Medimagazin logo

Kordon kanı tartışmalarına Murat Tuncer de katıldı

Hürriyet’in gündeme getirdiği ‘Kordon Kanı Bankacılığı’ tartışmasına Hacettepe Pediatrik Hematoloji Ünitesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer de katıldı. Prof. Tuncer, kordon kanında ‘rant peşinde koşulduğu’ iddiası için, ‘Son derece talihsiz bir açıklama’ dedi
Kordon kanı tartışmalarına Murat Tuncer de katıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Hürriyet’in gündeme getirdiği ‘Kordon Kanı Bankacılığı’ tartışmasına Hacettepe Pediatrik Hematoloji Ünitesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer de katıldı. Prof. Tuncer, kordon kanında ‘rant peşinde koşulduğu’ iddiası için, ‘Son derece talihsiz bir açıklama’ dedi.

HACETTEPE Pediatrik Hematoloji Ünitesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, kordon kanı konusunda yanlış bir tartışma yürütüldüğünü iddia ederek, ‘Hastalarımızı bir zamanlar tedavisi imkánsız hastalıklardan kurtararak, sadece manevi bir rant kazanmaktayız. Bizleri, mesleğimiz için motive eden itici güç, bu manevi rant olmaktadır’ dedi.

Dr. Tuncer, Hürriyet’e yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirdi:

‘Gazetenizde kordon kanı ile ilgili tartışmaları dikkatle izliyor ve maalesef bazı yetkililerin ve doktorların vatandaşlarımızın yanıltılmasına yol açabilecek beyanları nedeniyle üzüntü duyuyorum.

Kordon kanı son on yılda gelişim gösteren ve dünyada birçok bilim insanının yakından gelişmeleri izlediği biyoteknoloji konularından biri. Kordon kanı konusunda bugüne kadarki rakamlar yerine, ileride olabilecek tabloya bakarak davranmanın daha yerinde olacağı inancındayım. Kendi kordon kanı kullanılan hasta sayısının bugün çok az olması doktorlar dahil birçok kimseyi yanıltıyor.

182 HASTA TEDAVİ ETTİK

Halen kemik iliği ve kök hücre nakli yapılan merkezimizde 1994’ten beri 182 hasta tedavi edildi. Tedavi için başvuran ve uygun verici olmadığı için nakil yapılamayan 300’ün üzerinde hastamız oldu. Verici olmadığı için nakil yapılamayan bu hastalardan 60 kadar hastaya eğer kendi kordon kanı bulunsaydı nakil yapılabilecekti.

2005’te kendi kordon kanı kullanılabilecek aplastik anemi ve lösemi görülen 30 hastadan sadece 12’sinde aileden uygun verici bulundu. Bunlardan dördü aplastik anemi ve sekizi lösemi. Altı aplastik anemi ve 12 lösemi olmak üzere toplam 18 hastamızda uygun verici bulunamadı. Bunların kendi kordan kanları olsaydı nakil yapılabilecekti. Bu durumda kendinden kemik iliği alınması (otolog) yolu denenmesi gündeme gelecek.

Yine 2005’te altı adet kardeş kordon kanı bakılan ve uygun bulunan hasta oldu. Bunlardan dördü tam uyumlu ve ikisi uyumsuz bulundu. Bunun dışında PDG denilen döllenme öncesi genetik tanı yöntemiyle tam uygun ve hastalık taşımayan bir kardeş edinilme yoluyla toplanan kordon kanı ile kardeşlerin tedavi yolu açılıyor.

MADDİ BEKLENTİ YOK

Nakil konusunda çalışan hekimlerimiz maddi hiçbir beklenti içinde değiller. Kendi ailesinde risk olan bazı ailelerin kordon kanının toplanması son derece önemli. Özellikle kan kanseri ve aplastik anemide hastanın önceki kendi kordon kanı bulunmasının önemi büyük.

Nasıl kişiler kendi güvenlikleri için hava yastıklı ve özel fren sistemli bir arabayı tercih ediyorlarsa; o kişilere ‘kaç kere hava yastığı açıldı’ diye bir istatistik sunmanın anlamsızlığı ortada ise özel bir risk taşımayan bir ailenin de bebeğinin kordon kanını toplatması veya toplatmaması kendi iradesi ile olmalı.

Bu kişilere bilgi sunarken bugüne kadar kaç bebekte kordon kanı kendisine kullanıldığıyla birlikte, eğer kendi kordon kanı olsaydı bugün kaç kişiyi kurtarabilirdik, bunun bilgisinin de sunulması gerekiyor.

Hacettepe Çocuk Kan Hastalıkları Transplant ve Kordon Kanı Bankası olarak arzu eden ailelerimizin kordon kanlarını toplamaya devam ediyoruz. Kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla bilgilerinize sunarım.

İngiltere’den Prof. İrken’e destek

Hürriyet’in İngiltere’deki kordon kanı bankaları ilgililerinden aldığı bilgiye gore, bir çocuğun kordon kanından hücre alınırken, daha sonra o çocuğun hastalığı durumunda kullanılması hedeflenmiyor. Kordon kanının ileride nakil için kullanılmak üzere saklanmasının o çocuğa yararı üzerinde kesin bir kanıt bulamayan kök hücre uzmanları, Prof. Dr. Gülersu İrken’in uyarısına destek verirken şöyle konuştular:

‘Anne, genetik bozukluğa sahip olabileceğini düşündüğü diğer çocukları için bebeğinin kordon kanını saklayabilir. Donör çocuğun, aynı genetik hastalığı taşımaması gerekir. Organ naklinde, donörun aynı genetik bozukluğu olmamalı.’

Bebeğin kordonundan alınan 100 ml. kadar kanın çok az olduğunu söyleyen Kanser Araştırma Hastanesi Kök Hücre uzmanı Val Sheppard, ‘Kan numunesi bazen 50 ml kadar oluyor. Çok az olduğundan, büyüklerde kullanılamıyor, çünkü yeterli olamıyor’ dedi.

Kordon kanının göbek kesildikten sonra alınmasının anneye ve çocuğa hiçbir zarar vermediğini belirten İngiliz uzmanlar, annelerin özel olarak bankalarda saklatmak yerine, bu kanı bağışlamalarını da önerdiler.

Hürriyet
kordon
kanı
tartışmalarına
murat
tuncer
de
katıldı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir