Medimagazin logo

Akdağ :Doğu ve Güneydoğu'ya 6 bin 600 yeni sağlık personeli atadık

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, dünyada her yıl 6 milyon Türkiye'de ise 38 bin bebeğin çeşitli nedenlerle hayatını kaybettiğini belirterek, anne - bebek ölümlerini en aza indirmek için bütün güçleriyle çalıştıklarını söyledi
Akdağ :Doğu ve Güneydoğu'ya 6 bin 600 yeni sağlık personeli atadık
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, dünyada her yıl 6 milyon Türkiye'de ise 38 bin bebeğin çeşitli nedenlerle hayatını kaybettiğini belirterek, anne - bebek ölümlerini en aza indirmek için bütün güçleriyle çalıştıklarını söyledi. Gebeliği ve lohusalığı döneminde kendisi ve bebeğini düzenli olarak sağlık kontrolünden geçiren 700 bin anneye para yardımı yaptıklarını ifade eden Akdağ, kayınvalide ve görümcelere, "Bebeğin anne sütü ile beslenmesi konusunda annelere yardımcı olun" çağrısı yaptı.


Bakan Akdağ, Sağlık Bakanlığı ile UNİCEF iş birliği ile yürütülen, "Bebek Dostu Hastane" ödül törenine katıldı. Dedeman Otel'de gerçekleştirilen törende konuşan Akdağ, hükümetin anne ve bebek sağlığına büyük önem verdiğini vurgulayarak, 70 milyon insanımızın sağlığı bizim için çok önemlidir ama anne ve bebek sağlığının bizde ayrı bir yeri var" dedi.
Dünyada ve Türkiye'de anne-bebeklerin önlenebilir hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdiğinin altını çizen Akdağ, bebeklerin genellikle bir yaşını doldurmadan ölmesinin dikkat çekici olduğunu kaydetti. Dünyada her yıl 6 milyon Türkiye'de ise 38 bin bebeğin çeşitli nedenlerle hayatını kaybettiğini belirten Akdağ, anne ve bebek ölümlerinin yüzde 80 oranında azaltılabileceğini ifade etti. 2006 yılında 42 bin sağlık personeline doğum öncesi bakım, 16 bin personele ise üreme sağlığı eğitimi verdiklerini anlatan Akdağ, bununla birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile yaptıkları işbirliği sonucu 720 bin er ve erbaşın üreme sağlığı konusunda eğitimden geçirildiğini söyledi.

Anne yaşı ve sık doğumun bebek ölümleriyle yakından ilgisi bulunduğunu belirten Akdağ, 20 yaş altı ve 40 yaş üstü gebeliklerin riskli olduğuna dikkati çekti.


Aile planlamasının nüfus kontrolü için değil anne ve çocuk sağlığını korumak, daha sağlıklı nesiller yetiştirmek için yapıldığını bildiren Akdağ, "Bebek ölümlerinin yüzde 60'ı ilk altı ay içerisinde yaşanıyor. Bu konuda bilinçlendirmeyi sağlamak için öncelikle sağlık personelimizin eğitimden geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle eğitim çalışmaları her geçen gün artarak devam ediyor. 1991 yılında 8 bin sağlık personeli eğitilirken bu rakam 23 bine çıkarıldı. Çocuk ölümlerinde beslenme de önemli bir etkendir. Her yeni doğan bebeğe ilk altı ay değil en az iki yıl boyunca annen sütü verilmelidir. Bu konuda toplumda bazı yanlış inanışlar var. Kayınvalide ve görümcelere sesleniyorum: Bebeğin anne sütü ile beslenmesi için anneye yardımcı olun" diye konuştu.


1991 - 2002 yılları arasında 141 hastanenin bebek dostu olduğunu ifade eden Akdağ, 2003 - 2005 yılları arasında bu rakamın 284'e yükseldiğini vurguladı. Akdağ, 2006 yılında tüm hastanelerin bebek dostu olmasını hedeflediklerini ifade etti.


"DOĞU VE GÜNEYDOĞU'YA 6 BİN 600 YENİ SAĞLIK PERSONELİ ATADIK"


Demir Gibi Türkiye Projesi kapsamında bir milyon 200 bin bebeğe ücretsiz demir desteği sağladıklarını anlatan Bakan Akdağ, demir eksikliğine bağlı kansızlığı önlemek için annelere de demir desteği sağlamaya başladıklarını söyledi. Toplumun en fakir yüzde 6'lık kesimine yönelik Şartlı Nakit Desteği projesini hayata geçirdiklerini ifade eden Akdağ, şunları söyledi:
"Biz anne adaylarına diyoruz ki, 'Gebeliğiniz boyunca düzenli sağlık kontrolü yaptırın, doğumu bir hastanede yapın ve doğum sonrası kendinizi ve bebeğinizi düzenli olarak sağlık kontrolünden geçirin size nakit para yardımında bulunalım.' Bu konuda bazı eleştiriler yapıldı. Bizim aile planlamasına önem vermediğimizi, doğumu teşvik ettiğimizi söylediler. Bir şekilde hamile kalmış ve çocuğu doğmuş anneyi cezalandıramazsınız. 700 bin kişiye Şartlı Nakit Desteği kapsamında 50'şer milyon lira para yardımında bulunduk. 2005 yılı DİE verilerine göre Türkiye'de anne ve bebek ölüm oranlarında ciddi bir düşüş var. Türkiye'de anne ve bebek ölümleri en fazla Doğu ve Güneydoğu illerinde meydana geliyor. Bu bölgelerimize gerek sağlık personeli takviyesi, gerekse eğitim çalışmalarına ağırlık veriyoruz. Doğu ve Güneydoğu'ya 6 bin 600 yeni sağlık personeli atadık. 2002 yılında bin 300 olan uzman hekim sayısını bin 800'e çıkardık. Köylerde vekil ebe projesini başlatıyoruz. Her gebeyi, lohusayı, bebeği ve çocuğu mutlaka izleyeceğiz. Türkiye'de meydana gelen bütün anne ve bebek ölümlerinin nedenini araştırmak için Anne Ölümleri Araştırması yapıyoruz."


Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 2006 yılında yüzde 90 aşılama hedefine adım adım yaklaştıklarını ifade ederek, bu oranın cumhuriyet tarihinin en yüksek miktarı olduğunun altını çizdi. Akdağ, aşılama oranı düşük olan illerde ise yüzde 80 oranını yakalayacaklarını sözlerine ekledi. Tören sonunda, bebek dostu hastanelerin yer aldığı ve bu nedenle valilerine 'bebek dostu' ödülü verilen iller şunlar: Erzurum, Çankırı, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Afyonkarahisar, Kastamonu, Kahramanmaraş, Niğde, Ordu, Rize, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Van, Tekirdağ, Yozgat, Karaman, Edirne, Muğla, Uşak ve Ankara.
Törene Bakan Akdağ'ın yanı sıra, UNİCEF Türkiye Temsilcisi Edmond Mclouchney, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar, milletvekilleri, valiler, il sağlık müdürleri ve sağlık personeli katıldı.

İHA

İHA
akdağ
:doğu
ve
güneydoğu'ya
6
bin
600
yeni
sağlık
personeli
atadık
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir