Medimagazin logo

Mecburi hizmet ile ilgili sizden gelenler

Hekimlerin mecburi hizmete sönelik soru, sorun ve önerilerini yayınlamaya devam ediyoruz.
Mecburi hizmet ile ilgili sizden gelenler
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
"Ben 1990 yılında Tıp fakültesinden mezun olup kura ile mecburi hizmete giden ve orada 3 yıla yakın çalıştıktan sonra TUS’u kazanıp çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlık eğitimi alan bir hekimim. 1998 yılında ihtisasımı tamamladıktan sonra 1999 yılında 16 ay askerlik yükümlülüğümü yerine getirdim (Paralı askerlik çıkmayacak denilip bildiri verildikten 2-3 ay sonra paralı askerliğin çıktığı dönem), askerlik sonrası kurumum olan SSK’ya 1-2 ay sonra yeniden göreve başladığımda, hizmet ettiğim hastalarıma daha iyi şeyler yapabilmek adına yan dal eğitimi yapmak arzusunda idim. Ancak o dönemlerde en az 2 yıl SSK’ya çalıştıktan sonra yan dal eğitimine gidebileceğim için bu süreyi Bursa SSK Çocuk Hastanesi’nde çalışarak tamamladım. 2003 yılında gerek yabancı dil puanı gerekse istenen 5 bilimsel yayın barajımı tamamlayarak ve de üniversitenin yaptığı sınavı da alarak yan dal eğitimime başladım. Eşim ve çocuklarımı yan dal yaptığım yer olan Ankara’ya getiremedim. Ancak zaten SSK dan yan dala giderken yeniden görev yerime yani Bursa’ya dönüp ilgili yan dal da hizmet vereceğimi teyit etmiştim. Kadromda zaten Bursa’daki hastanede halen devam ediyor. Yan dalı bitirince yeniden ailem den ayrı bir yerde görev yapmamın gündeme gelme ihtimali var mı? Zira eşim de çocuk hastalıkları uzmanı ve Bursa’da çalışıyor. Bu arada yaşım 38 oldu. Geçmişte mecburi hizmet yapmadan ihtisasa gelen ve de cinsiyeti dolayısı ile ya da paralı askerlikten yararlanan meslektaşlarımla aramda en az 5-6 yıl fark var. Sizce bilim aşkıyla hastalarıma daha fazla nasıl yardımcı olabilirim diye çaba gösteren bir hekime ailesinden uzak bir yerde 2 yıl daha görev vermek reva mıdır? Mecburi hizmeti seve seve yine Bursa’da yaparım ama bunu bir garantisi var mı bilmiyorum. Bununla ilgili kanunda bir bulguya rastlamadım. Sağlık Bakanlığı daha önce kendi kanalı ile yan dala gönderdiği hekimlerden SSK’nın ki gibi bir hizmet beklemediği için böyle bir bilgisi yok sanırım. Sağlık Bakanlığı kanalı ile yan dal yapan hekim arkadaşımızın benim SSK’da olduğu gibi görev yerine dönerek zaten böyle bir çalışma yapma zorunluluğu yoktu. Benim gibi SSK kanalı ile gelen hekim arkadaşlar zaten görev yerlerine dönüp çalışmayı taahhüt etmişlerdi.
Kurumların birleşmesi ile bu işler tamamen karıştı ve konu ile bilgisi olan yok. Şimdi ben ve benim gibi olan arkadaşlara eski görev yerlerinde mecburi hizmet şansı verilmelidir diye düşünüyorum. Saygılarımla."




"Sayın yetkililer;
Ben şu anda İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları AD, Alerji Bilim Dalı’nda yan dal ihtisası yapmaktayım . İhtisasımın 19. ayı. Bu görevime başlamadan önce eski adı ile SSK Süreyyapaşa Göğüs Kalp ve Damar Hastalıkları Eğitim Hastanesi’nde başasistan olarak eğitim kadrosunda görev yapmaktaydım. Ancak görevim gereği karşılaştığım allerjik hastaların (alerjik astım, rinit, saman nezlesi, ilaç alerjisi, arı alerjisi) mağduriyeti karşısında ve onlara yeteri kadar yardımcı olamamanın üzüntüsü ve şeflerimin de önerisi ile alerji yan dal ihtisası yapmaya karar verdim. Şu anda 36 yaşındayım bir çocuğum, eşim ve İstanbul’da kurulun bir düzenim var. Bu insanlara yardımcı olabilmek için kanun gereği başasistanlık görevimden istifa etmek zorunda kaldığım gibi, üniversitede çalıştığım için ek ödeneğim kesildi, üniversitenin yönetmeliği gereği buradan da döner sermaye alamamaktayım, her gün en az 3-4 saat süren yol, yol parası, yemek parası derken hem maddi hem de manevi olarak çöküntü içinde ihtisasıma devam etmekteyken bir de mecburi hizmet demezler mi? Zaten uzmanlık sonrası 1 yıl Kahramanmaraş Elbistan ilçesinde eşimi İstanbul’da bırakarak mecburi hizmet yapmıştım. Bir de hiç yapmayanlar ve bu kanuna rağmen bir yolunu bulup yapmayacaklar var tabi. Benim gibi hem maddi hem manevi fedakarlıkla insanlık ve bilim uğruna (çünkü yan ihtisasının bunun dışında hiçbir getirisi yoktur, Türkiye’de uzman olmak yeterlidir) bu işe kalkışanlara ödül vermek yerine mecburi hizmetle cezalandırmak kadar yanlış bir şey olamaz. Eğer yan dal ihtisasına başlamadan önce bu kanun çıkmış olsaydı asla bu işe kalkışmazdım, çünkü zaten eğitim kadrosundaydım ve şef yardımcılığı sınavına girmek üzereydim. Benim mağduriyetimi kim karşılayacak? İhtisası bırakıp geri dönsem o kadar emek ve devam etmekte olduğum bilimsel çalışmalar ne olacak? Benim gibi birçok mağdur kişi var üniversitede. Emeğinizin karşılığı bir çeşit sürgün cezası. Pratisyen hekim ve uzman hekim ihtiyacı için belki şartlar iyileştirilerek, ama zorunlu asla değil bir hizmet planlanabilir, ama yan dal ihtisası tamamen bilim ve insanlık içindir ve her il yada ilçede yan dal uzmanının bulunmasına gerek yoktur. Ancak ilgili ana dal uzman hekimi tarafından gerekli görülürse yan dal uzmanına hasta sevk edilir ki onların da tüm hastaların ulaşabilmesi açısında Büyükşehirlerde bulunması en uygunudur. Ama büyüklerimiz oy kaygısıyla her ilçeye, her köye bir romatolog, allergolog, endokrinolog, gastroenterolog gönderme derdindeler her halde; halka sorsanız bunların ne olduğunu bile bilmez çoğu. Ama bu gidişle kimse yan dal ihtisası yapmayacağından, en gerekli bölümler için bile yan dal uzmanı bulunamayacaktır. Umarım bu konuyu büyüklerimiz yeniden düşünür ve bu işe daha akılcı ve kalıcı çözüm bulurlar. Çünkü zorla yapılan hizmetten hayır gelmez.
Gerekli mesajların gerekli yerlere ulaşması dileği ile!"
mecburi
hizmet
ile
ilgili
sizden
gelenler
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir