Medimagazin logo

Sözleşmeli doktor Beytüşşebap'a gönüllü gitmek istedi, ancak...

Sözleşmeli pratisyen doktor Mahir Yeşildal, hiçbir doktor oraya gitmek istemediği için doktorsuz kalan Beytüşşebap Devlet Hastanesi'ne tayinini istedi. Yerel idarecileri sevindiren bu talep Sağlık Bakanlığı'ndan, 'Sözleşmeli memurlar atanamaz' gerekçesiyle geri çevrildi
Sözleşmeli doktor Beytüşşebap'a gönüllü gitmek istedi, ancak...
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sözleşmeli pratisyen doktor Mahir Yeşildal, hiçbir doktor oraya gitmek istemediği için doktorsuz kalan Beytüşşebap Devlet Hastanesi'ne tayinini istedi. Yerel idarecileri sevindiren bu talep Sağlık Bakanlığı'ndan, 'Sözleşmeli memurlar atanamaz' gerekçesiyle geri çevrildi.

Bakanlık yetkilileriyle görüşen AKP'li Şırnak Milletvekili Abdullah Veli Seyda'ya, "Bu madde Doğu'dan memur kaçışını önlemek için konuldu" yanıtı verildi!

'Son doktor 15 gün kaldı'

Mahir Yeşildal, 2003 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu, gecen yıl da sözleşmeli olarak Şırnak'taki İdil Devlet Hastanesi'nde göreve başladı. 25 yaşındaki Yeşildal, yedi doktorun çalıştığı hastanede 'pratisyen hekim' olarak görevine başlarken, yine kente bağlı Beştüşşebap ilçesinde ise doktor sıkıntısı vardı.
Kente 120 km. uzaklıktaki ilçenin son doktoru 2005 Ocak ayında gelmiş, 15 gün sonra istifa etmişti. İl Sağlık Müdürlüğü, ilçeye her ay geçici bir doktor gönderiyordu. Yeşildal'a göre, hiçbir doktor ilçede kalmak istemiyordu:
"120 kilometrelik yol beş saatte kat ediliyor. Yolun bir kısmı toprak... Kışın da kar yüzünden kapandığı için ilçeden ayrılmak mümkün olmuyor. Bu yüzden gelen her doktor bir yıldan fazla kalmıyor."


'Sözleşmeliye tayin yok'


Dr. Yeşildal, bu sıkıntı üzerine bir ay önce İdil Kaymakamlığı'na, ardından İlçe Sağlık Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü'ne ve son olarak da Şırnak milletvekili Abdullah Veli Seyda'ya başvurarak, doktorsuz kalan Beytüşşebap Devlet Hastanesi'ne tayin edilmesini istedi.
Yetkililer çok sevindi: "Birçoğu şaşkındı. 'Bugüne kadar kimse bulunduğu yerden kötü bir yere tayinini istemedi' dediler." Yeşildağ'ın tayin dilekçesi Şırnak milletvekili Seyda'nın yardımıyla Sağlık Bakanlığı'na iletildi.


Ancak, Seyda'nın önceki gün görüştüğü Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü yetkilileri, talebin reddedildiğini belirtti. '4924 sayılı Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'a göre, 'sözleşmeli personeller atandıkları bölgeden geçici hizmetler dışında ayrılamazlar'dı.


Bakanlık yetkilileri Şeyda'ya, bu uygulamanın özellikle Doğu ve Güneydoğu'dan memur kaçışını önlemek için düşünüldüğünü söyledi. Şeyda'ya göre, bu uygulamanın mağduru yine bölge insanıydı: "Bizi düşünmüş ve böyle bir yasak koymuşlar. Ama bu yasaktan mağdur olan yine biz olduk. İlçemize en kısa zamanda doktor gerekiyor."


'Ne diyebilirim ki!'


Doktor Mahir Yeşildal ise resmi yanıtın henüz kendisine ulaşmadığını, Şeyda aracılığıyla bilgilendiğini belirterek "Doğuda doktorluk yapmayıp ayrılanları eleştiriyordum. 'Eleştirmek yetmiyor' deyip talepte bulundum, olmadı. Ne diyeceğimi bilmiyorum" diye konuştu.

Radikal
sözleşmeli
doktor
beytüşşebap'a
gönüllü
gitmek
istedi
ancak...
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir