Medimagazin logo

'İlaç reformu' SSK'ya kaça patladı!

SSK'lı hastaların ilaçlarına geçen yıla göre yüzde 54,2 daha fazla para ödüyoruz!
'İlaç reformu' SSK'ya kaça patladı!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
SSK'lı hastaların ilaçlarına geçen yıla göre yüzde 54,2 daha fazla para ödüyoruz!


Bizim ülkemizde evdeki hesap hiçbir zaman çarşıya uymaz... Bu ne yazık ki devletimiz için de geçerli!

Bugün size bunun bir örneğini rakamlarıyla anlatmaya çalışacağım.

Biliyorsunuz; hükümetimiz çok tartışılan bir kararla bu yılın mart ayında, ayakta tedavi gören SSK'lı hastaların, ilaçlarını özel eczanelerden alabilmelerine olanak sağlayan sisteme geçti...

Bu kararı alırken hükümetin iki amacı vardı:

1) Hastanelerdeki ilaç kuyruğu çilesi bitirilecek.

2) Devletin ilaca ödediği yüksek meblağlar aşağıya çekilecek.

Hemen yiğidin hakkını yiğide teslim edelim: ilk amaca ulaşıldı. Yani artık kimse ilaç almak için günlerce kuyruğa girmiyor.

Ama ikinci amaca ulaşılmadığı gibi devletin ilaç masrafı yarı yarıya arttı!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın resmi verileri da bunun kanıtı...

Bunlara göre SSK Genel Müdürlüğü, SSK'lıların ilaç masrafları için 2004'ün tamamında 2 katrilyon 471 trilyon lira harcarken, bu tutar, yılın Ocak-Ağustos döneminde 2 katrilyon 243 trilyon lirayı buldu!

14 kat birden yükseldi
Yani geçen yılın tamamına ait sayıya, neredeyse bu yılın ilk sekiz ayında ulaşıldı! Peki ne oldu da geçilen yeni sistemin SSK'nın ilaç giderlerini azaltılacağı iddia edilirken, bu giderlerde patlama oldu?

Sorunun yanıtı basit:
İhaleyle ilaç alımından vazgeçildi, yarışma ortamı son buldu. SSK, bütün ilaçları piyasa fiyatından yüzde 3,5 ile yüzde 14,5 arasında bir indirimle almaya başladı. Oysa ihaleli sistemdeki indirimler yüzde 80'leri buluyordu!

Yani devlet bugün 85,5 liraya mal olan bir ilaç için eski sistemde sadece 20 lira ödüyordu.

Sonuçta yeni sistem maliyetleri akıl almaz oranlarda şişirdi ve aşağıdaki tablodan da görebileceğiniz gibi, bazı ilaçların devlete maliyeti tam 14 kat birden yükseldi!

Martta başladı
İhaleci Ecza Depoları Derneği'nin verilerine göre SSK Genel Müdürlüğü, yeni sisteme geçmeden önce 30 Eylül 2004'te çeşitli ilaçları almak için bir ihale açtı. Bu ihalede satın alınan 206 tür ilaç için firmalara 75.1 trilyon lira ödendi.

Bugün ise aynı adetlerdeki aynı ilaçların tutarı tam 115.8 trilyon lira. Yani aynı ilaçlar için yüzde 54,2 daha fazla bir ödeme yapılması gerekiyor!

Rakamlar elimde...
İsteyenle, istediği yerde ve istediği zaman karşılaştırmaya hazırım.

Şimdi Sağlık Bakanlığı yetkilileri çıkıp, "İyi de eski sistemde hastalara çok daha fazla ilaç veriliyordu. Şimdi ilaç tüketimi azaldı, bu da ödenen toplam parayı düşürdü" diyebilir mi?

Diyemez!
Çünkü SSK'nın verilerine göre
kasadan çıkan paranın arttığı ortada!

Şimdi...
Başta Sayın Başbakan ve Sayın Sağlık Bakanı olmak üzere, bu sistemi hazırlayan ve savunan bütün yetkililere soruyorum:

Uygulamanın başladığı mart ayından bu yana devletin SSK'lı hastalar için ödediği toplam ilaç bedeli ne kadardır?

Bu bedel, geçen yılın aynı döneminde ne kadardı?

İlaca ödenen paranın sadece bu 206 ilaç için bile ortalama yüzde 54,2 artmasına "kaş yapayım derken göz çıkarmak" denmezse ne denir?

Mustafa Mutlu / Vatan
'i̇laç
reformu'
ssk'ya
kaça
patladı!
Yorum (7)
Hasan Ekim
Yeni yetme işadamları haklı. Bakanlık hekimleri onların önüne attı.Selektif bir komünizm uygulayarak hekimlerin serbest çalışmasını engelledi. Devlet eskiden özel hastalar için ödeme yapmazdı. Özel hastaneler gelirini özel hastalardan karşılardı.Devlet ancak fakirlerin devlet hastanelerindeki giderlerini karşılardı. Nitekim, eskiden beri var olan Amerikan hastanesi vs bazı özel hastaneler SGK anlaşmasını bile istemiyorlar. Çünkü kendilerini kanıtlamışlar ve müşterileri de var. Ama yasal değişikliklerle mantar gibi özel hastaneler çıktı, bunların bazıları da devleti soymaya başladı. Bugün kartalda, yarın başka yerlerde pis kokuların yükselmesini tahmin etmemek için müneccim olmaya gerek yok. Bunun faturasını bakalım kim ödeyecek. Yeni yetmelerde turizme vs başka yerlere yatırım yapacaklarına hiç anlamadıkları sağlık sektörüne yatırım yaptılar. Ancak devletin de fazla soyulacak tarafı kalmadı. Esas sıkıntı bu. Yoksa hekim maaşları değil. Şimdilik hekim maaşlarını düşürerek, ilerde vermeyerek geçici çözüm bulmaya çalışacaklar, ama derenin suyu bitti. Esas sorun bu, yoksa 3 bin TL lik hekim maaşı değil. Hastasının idrarını, gaitasını, balgamını takip eden, psikolojik durumunun düzeltilmesi için çabalayan hekimi yeni yetmeler anlayamaz. Onlar için bir garson ile hekimin yaptıkları arasında fark yoktur. Eskiden kamuda çalışan hekimler verdikleri vergilerle kamudan aldıklarını geri verirdi, yani hekim devlete ücretsiz hizmet verirdi. Şimdi ise devlet soyuluyor desek doğru olur mu? bilemiyorum. Muayenehanlere göz dikenler ve engelleyenler ilerde acaba utanacak mı? Uydurma bıçak parası ucubesini kullanarak tüm hekimleri hedef yapanların amacı acaba neydi? Kötü amaçları için bu ucubeyi hala kullananlar varsa devletimizin haklarında gerekeni yapacağına inanıyoruz.
0
Cevapla
RKTR
Hocam, kaleminize sağlık. Bir hekimin eğitiminin 10'da 1'ine dahi sahip olmayan, onun boğuşmak zorunda kaldığı durumlara ve koşullara 1 dakika bile dayanamayacak, hayatında tek bir hasta sorumluluğu üstlenmemiş ve bunun nasıl bir şey olduğunu dahi bilmeyen, bırakınız hasta bakmayı, yoğun bir Acil'in kapısından bile içeri adım atamayacak Şark kurnazı yatırımcı müsveddelerine iyi bir yanıt olmuş. Dediğiniz gibi, bu adamlar iyi kazanç kokusu almasalardı, 1 saniye bile durmazlardı sağlık sektöründe. Zaten, yazısında da bunu ön şart olarak kati bir dille belirtmiş: "Sektörde asıl -ve tabii ki her zaman- kazanmak zorunda olan biziz .." Tabii, tüm zihinsel-bedensel emekler ve tüm risklerin üstlenimi de elbette hekimin üzerinde olacak. Bunun için gerekirse 24 saat çalışacak. Tüm korkuları da o yaşayacak.
0
Cevapla
hy
işadamı haklı ve kendisine teşekür ediyorum bakanın yapmak istedğini bize direkt söylediği için; dostlar acı söyler. Bir tıp merkezim var ve kamudan istifa edip burada çalışamıyorum çünkü burada çalışmam yasak; neymiş efendim buraya kadro veremiyormuş, ya sana ne benim işyerimde kaç kişi istihtam edeceğimden, vergimi yeterince ödediğim sürece seni ilgilendirmez. Aslında bakanın yapmak istediği benim kandi merkezimi kapatıp kamuda yada özel hastanede ucuza çalıştırmak, bunlarıda açık açık dillendirmiş işadamı.
0
Cevapla
ali
MUAYENEHANEDE SAĞLIK PERSONELİ BULUNDURMA MECBURİYETİ DANIŞTAY 10. DAİRESİ 11.3.2011 GUNLU KARARLA DURDURULMUŞ ESAS NO: 2010/11950 TUM SERBEST HEKIMLERE VE TABİP ODALARINA DUYURULUR (DAVA İZMİR TABİP ODASI TARAFINDAN AÇILMIŞ)
0
Cevapla
ST
Ali bey, muayenehanede sağlık pers bulundurma konusunda bir durdurma yok diye biliyorum. Sadece kapı eni boyu vb fizik koşullarla ilgili durdurma var. Bu söylediğiniz TTB'nin açtığı ve Danıştay'ın durdurduğu dava mı yoksa açılmış bir başka dava mı? TTB'nin açtığı dava ise sağlık pers konusunda durdurma yok diye biliyorum, yanlışsam düzeltmenizi önemle rica ederim. Aslında bundan daha tehlikeli diğer bir husus daha var, o da muayenehanelerin mesai saatlerinde açık olması ve doktorun iki zamanlı çalışamayacağına dair bir şeyler pişiriliyor şu anda. Umarım ben değil siz haklısınızdır.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir