Medimagazin logo

Üniversitelerarası Kurulun yeni başkanı belli oldu

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, ''Türk üniversitelerinin ortalama notu 5 üzerinden 3.44. Bütün olumsuzluklara, olanaksızlıklara rağmen üniversitelerimiz notunu yükseltmeye devam ediyor'' dedi.
Üniversitelerarası Kurulun yeni başkanı belli oldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, ''Türk üniversitelerinin ortalama notu 5 üzerinden 3.44. Bütün olumsuzluklara, olanaksızlıklara rağmen üniversitelerimiz notunu yükseltmeye devam ediyor'' dedi.

Üniversitelerarası Kurul Toplantısı'nın 146.'sı, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlüğü'nde başladı.

Kurul toplantısı öncesinde gazetecilere bilgi veren YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, ''Rektörler Komitesi'' ve ''Üniversitelerarası Kurul'' olmak üzere 2 aşamalı toplantı gerçekleştireceklerini söyledi.

2547 sayılı kanun uyarınca üniversitelerin kuruluş tarihine göre her yıl bir üniversitenin rektörünün Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı yaptığını belirten Prof. Dr. Teziç, bir yıldır kurul başkanlığını yapan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmet Vildan Alptekin'in görevini DEÜ Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı'ya devreceğini kaydetti.

Toplantıda, Avrupa Üniversite alanı içerisindeki üniversitelerin değerlendirmesini yapacaklarını ve Üniversitelerarası Kurul'un gündemindeki konuları da görüşeceklerini dile getiren YÖK Başkanı Teziç, şöyle konuştu:

''Burada belli başlı 3 konu vardı. Kalite güvencesinin gerçekleştirilmesi konusunda bir düzenleme vardı. Bununla ilgili yönetmelik hazırlandı. İki aşamalı sistem dediğimiz lisans ve lisans sonrası aşamada nasıl bir mesafe kat ettiğimizi gördük. Bir de diplomaların tanınmasıyla ilgili ayrıntılı bilgiler verdik. Türkiye Üniversiteleri'nin ortalama notu 5 üzerinden 3.44. Yani bütün olumsuzluklara, olanaksızlıklara rağmen üniversitelerimiz bu süreçte notunu yükseltmeye devam ediyor. İyi bir aşamada olduğumuzu ifade ediyorum.''

-ÜNİVERSİTELERARASI KURUL ESKİ BAŞKANI-

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmet Vildan Alptekin, bir yıllık Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı görevini bütün olumsuzluklara, yetersizlikleri rağmen YÖK ile bir bütün halinde yerine getirdiklerine inandığını belirtti.

Son zamanlarda kendilerinin görüşleri alınmadan üniversiteleri ilgilendiren bazı konuların ortaya atıldığını öne süren Prof. Dr. Alptekin, Türk Üniversiteleri'nin dünyadaki 500 gelişmiş üniversitelerin içine girmediği yönündeki açıklamalara tepki gösterdi.

''Bütün olanaksızlıklara, engellemelere, üniversite öğretim elemanlarının açlık sınırında maaşla çalışmasına rağmen bugün ortaya çıkan sonuç son derece takdire şayandır'' diyen Prof. Dr. Alptekin, Türk Üniversiteleri'nin dünya üniversiteleri platformunda oldukça üst seviyelerde yer aldığını, bir takım siyasi amaçlı konuşmaların gerçeği yansıtmadığını iddia etti.

İsmet Vildan Alptekin, şöyle konuştu:

''Kaygı vericidir ki belli kesimler içinden çıktıkları üniversiteleri her nedense muhatap almakta, onları eleştirmekte ve hatta onlara karşı son derece düşündürücü saldırılarda bulunmaktadırlar. Amaç üniversitelerin çağdaş, laik, cumhuriyet ilkelerine bağlı yapılarını bozmak ve onları bir şekilde ele geçirmektir. Üniversiteler üzerinde yapılacak politik yaklaşımlar bu ülkeye yapılacak en büyük kötülüktür. Bu durumu ancak geri kalmış ülkelerde görmekteyiz. Üniversiteler daima politikanın ve siyasetin dışında tutulmalıdır. Eğer bu ülkeyi seviyorsak, yöneticiler buna dikkat göstermelidir.''

-TÜRBAN-İMAM HATİP KONUSU-

Türban konusunun Danıştay, Anayasa Mahkemesi ve AİHM'nin verdiği kararlarla kapandığını kaydeden Prof. Dr. Alptekin, son zamanlarda türban konusunun tekrar gündeme getirilerek kamuoyu önünde başka bir şekilde işlendiğini ileri sürdü. Alptekin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Türban ve türban konusu çözülmüştür. Türban takmaya zorlanan genç neslin psikolojik, sosyal sorunları ele alınması gereken konudur. 12. asırda Avrupa'da önce papaz, sonra bir meslek sahibi olunuyordu. Şimdi Türkiye'de öyle bir durum ortaya konuyor ki İmam Hatip mezunu olmadan sanki üniversiteye girilmez. O ayrı bir konudur. Din eğitimi çocuk yaşta verilecektir ama bu yaş çocukların akıl çağının başladığı yaşlarda olur. Kuran Kursları, daha düşüncesi tam olarak gelişmemiş çocuklar üzerinde, şartlandırmaya varan ve bir takım Kur'an-ı Kerim ve dinimizi bilmeyen kişiler tarafından çocuklara karşı uygulanan bir sistemdir. Bu belli bir yaştan sonra ve aydın din adamları tarafından verilmelidir.''

-EĞİTİM SİSTEMİNDEKİ SORUNLAR-

Üniversite sınavında binlerce öğrencinin sıfır çektiğini dikkat çeken Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alptekin, bunun Türkiye'deki orta ve ilköğretimdeki sistemin yanlışlığından kaynaklandığını, bu konuda birçok şeyin yapılması gerektiğini savundu. Alptekin, ''Sayın yetkililer lütfen kendi alanları dışında olan üniversiteleri bıraksınlar, önce ilk ve orta öğretimdeki düzenlemeleri yerine getirsinler'' dedi.

Prof. Dr. Alptekin, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın ''suçunun olduğuna rektörler olarak inanmadıklarını'' da sözlerine ekledi. Konuşmanın ardından Alptekin, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı'ya Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı devir beratı ve belgesini verdi. Alıcı da Alptekin'e plaket sundu. Öte yandan, Üniversitelararası Kurul Toplantısı'nın yapıldığı DEÜ Rektörlüğü önünde toplanan bir grup, toplantıya tepki gösterdi. Öğrenciler, taleplerini içeren bir dosyayı YÖK Başkanı Teziç'e gönderdi.

memurlar.net
üniversitelerarası
kurulun
yeni
başkanı
belli
oldu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir