Medimagazin logo

‘Doktorların Yüzde 50’si, Asgari Ücretliden Daha Az Kazanıyormuş’

Bursa’daki Gelir Vergisi mükelleflerinin 2004 yılı beyanlarına göre doktorların yüzde 50’si, avukatların da yüzde 42’sinin aylık geliri, asgari ücretten daha az
‘Doktorların Yüzde 50’si, Asgari Ücretliden Daha Az Kazanıyormuş’
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Bursa’daki Gelir Vergisi mükelleflerinin 2004 yılı beyanlarına göre doktorların yüzde 50’si, avukatların da yüzde 42’sinin aylık geliri, asgari ücretten daha az.


2004 yılı Gelir Vergisi beyanlarında, sektörel olarak en yüksek gelir beyanını ise noterlerin yaptığı belirlendi. Bursa Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Kilci, düzenlediği basın toplantısında, mart ayı itibarıyla Gelir Vergisi beyanname döneminin başladığını hatırlatarak, Vergi Dairesi olarak 2004 yılı içinde, “kimin ne kadar vergi verdiğini göstermek amacıyla” bir çalışma yaptıklarını belirtti.


Çalışmada ortaya çıkan rakamların, Bursa ve Türkiye gerçeğini yansıttığını ifade eden Kilci, Bursa’da 50 bin 353 Gelir Vergisi mükellefinin yüzde 65’inin asgari ücretin altında Gelir Vergisi beyannamesi verdiğini söyledi. Başkan Kilci, “Yüksek vergi vermesi gereken mimar, mühendis, doktor ve avukatların yanı sıra kuyumcu, süpermarket ve lokantacıların büyük çoğunluğu asgari ücretin altında ya da ‘sıfır’ beyanname verdi. Henüz beyanname dönemi geçmediği için, mükelleflerden son şanslarını değerlendirmelerini istiyorum. Aksi takdirde gereken neyse yapacağız.” dedi. Sektörel değerlendirmeye göre, noterlerin Gelir Vergisi beyanında ilk sırada yer aldıklarını dile getiren Kilci, şunları kaydetti:
“Noterler kamu görevi görüyorlar. Herşeyi kayıtlı, kayıt dışılığın çok düşük veya hiç olmadığı bir sektör. İhracat, ithalata baktığımızda, onlar da asgari ücretten oldukça yüksek bir ortalama gelir beyan etmişler. Detaylı olarak analiz ettiğimizde, mükelleflerin yüzde 37’sinin ‘sıfır’, toplam olarak ise yüzde 74’ünün asgari ücretten düşük matrah beyan ettiğini görüyoruz. Aslında beyanlar ortalama olarak ele alındığında meblağ çok yüksek görünse de, mükellef bazında baktığımızda çoğunun asgari ücretten daha düşük gelir beyan ettiğini tespit ettik.”


Avukatların aylık geliri 1.100 YTL


Kilci, avukatların 2004 yılında beyan ettikleri ortalama kazancın 15 bin 659 YTL olduğunu, bunun da bir avukatın ayda ortalama bin 100 YTL kazandığı anlamına geldiğini vurguladı. Ayrıntıya bakıldığında avukatların yüzde 8’inin ‘sıfır’, yüzde 34’ünün ise ‘sıfır ile asgari ücret arasında’ matrah beyan ettiğini, toplamda da yüzde 42’sinin asgari ücretten daha düşük matrah beyan ettiklerinin anlaşıldığını anlatan Kilci, doktorların da 2004 yılı beyannamesi toplamının 12 bin 122 YTL olduğuna değinerek, şunları kaydetti: “Yani bir doktor ayda ortalama 1.000 YTL ile geçiniyor gibi görünüyor; ama ayrıntıya baktığımızda, doktorların yüzde 8’inin ‘sıfır’ matrah beyan ettiğini, yüzde 41’inin sıfır ile asgari ücret arası gelir gösterdiğini gördük. Toplamda da, doktorların yüzde 50’sinin asgari ücretin yıllık toplamı olan 4 bin 900 YTL’den daha düşük gelir beyan ettiğini saptadık.’’


Deterjan imalat sanayii, lokantalar, perakende konfeksiyon, toprak sanayii, mobilyacılar, mensucat sanayii, unlu mamuller, diş laboratuvarları, sanatçılar, deri mamulleri üreticileri ve ayakkabı imalatçıları sektörlerinin de yıllık gelirlerini asgari ücretten düşük gösterdiklerine işaret eden Kilci, şöyle konuştu: “Bu rakamların gerçekçi olmadığını biliyoruz. Kaçırılan her kuruşun vatandaşın kendi çocuğunun geleceğinden yapılan bir hırsızlık olduğunu düşünüyorum. Mükelleflerimizden gerçek gelirlerini beyan etmeleri açısından son şanslarını da değerlendirmelerini talep ediyoruz. Artık çok daha etkin ve yaygın kontroller yapıyoruz. Veri ambarında birçok mükellefin bilgilerini topladık. Bunlara mutlaka ulaşılacaktır.”


Zaman
&#8216
doktorların
yüzde
50&#8217
si
asgari
ücretliden
daha
az
kazanıyormuş&#8217
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir