Medimagazin logo

" Aile hekimliği 2006 yılında 10 ilde yaygınlaştırılacak "

Akdağ, Aile Hekimliği Projesi'nin pilot il Düzce'de başlatıldığını, 2006 yılında ise 10 ile yaygınlaştırılacağını kaydetti
" Aile hekimliği 2006 yılında 10 ilde yaygınlaştırılacak "
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 10 yıl önce tek doz Kızamık aşısı yapıldığı için bazı çocuklarda SSP (Kızamık virüsünün beyinde yarattığı tahribat) hastalığı görüldüğü iddialarına ilişkin, "Kızamık hastalığı geçiren her çocukta SSP hastalığı görülme riski çok düşük de olsa vardır. Geriye dönüp bir suçlu aramak yerine, bu yavrularımızın tedavilerini en iyi şekilde gerçekleştirmemiz lazım. Bundan sonrası için Türkiye'de kızamık aşısı yapılmamış tek bir çocuk bırakmamız gerekir" dedi.


Akdağ, çocuk parklarının sağlıklı hale getirilmesini de kapsayan bir Ulusal Eylem Planı hazırladıklarını ve yakında kamuoyuna açıklayacaklarını kaydetti. Bakan Akdağ, Çek Cumhuriyeti Sağlık ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Alena Peleckova ve beraberindeki heyeti kabul etti. Akdağ, kabulde yaptığı konuşmada Sağlık Bakanlığı'nca uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı hakkında bilgi verdi. Akdağ, 15-18 Nisan'da Çek Cumhuriyeti'ne yaptığı ziyarette bu ülkedeki sağlık sistemi ve aile hekimliği uygulamalarına ilişkin incelemelerde bulunduğunu bildirdi. Türkiye'de uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın insan odaklı bir hizmet projesi olduğunu anlatan Akdağ, "Vatandaşa kolay erişilebilir sağlık hizmeti sunmayı hedefliyoruz" dedi.


Akdağ, Aile Hekimliği Projesi'nin pilot il Düzce'de başlatıldığını, 2006 yılında ise 10 ile yaygınlaştırılacağını kaydetti.

Çek Cumhuriyeti Sağlık ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Alena Peleckova ise ülkesindeki sağlık sistemiyle ilgili Bakan Akdağ'a bilgi verdi.
Akdağ, kabul sonunda gazetecilerin sorularını cevapladı. 10 yıl önce tek doz Kızamık aşısı yapıldığı için bazı çocuklarda SSP hastalığı görüldüğünün hatırlatılması üzerine, Akdağ şunları söyledi:
"Bu konuyla ilgili olarak daha önce bilimsel komisyonları topladık ve gerekli açıklamalar yapıldı. Önemli olan bilim adamlarının ne düşündüğüdür. Kızamık hastalığı geçiren her çocukta SSP (Subakut Sklerozan Panensefalit-Kızamık hastalığından sonra geç dönemde ortaya hastalığın komplikasyonunu, kızamık virüsünün beyinde yarattığı tahribat) hastalığı görülme riski çok düşükte olsa vardır. Aşının tek doz yapılmasından ziyade kızamık aşının görülmesini konuşmak lazım. Aşının tek doz yapılışı da o gün Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) kabul ettiği bilimsel bir gerçektir. Bu nedenle geriye dönüp bir suçlu aramak yerine bu yavrularımızın tedavilerini en şekilde gerçekleştirmemiz lazım. Bundan sonrası için Türkiye'de kızamık aşısı yapılmamış çocuk bırakmamız gerekir."


Akdağ, çocuk parklarının sağlıklı hale getirilmesine ilişkin Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı projeye ilişkin bir soruya ise, "Sadece parklarla ilgili değil çocuk ve sağlıklı çevreyle ilgili Ulusal Eylem Planı hazırladık. Bu konuda geçtiğimiz Macaristan'da WHO'nun Avrupa Bölgesi toplantısında Avrupa Bölgesi ülkeleriyle tartışmıştık. Bizde Ulusal Eylem Planı hazırladık. Planı yakında kamuoyuna açıklayacağız" cevabını verdi.


Akdağ, diş fırçalarının domuz kılından yapıldığına ilişkin iddialarının hatırlatılması üzerine de bu konuda bilgi sahibi olmadığını, ancak diş fırçalarının sentetik maddelerden yapıldığını bildiğini ifade etti. Bakan Akdağ, konuk başkana Kütahya çinisi hediye etti.

İHA
"
aile
hekimliği
2006
yılında
10
ilde
yaygınlaştırılacak
"
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir