Medimagazin logo

‘YÖK’ün rektörleri’ hep yolsuzlukla gündemde

Aşkın’ın ihalede yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanmasına rağmen Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Aşkın’a sahip çıkmaya devam ediyor
‘YÖK’ün rektörleri’ hep yolsuzlukla gündemde
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın’ın ihalede yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanmasına rağmen Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Aşkın’a sahip çıkmaya devam ediyor.

Daha savcılığın soruşturması aşamasında Van rektörü hakkındaki suçlamaları reddeden YÖK’ün adı şaibeli konulara karışan rektörlere verdiği destek dikkat çekiyor. Kurul, Yüzüncü Yıl, Ondokuz Mayıs ve İnönü üniversiteleri ile ilgili iddiaların ‘karalama kampanyası’ olduğunu öne sürmüştü. Kurul, dün de rektörünü savunurken çelişkili ifadeler kullanarak görevlilerin Aşkın’a muamelesinin üniversitede infiale sebep olduğunu savundu.

Görevi kötüye kullanmak ve tarihi eser kaçakçılığından hakkında soruşturma açılan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aşkın, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak, cezaevine gönderildi. Savcılığın soruşturması devam ederken YÖK, basın açıklaması ile suçlamaları reddederek rektöre yine sahip çıktı. Tüm Öğretim Üyeleri Derneği’nin görevden alınmasını istediği Aşkın için YÖK, dün de şu açıklamayı yaptı: “Hukuki gerçeği araştırmak, ortaya koymak, millet adına kullanılan bir devlet yetkisidir. Bu yetki de bağımsız mahkemelerce kullanılır. Ancak, bu yetki kullanılırken, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın’ın mevcutlu olarak götürülmesi esnasında, görevlilerin rektörümüze karşı sınırı ve amacı hayli aşan davranışları, yükseköğretim camiasında büyük bir infial uyandırmıştır.” Bu arada YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. İsa Eşme, Aşkın'ın tutuklanması olayıyla ilgili incelemelerde bulunmak ve rapor hazırlamak üzere dün Van'a geldi. Aşkın, Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’ne İspanyol Expansion firmasından 25 milyon dolarlık tıbbi cihaz alımındaki ihalede usulsüzlük yapmak ve suç örgütü oluşturmakla suçlanıyor.

Yolsuzlukla suçlanan ancak YÖK’ün sahip çıktığı rektörler, Aşkın’la sınırlı değil. Yıldız Teknik Üniversitesi’nde yaşanan 6 bin YTL’lik yolsuzluk olayında da YÖK sessiz kaldı. Halen rektör olan Durul Ören’in dekanlığı döneminde, 30 kişi için hayali bordrolar düzenlenerek senelerce maaş ödendiği belirlenmişti. Bazı dekanlar olaydan Ören’i sorumlu tutmuş ve konunun üzerinin örtülmemesi için YÖK’e ve Cumhurbaşkanı Necdet Sezer’e dilekçe vermişlerdi. Ayrıca devletin kasasına yatırılması gereken milyarlarca liranın, Çağdaş Yıldızlılar Derneği’ne aktarıldığı ortaya çıkmıştı. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde, döner sermaye geliri katkı paylarında yapılan yaklaşık 50 bin YTL’lik yolsuzluk sebebiyle enstitü yöneticileri görevden alındı. Marmara Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak, tüp bebek merkezine gelen hastalardan alınan paraların döner sermaye yerine hastane bünyesinde kurulan vakfa aktarıldığını, bazı ilaç firmaları ve eczanelerle işbirliği yapıldığını ve üniversitenin 245 bin yeni lirasının bağış adı altında vakıflara yatırıldığını öne sürdü. 7 ay önce konuyu dekanlık ve rektörlüğe ileten Kavak, herhangi bir işlem yapılmadığını ve Rektör Tunç Erem’den cevap alamadığını YÖK’e bildirdi. Diğer taraftan YÖK, Ankara Üniversitesi’nde yaşanan ilaç yolsuzluğuna adı karışan eczanenin sahibi YÖK Genel Sekreteri Turgut Kılıç’ın eşi çıkınca hemen devreye girdi. Üniversiteye yazı göndererek, “Soruşturmayı bundan sonra biz yapacağız.” dedi. Üniversiteye bağlı Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’ndan yazılan yüzlerce reçetede, fiyatı 400 YTL’nin üzerinde olan deri pomadı rektörlüğün dikkatini çekmişti. Piyasadaki en pahalı deri kremi 37 YTL iken üniversite bütçesinden son 1-2 yıl içinde ‘deri pomadı’ için 100 bin YTL’nin üzerinde harcama yapılmıştı.

Meclis’ten araştırma komisyonu

Son 10 yıl içinde YÖK ve üniversitelerde yaşanan yolsuzluklar, Meclis’te araştırma konusu oldu. 2000 yılında TBMM’de bu yolsuzlukları araştırmak amacıyla kurulan komisyonun raporunda, çok sayıda suç duyurusunda bulunuldu. O yolsuzluklardan bazıları şöyle:

28 üniversitenin fen ve mühendislik fakülteleri laboratuvarlarının yenilenmesi için hazırlanan 66 milyon sterlinlik projede yolsuzluk yapıldı.

İstanbul Üniversitesi’nde 4 bin kişiye bir sempozyum için verildiği söylenen yemek için bütçeden 14 milyar lira ödendi; ancak bu yemeğe az sayıda kişinin katıldığı tespit edildi. İstanbul Üniversitesi rektörü ev telefonunun parasını devlete ödetti. Deprem nedeniyle yapılan onarımlarda 1999 birim fiyatlarıyla 870 milyar liralık onarım işi 1 trilyon 368 milyar liraya yaptırıldı.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi yemek ihalesinde usulsüzlük yapıldı. Yine aynı hastanenin ilaçlanmasına yönelik ihalede 60 milyar liralık yolsuzluk yapıldı.

Celal Bayar Üniversitesi çatı onarım işinde rektör tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden ihale iptal edildi ve yüzde 32 indirim teklifi veren firma yerine yüzde 21 indirim teklifi veren firmaya iş verildi.

Prof. Dr. Ferit Bernay kadrolaşma yaptığını itiraf etti

Hakkında Meclis araştırması başlatılan Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, ‘yolsuzluk, mahkeme kararlarını uygulamamak, öğretim üyelerine baskı yapmak ve üniversitedeki akademik kadrolara eş, dost, akrabalarını atamakla’ suçlanıyor. Bernay, kadrolaşma konusunda, “Atatürkçü bilim adamı yetiştirmek kadrolaşmaksa, evet kadrolaşıyorum.” dedi. Maliye Bakanlığı denetçileri, ziraat fakültesi inşaatında yolsuzluk tespit etti. YÖK, yolsuzluk raporuna rağmen Bernay hakkında herhangi bir işlem yapmadı.

İnönü Üniversitesi’nde 44 ayrı yolsuzluk dosyası

Malatya İnönü Üniversitesi’ni denetleyen Sayıştay, tespit edebildiği yolsuzlukları 150 sayfalık bir raporda topladı. Üniversitede; ihaleye fesat karıştırmak, idari usulsüzlük, görevi kötüye kullanma ve devleti maddi zarara uğratma başta olmak üzere 44 ayrı konuda kanuna aykırı işler yapıldığı belirlendi. Rapor, Sayıştay’a ve üniversite rektörlüğüne iletildi. YÖK konuya duyarsız kaldı. Rektör Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu da Tıp Merkezi Başhekim Sekreteri İnci Kaya’nın rektörlük binasının penceresinden düşmesi olayı ile adından söz ettirmişti.

Zaman
&#8216
yök&#8217
ün
rektörleri&#8217
hep
yolsuzlukla
gündemde
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir