekli olmsı sağlanmalıdır.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir