Medimagazin logo

"Yabancı hekim" kanun tasarısı hazır

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı ve kamuoyunda büyük tartışma doğuran "yabancı doktor istihdam etme" düşüncesi, nihayet kanun tasarısı taslağı haline getirildi
"Yabancı hekim" kanun tasarısı hazır
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı ve kamuoyunda büyük tartışma doğuran "yabancı doktor istihdam etme" düşüncesi, nihayet kanun tasarısı taslağı haline getirildi.


Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan kanun tasarısı taslağında, yürürlükteki yasadaki, "Türk olmak" maddesi metinden çıkarılırken, aynı yasadaki, "İzinli Türk hekimlerinin" ibaresi, "mezun hekimlerin" olarak değiştirildi.

Sağlık Bakanlığı, özellikle Türk Tabipleri Birliği başta olmak üzere, meslek örgütlerinin büyük tepkisi toplayan "yabancı doktor istihdam etme" düşüncesini yasa tasarısı taslağına dönüştürdü. Bakanlık, yabancı doktorlar için ayrı bir taslak hazırlamak yerine, yürürlükteki 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcraasına Dair Kanun'daki maddeleri değiştirmeyi tercih etti.


Buna göre, söz konusu kanunun, "doktorların göreve başlama ilkesini öngören" 1. maddesindeki, "Türk bulunmak" ibaresi tamamen metinden çıkarıldı. Yine aynı kanunun 4. maddesinin birinci cümlesindeki , "izinli Türk hekimlerinin" ibaresi "mezun hekimlerin" şeklinde revize edildi.

Sağlık Bakanlığı, taslakta yer alan genel gerekçede, "yabancı doktor istihdam etme" projesinin AB'ye uyum çalışmalarının devamı olarak gösterdi. Bakanlık, AB'ye tam üyelik sürecinde, kişi ve hizmetlerin serbest dolaşımı önündeki engellerin kaldırılması amacına uygun olarak, Türkiye'de tababet icra edebilmek için "Türk olmak" şartının kaldırılmasının gerektiğini savundu.


Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun'da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı, Adalet Bakanlığı'na, Milli Savunma Bakanlığı'na, İçişleri Bakanlığı'na, Maliye Bakanlığı'na, YÖK, DTP, Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanlığı'na bilgi amacıyla gönderildi. Sağlık Bakanlığı, taslağı meslek örgütleri içerisinde sadece kendisine en ateşli muhalif olarak bilinen Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) göndermesi dikkati çekti.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bakanlıklara, kurum ve kuruluşlara gönderdiği taslağın üst yazısında, "Konunun ehemmiyetine ve aciliyetine binaen, tasarı taslağı hakkındaki görüşlerinin 15 gün içerisinde bildirilmesini arz ve rica ederim" ifadesini kullandı.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Sağlık Bakanlığı'nın görüş almak taslağı meslek örgütleri içerisinde sadece TTB'ye göndermesine tepki gösterdi. Kahveci, Bakan Akdağ'ın hazırlanan hiç bir yasada meslek örgütlerinin görüşlerine başvurmadığını belirterek, "Bakan Akdağ'ın taslağı sadece, öteden beri, 'marjinal' olmakla suçladığı TTB'ye gönderip diğerleri görmezden gelmesi büyük bir talihsizliktir" diye konuştu.

İHA
"yabancı
hekim"
kanun
tasarısı
hazır
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir