Medimagazin logo

Akademik Atamalar Yapılabilecek mi?

Önce 29 Mart 2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2005/8 sayılı genelge şimdi ise 25 Eylül 2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2005/25 sayılı genelge... Her iki genelge de akademik personel alımında Devlet Personel Başkanlığından ve Başbakanlıktan izin alınmasını şart koşuyordu. Ancak, Danıştay her iki genelge hakkında da yürütmeyi durdurma kararı vermiştir
Akademik Atamalar Yapılabilecek mi?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Önce 29 Mart 2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2005/8 sayılı genelge şimdi ise 25 Eylül 2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2005/25 sayılı genelge... Her iki genelge de akademik personel alımında Devlet Personel Başkanlığından ve Başbakanlıktan izin alınmasını şart koşuyordu. Ancak, Danıştay her iki genelge hakkında da yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Son karar 15 gün gibi yargı tarihinde görülmeyecek bir hızda verilmiştir. Peki şimdi ne olacak?


Akademik personel atamalarında izin uygulaması 2005/8 sayılı Başbakanlık genelgesi ile getirilmişti. Ancak geçtiğimiz aylarda Danıştay genelgenin bu bölümüne ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bunun üzerine hükümet yeni bir genelge hazırlayarak 25 Şubat tarihinde uygulamaya koydu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yürürlüğe konulan 2005/25 sayılı Başbakanlık Genelgesinde; "istisnalar dışında 5018 sayılı Kanuna ekli (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılacak her türlü açıktan atama işlemi için Devlet Personel Başkanlığı ve Başbakanlıktan izin alınacağı" ifadesine yer verilmişti.


5018 sayılı Kanuna göre Özet Bütçe kapsamındaki idareleri düzenleyen II sayılı cetvel şu şekildedir:

" 1- Yükseköğretim Kurulu 2- Üniversiteler 3- Yüksek Teknoloji Enstitüleri 4-öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi 5- Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı 6- Atatürk Araştırma Merkezi 7- Atatürk Kültür Merkezi 8- Türk Dil Kurumu Başkanlığı 9- Türk Tarih Kurumu Başkanlığı 10- Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü 11- Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu 12- Türkiye Bilimler Akademisi Başkanlığı 13- Türkiye Adalet Akademisi Başkanlığı 14- Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı 15- Yakın ve Ortadoğu Çalışma Eğitim Merkezi 16- Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü 17- Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü 18- Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü 19- Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü 20- Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğü 21- Vakıflar Genel Müdürlüğü 22- Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü 23- Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu 24- Türk Akreditasyon Kurumu 25- Türk Standartları Enstitüsü 26- Milli Prodüktivite Merkezi 27- Türk Patent Enstitüsü 28- Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü 29- Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü 30- Türkiye Atom Enerjisi Kurumu 31- Savunma Sanayi Müsteşarlığı 32- Millî Savunma Bakanlığı Akaryakıt İkmal ve NATO POL Tesisleri İşletme Başkanlığı 33- Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı 34- İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi 35- Ekonomik Kültürel Eğitim ve Teknik İşbirliği Başkanlığı 36- Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı 37- GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı 38- Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 39- Toplu Konut İdaresi Başkanlığı 40- Doğal Afet Sigortaları Kurumu 41- Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü 42- Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü 43- Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu 44- Adlî Tıp Kurumu Başkanlığı 45- Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı 46- Yüksek İhtisas ve Araştırma Hastanesi 47- Millî Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü 48- Spor-Toto Genel Müdürlüğü 49- Kefalet Sandıkları "

Yukarda yer verilen Genelge hükmünün yürütmesinin durdurulması halinde II sayılı cetveldeki kurumların tamamına yapılacak atamalar için açıktan atama izni alınmasına gerek olmayacaktır.

Hatırlanacağı üzere, daha önce bu konuyla ilgili olarak; "Şu hususun da bilinmesinde fayda var ki 2005/25 sayılı Genelgede 2005/8 sayılı Genelgedeki aynı ifadeler yer almamaktadır. Sadece zımnen aynı sonuç elde edilmiştir. Çünkü, II sayılı Cetvelde Üniversitelerin dışındaki bir çok kurum bulunmaktadır. Muhtemel bir iptal davasında yargının aynı kararı vermeyeceği kanaatindeyiz. Çünkü, böyle bir durumda bir çok kurumdaki atamalar için açıktan atama izni alınmayacağı gibi idareyi ve mali sistemi sıkıntıya sokacak bir durum ortaya çıkabilir. Bunu ise yargının göze alamayacağını düşünüyoruz."yorumunu yapmıştık.

Ancak, Yargının bir çok şeyi göze aldığı anlaşılmaktadır. Tabi yargının vermiş olduğu kararı gördükten sonra hangi gerekçeyle yürütmeyi durdurma kararı verdiği daha net anlaşılacaktır. Şuan elimizde Danıştay'ın kararı olmadığı için net bir şey söyleyemiyoruz.

Memurlar.net
akademik
atamalar
yapılabilecek
mi?
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir